Detta måste vara ett skämt!!!

Bästa läsare!

Bilden här ovan har jag snott från en hemsida som drivs av Föreningen Svenskt Landskapsskydd. Jag hoppas att fotografen Johan Karlsson förlåter att jag återpublicerar denna bild. Ty jag måste be er, kära läsare, att bekräfta att bilden inte är ett fotomontage. Jag kan verkligen inte tro att man ställer upp ett vindkraftverk alldeles intill det kulturminnesmärkta Brahehus vid Gränna. Är detta ett svartbygge? Nej, jag talar inte om borgen utan om propellerpelaren! Byggnadsnämnden kan omöjligt ha varit vid sina sinnens fulla bruk, eller nyktra, ifall de beviljade bygglov till denna styggelse.

Snälla, säg att fotografen manipulerat bilden med Photoshop, och att det inte alls står ett vindkraftverk hånfullt placerat intill denna fornlämning på sitt unika läge vid Vätterns strand!

I övrigt verkar förre Röda kors-generalsekreteraren Anders Wijkman vara på dåligt humör av hans senaste debattartikel att döma. Mer om detta kan du läsa bland kommentarerna på bloggen The Climate Scam.

Hälsar eder Peter Harold

Bland prasselmedia:
Borås Tidning: ”Osaklig hets mot vindkraften”. Anders Wikjmans artikel på Boråsmål.
Norrköpings Tidning: ”Låt dem inte stoppa vindkraften”. Wikjkman i hetskampanj mot föreningen Svenskt Landskapsskydd, så att säga.

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Energi, Naturvetenskap, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

22 kommentarer till Detta måste vara ett skämt!!!

 1. Jonny Fagerström skriver:

  Bilden är inte ett fotomontage. Åk till Gränna och titta så får du se.

  • Peter Harold skriver:

   Jag är rädd för att jag aldrig mer vill sätta min fot i Gränna! Suck och stön. Släkten Brahe lär väl rotera som vindsnurror i sina gravar om de visste vad man gjort…!

 2. Anders skriver:

  Betr bilden på vindkraftverk i närheten av Brahehus är dessvärre inte fejkad. F n finns 9 st krafrverk inom samma område, och om olyckan är framme byggs ytterligare två, sammanlagt alltså 11 st.
  Området tillhör det tills nyligen de så väl skyddade och omhuldade branterna på Vätterns östra sida. Det var knappt att man fick promenera där, än mindre exploatera området på något sätt.
  Men så slog ”vindkraftsdjävulen” klorna i politikerna i Jönköpings kommun och det blev fritt fram att ruinera de fridlysta markerna i form av vindsnurror. Och de lokala politikerna, främst MP och C, lyser av självgodhet….. Sakkunninga tjäntemän inom länsstyrelsen har oftast en uppfattning som går på tvärs mot politikernas, men vad har sakkunskapen att sätta emot politisk dårskap?

  • Peter Harold skriver:

   ”Sakkunninga tjäntemän inom länsstyrelsen har oftast en uppfattning som går på tvärs mot politikernas, men vad har sakkunskapen att sätta emot politisk dårskap?”

   Ingenting. Absolut ingenting. Å andra sidan har jag aldrig älskat tanken på att våra styrande administrationer skall underställas något tjänstemannavälde heller. Bästa lösningen vore ju faktiskt att politikerna skaffade sig sakkunskap kring de ämnen de beslutar om.

   Dessvärre är politiker resultatinriktade och väljs efter vad de gör. Och för att väljarna skall se att de gör något väljer de sällan subtila metoder. Allstå slår man upp en vindsnurra, slår sig för bröstet och säger att man räddar miljön.

   Fast att placera vindsnurror just där vid Brahehus uppe på klipporna… Finns det inte någon skam hos maskrostalibanerna?!!

 3. cark1 skriver:

  Usch och fy! Hur kan de komma på en sån sak som att förfula landskapet och borgens närhet med en sån monstruös sak!?

  • Peter Harold skriver:

   Det är mig en fullständig gåta. Eftersom man i Jönköpingstrakten är goda kristna så har det kanske varit lätt att marknadsföra en annan tro – den om vindsnurrorna som klimathotets frälsare.

 4. bom skriver:

  Ätten Brahe i vårt land dog ut så sent som 1930. Vapenskölden pryddes av bara två vingar. Hade dom funnits kvar nu så hade dom ju kunnat tillfoga en tredje. Utdöendet skedde på Rydboholm (numera ägt av ja vem?)

 5. liberum-weto skriver:

  När jag för någon månad sedan passerade såg jag inte detta. Det syns nog inte från vägen.
  Satan – och jag som tänke besöka Visingsö — min blick kommer att söka fel objekt.

 6. Kristoffer Lager skriver:

  Bilden är inte ett skämt. Men om du åker till fotopunkten så kommer det inte se ut sådär eftersom bilden är tagen med ett zoomobjektiv, vilket förvränger avstånden. Du kommer fortfarande se vindkraftverken, men upplevelsen blir nog inte riktigt likadan,

  [Web-masters notering: Detta är kommentar n:o 5000 på Skrivarens blogg]

 7. Thomas skriver:

  Vindkraften är en stor bluff som berikar markägare och tillverkare på bl a min (skattebetalare som jag är) bekostnad. De gör ingen som helst nytta och den energi de tillför är löjligt liten

  Från motorvägen norrut efter Lund är landskapet vackert, förutom då det 40-tal vindkraftverk man kan beskåda, de har växt upp som svampar efter en regnig sommar de senaste 5 åren.

  ”vindkraftsverk – en av 1900-talets dåraktigaste och kontraproduktiva satsningar som nu blivit en guldkalv för en del länder.”

  Det skriver jag under på!

  • Peter Harold skriver:

   Nu var det i o f s utlovat torrt medelhavsklimat i den antropogena klimatförändringens fotspår, varför det inte borde vara några regniga somrar. Men det är som du säger – de har växt upp som svampar överallt.

 8. Ylva skriver:

  Jag tycker det är en utmärkt placering. Fast ännu bättre hade varit i Gamla Stan i Stockholm, vid riksdagshuset, på Djursholm och i Kungsträdgården + en stor park runt Maud Olofssons hus, men hon är väl så skruvad så hon skulle tycka det var bra. (shit, uttryckte jag mig olämpligt om en politiker nu, hallå Säpo, jag är säkert ett hot mot demokratin)
  Men nej då, ut i skogen med fanstyget ska dom, förstöra obrutna horisonter, för alltid förstöra fantastiska skogsområden ockupera naturreservat och förstöra livet för oss djävla lantisar. (aj, nu svor jag också, näthatsvarning).

  • Peter Harold skriver:

   Man skulle få den bästa vindenergin genom att ställa ett vindkraftverk framför Andreas Carlgrens talarstol. Förutom vindkraft får man även prima gödsel av hans skitsnack.

 9. Ylva skriver:

  😀 Det vore i så fall det första ”miljövänliga” den miljöministern uträttat!

 10. Kvinnosoppa skriver:

  Tänk att jag tycker det ser vackert ut för det mesta. Vi borde lära oss att spara på elen – det gör vi ju bara för elräkningarna..
  Karlskrona kunde försörja södra Sverige 🙂

  Ja till vindkraft!!! :))

  • Peter Harold skriver:

   Så Karlskrona är ett blåshål? 😉 Ekonimiskt sett är inte de moderna väderkvarnarna så värst ekonomiska, så bäst ekonomi är kanska ett vara sparsam med förbrukningen av el.

   Jag har länge funderat på vad som händer om man målar propellerbladen i psykedeliska färger. Kan man hynotisera folk med dem i så fall?

   Hoppas att allt är bra med dig! *kram*

 11. Kvinnosoppa skriver:

  Japp, K-na är känt för att vara ett blåshål. Man har motvind i alla väderriktningar. Men nu försöker vi toppa soltimmar.

  Tänk att jag har en fördel just nu när elen ingår i hyran. Vi slösar inte ändå, men det är toppen att slippa räkningen.

  Gratis kultur o händelserika miljöupplevelser. Landsbygdsstöd med många flugor på smällen. 🙂

  Det är bra med sommarjobb o lite bakterier i öronen. Kram!

 12. Peter Harold skriver:

  Låter härligt!

  Jag har sagt mig själv att jag skall göra en Eriksgata över södra Sverige och kolla in ert museum i Karlskrona, men… suck, man kommer ju aldrig iväg.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s