Ett ökat engagemang från oss frihetsvänner, tack! Det är oss det tycks hänga på.

Bästa läsare!

I SvD tar man upp ett intressant fenomen under rubriken ”Nätskeptikerna på frammarsch”.

Nätevangelisterna har blivit domedagsprofeter, politiker kräver hårdare kontroll av internet, de ständigt uppkopplade kopplar ner sig. Att vara nätskeptiker har blivit högsta mode.

Ett säkert sätt att bli hatad på internet är att säga eller skriva något negativt om det. Nätets tillskyndare är blixtsnabba med att idiotförklara och skratta ut kritikerna som hopplösa bakåtsträvare i bloggosfären och på Twitter. Men något har hänt det senaste året. Överallt pyser skepticism fram mot internet och nätkulturen, även i kretsar som brukar försvara mediet i fråga till varje pris.

Jag vet att att denna debatt existerar, liksom att det uppstår infekterade diskussioner kring ämnet Internets framtid. Fast i mina ögon är det egentligen fel att uttrycka skepsism mot Internet. Internet är bara ett verktyg för förmedling av information. Det är inte systemet i sig som kräver censur mot naket, religionskritik och uppvigling mot Makten. Det är web-aktörer, opinionsbildare och makthavare som gör det. Skillnaden mot post och telefon är att Makten kan tillgripa enkla lösningar för att hitta avsändare och mottagare av informationen och ge dem smisk på fingrarna och sätta upp jobbiga hinder på vägen, medan den gamla analoga versionen med brevcensur och övervakning medelst hemliga agenter var mer resurskrävande.

Jag håller med om att de styrande i samhället är på väg att förvandla Internet till ett kontrollverktyg i sann DDR-anda där varje enskild människas nedtecknade tankar kan läsas som en öppen bok. Det är hemskt. Men våra makthavare vill ha det så. Och vi medborgare har inga argument att sätta emot. Vi kan t.ex. inte säga ”ja, men då tänker inte vi rösta på er”, för politikerna svarar lakoniskt ”men låt bli då, vi bestämmer i alla fall”. Det har FRA-frågan visat med all önskvärd tydlighet.

Personligen önskar jag att medverkande debattörer skulle sluta hänga upp sig på att Internet i sig själv är vägen till medborgarnas ofrihet. Det är samhällsklimatet, samhällspolitiken, de generella frihetsfrågorna (eller snarare avsaknaden av dessa) i den allmänna debatten som utgör hotet mot informationsfriheten. Ja, hotet mot all frihet. Sedan kommer vi inte ifrån att det finns många medborgare som kräver ökad kontroll, mer censur och inskränkningar í yttrandefriheten. Jag tillhör inte den skaran, men det är deras krav som påverkar mig eftersom politiker är de mest klåfingriga av alla djävlar som gått på denna jord. Därför måste jag och mina likasinnade agera. Hur? Ja, låt oss diskutera det. Att radera Facebook- och Twitter-konton är inte en lösning; det är lika effektivt som att stå tyst på en bakgata när demonstrationen pågår ute på stora torget.

Jag ser faktiskt fram mot en fortsatt debatt i frågan. Samt ett ökat engagemang från oss frihetsvänner. Det är tydligen oss det hänger på.

Den som önskar mer lunchläsning i närbesläktat ämne skall läsa Pelle Billings artikel ”Genusvetare samarbetar med våldspositiva revolutionärer”, där Göteborgs universitet ställer lokal till förfogande för Heterohatets dag. Mycket intressant läsning utlovas. F.ö. anser jag att sexuell läggning och politisk åskådning är två olika saker.

Hälsar eder Peter Harold

Övrigt i bruset:
DN: ”Mikrobloggar skakar Kinas regim”. Shake IT, baby. Shake IT.

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Demokrati och frihet, Sociala medier. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ett ökat engagemang från oss frihetsvänner, tack! Det är oss det tycks hänga på.

  1. lillasyrran skriver:

    Är jag framfusig om jag frågar om jag får flytt in hos dina föräldrar? Blev väldigt sugen på att hänga med den där igelkotten.

    Jag ska döda snigeljävlarna med bärs har jag tänkt. Dock kommer jag nog bli bankrutt eftersom det är sniglar överjävlaallt. Kommer antagligen behöva några tusen liter öl. Eller så försöker jag lära hunden att gilla sniglar.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s