Medan hånpressen flabbar sig till döds…

Bästa läsare!

Såg en liten notis i SvD att en av aspiranterna till uppdraget som Republikanernas presidentkandidat, en Michelle Bachmann, skall ha släppt en groda ur sin mun. Först av allt kan man ju notera hur glatt svensk press… nej, hur hela den svenska medievärlden till och med… tar första bästa chans att hugga mot republikanska politiker. Demokrater behandlas dock med samma vördnad som Guds skänker.

Nå, nu får man ju erkänna att amerikanska politiker sällan är bättre än svenska. Och fru Bachmann kanske inte kan klassas som den vassaste smörkniven i lådan. Fast låt oss fundera på vad det var hon ville ha sagt om ”Sovjetunionen” som pressen i Sverige tycker är så skoj:

– Det folk känner av idag är en rädsla för att USA hamnat i ett fall utför som inte går att stoppa. De ser Kinas framväxt, de ser Indiens framväxt, och framväxten i Sovjetunionen, och vår krympande militärs förmåga att gå framåt.

Fru Bachmann är alltså bekymrad över att Kina, Indien och Ryssland växer, såväl finansiellt och tekniskt som militärt. Ja, jag är ganska säker på att hennes analys är korrekt, även om formuleringen inte är helt klockren. Det är detta amerikaner är bekymrade över.

Men de svenska medierna sitter här nu och kluckar, alternativt vrider sig av skratt, när de hör ”denna dumma amerikan” prata. Att sedan Rysslands regeringsbärande parti skaffar sig en monopolställning i ryska medier, att regimkritiker förföljs, arresteras eller till och med mördas… ja, sånt är tråkigt (om det är sant, mummel, mummel), och de ämnena är ju inte alls lika underhållande som babblande republikaner i USA.

Det är nu 20 år sedan Sovjetunionen föll. Det betyder att det nu kommit en helt ny generation svenskar som inte har det minsta minne av hur det var att leva med en kommunistdiktatur som obestridlig maktfaktor såväl regionalt som globalt. Det enda denna generation tydligen behöver lära sig om vad gäller utrikespolitik är att amerikaner är tokiga.

Ni kan bara ana vad jag då tycker att de svenska medierna är…!

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Medan hånpressen flabbar sig till döds…

 1. BengtB skriver:

  Fast om vi ser till de republikanska presidenterna efter The War (Don´t mention it!): Eisenhower, Nixon, Gerald Ford, Reagan, Bush d.ä. & Bush d.y. – vilket gäng, vilka hjärnor! Gerald Ford sas ju inte kunna cykla och tugga tuggummi samtidigt. Men kunde de andra i sällskapet det? Den möjligen minst obrighta i sällskapet måste nog ändå vara den svartmuskige som inte heller jag köpte någon begagnad bil av. Men, som sagt, en konkurrens nära noll. Väl?

  • Peter Harold skriver:

   Ja, tittar man djupt i dessa mäns själar finner man nog en hel del som kan placeras i varje vågskål hos rättvisans gudinna. Eisenhower var en skicklig krigsstrateg, men han har kanske hundratusentals liv på sitt samvete p.g.a. inhuman hantering av tyska krigsfångar (vanliga soldater) under det första fredsåret 1945-46. Reagan borde vägras tillträde till himlen p.g.a. sin medverkan i dåliga långfilmer (he, he) men som ideolog var han mycket konsekvent. Sedan kunde han ju inte hålla sig från att låta CIA tillgripa mindre humana metoder. Det försvarar man väl med att det pågick ett iskallt krig. Skall jag hitta någon favorit får vi nog gå tillbaka till Thomas Jeffersson. Bilden och minnet av honom har historien filtrerat fördelaktigt. 😉

 2. Dan skriver:

  Det står ett löjets skimmer över svensk media, det är nog snart alla överens om.
  Inte så konstigt dock, om man ser till de flesta journalisters politiska tillhörighet.

  • Peter Harold skriver:

   Ja, att journalister har en politisk hemvist är ju naturligt eftersom mer eller mindre alla har det. Och det är ok för mig, men då skall man inte hymla med vad man har för åskådning. Jag vill kunna värdera informationen jag får, och det kan jag om jag vet något om avsändaren. Public service (SVT/SR/UR)kallar sig opartiskt, och det är en bluff som måste avslöjas. Mediekonsumenterna måste bli medvetna om tingens ordning.

 3. Anonym skriver:

  Kan Bush d.y cykla ens utan tuggummi? 😉

  /Henke

 4. Ordförande Svensson skriver:

  Det vänstern inte kan argumentera emot försöker de förlöjliga och förminska. Vänstern är desperat och saknar alla former av motargument sedan det faktum att 71% av USA:s befolkning ogillar Obamas ekonomiska politik sjunkit in.

  Desperata rödingar är som rädda schimpanser – de försöker skratta bort problemen.

 5. Pernilla skriver:

  vet du vem R.J (entangler) är?

  • Peter Harold skriver:

   Jag har aldrig träffat honom personligen, men jag brukar emellanåt läsa hans blogg när jag känner för att läsa substansiella bloggposter. Det är en bloggskribent som jag tycker skall läsas av fler människor.

   Jag hoppas att allt är väl med honom. Han har ju inte postat på ett tag.

 6. Gorm skriver:

  De flesta (alla) topp-politiker i demokratiska länder, tex presidenter i USA är brijanta begåvningar oavsett partfärg, till skillnad från de sällsynt korkade svenskar som flabbar åt skitnyheter som sprids i propagandasyfte. Oj vilka nollor ni är !

  • Peter Harold skriver:

   Jag tror att det inte är så lätt för folk här i Sverige att få en bild av att amerikanska toppolitiker är smarta. Jag minns hur det knorrades hos Socialdemokraterna när dåvarande statsminister Göran Persson varit på besök hos George W Bush och sagt att denne var intelligent. SÅ FICK MAN BARA INTE SÄGA! dundrade ombudsmännen.

   🙂

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s