Säg cheese – innan Jorden går under!

Bästa läsare!

Ost är gott. Inte alla ostar, men några är det. Den forne presidenten Charles de Gaulle sägs ha sagt att det inte går att styra ett land som har 258 olika ostar och jag kan säga att jag har svårt att hitta ostar som faller mig i smaken även om jag inte behöver styra ett land som Frankrike.

Min absoluta favorit är ”gouda”. Det säger väl en hel del om mig som finsmakare – inte! Gouda är en mild och lagom hård ost som smälter till precis krämig koncistens när jag grillar toast. Styrkan i den maträtten kommer inte av osten utan av senapen. Och möjligtvis av någon bifogad bit salami. Osten skall vara kittet, inte kryddan.

Jag har aldrig förstått hyllningarna av ostar som ”Västerbotten”, ”Gorgonzola” och ”Roquefort”. Vill jag att det skall svida i munnen kan jag lika gärna tungkyssas med någon som lider av svår herpes, även om effekten dröjer. Att jag aldrig insett tjusningen med smakrika ostar kan bero på att jag heller inte kan det här med med vin. Alltså den där dyra vätskan av jästa druvor som säljs på Systembolaget. Jästa vätskor hör hemma i vasken och mögliga matvaror i sopnedkastet. Till och med ett barn inser den ordningen.

En ost som inte gör mig stort besvär är raketost. Den finns nämligen inte längre eftersom vi har alltför stora krav på hygien (Varför man fortfarande kan sälja lösviktsgodis i varuhus med hostande kunder är mig sett ur den synvinkeln en gåta). Från raketost är det inte ett särskilt stort språkligt språng till rymdraket. Och i rymden har man nu upptäckt någonting som kallas för antimateria.

Aftonbladet  har idag publicerat en artikel om denna upptäckt. Aftonbladets Ylva Mossing berättar att BBC berättar Astrophysical Journal Letters som berättar om den aktuella upptäckten som möjligtvis innebär att man kan skapa raketbränsle (men sannolikt inte raketost, min anm.) från dessa fält av antimateria som kretsar kring jorden.

Om antimateria tycker jag inte, för att parafrasera salig Hasse Alfredsson. Hur gärna än man hyllar möjligheten att driva framtidens rymdraketer med hjälp av antiprotoner så skall man vara medveten om att den dag partiklar och antipartiklar stöter ihop på jorden kommer radioaktiva läckage från Tjernobyl och Fuckashemale i Japan framstå som bagatellartade cykelolyckor. Och det jävligaste är att jag den dagen inte kommer kunna säga: ” – Vad var det jag sa?” eftersom det ligger alltför långt i framtiden för att någon skall minnas mina varningsord.

Det är faktiskt besynnerligt att man vill föra vetenskapen så långt att världens existens skall balanseras på en knivsegg bara för att få fram rymdraketer som skall flyga till platser där vi inte kan leva. Jag vet, jag låter som en bakåtsträvare. Men just nu behöver vi koncentrera oss på de energikällor som är lika nödvändiga som realistiska under de närmaste 0-50 åren. T.ex. bränsleceller. De behövs nu och de behövs i stor mängd så att vi kan bli av med vårt beroende av oljeshejker där den arabiska hösten ersätter den naivt lovande arabiska våren.

Och med denna tankegång från osten gouda till raketost och energipolitik kontra demokratisk utveckling (avveckling) har jag än en gång gett exempel på att ost är toxiskt p.g.a. sin halt av opiater. Medan jag skrivit detta har jag hyvlat i mig minst 15 skivor av Ockelbos ”Greta” och jag betvivlar inte för en sekund att jag kunnat skriva ett mer klarsynt blogginlägg om jag låtit bli detta gula light-knark.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Energi, Medierna, Naturvetenskap. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Säg cheese – innan Jorden går under!

  1. Thomas skriver:

    Det var associationskedja som i sina språng ändå hade någon form av logik. Fast jag förstår inte att du kunde hoppa över månen, av några liknad vid en ost. Eventuellt en grevé, med tanke på kratrarna.:)

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s