Ibland är den tekniska utvecklingen idiotisk

Bästa läsare!

Låt mig säga det först som sist; jag är varm vän av teknisk utveckling. Jag ser gärna att vi åker till månen, att vi utvecklar intelligenta mediciner som lyckas söka upp cancerceller men skonar friska celler, att vi finner en användbar teknik för att borra upp oljan under Nordpolen utan att förstöra den lokala miljön, att vi kan skapa verktyg för blinda och rörelsehindrade så att de kan ta sig fram mer som de önskar.

Men lövblåsen är ta mig fan det mest onödiga som uppfunnits på denna sida om Zeppelinaren. Och tack och lov håller prasselpressen med. I dagens regeringstrogna organ DN finns en artikel som berättar att ”vanlig kratta är bättre än lövblåsare”. Det måste säga en hel del om hur dåliga de motoriserade bullrande och stinkande lövblåsarna fungerar. För jag använder aldrig kratta till att samla ihop löv. Jag använder en lövräfsa.

Jag har sett folk (grannar) kratta löv med vanlig kratta. Det är patetiskt. Oftast river de upp mer gräsmatta med rötter än de får med sig löv. Det var därför som en smart person uppfann lövräfsan. Ingår Martin Hansson i staben av semestervikarier på DN, eller…? *personangrepp med blinkning*

Ifall det är någon stockholmsfödd dagstidningsjournalist (företrädesvis boende i Södermalm eller reporter-gettot Bromma) som läser denna bloggpost kan jag som ren konsumentupplysning för deras skull tillägga att löven skall krattas/räfsas ihop först när de lossnat från sin värdväxt. Att klättra upp i björken och köra med lövblås är det mest 08 man kan tänka sig. Don’t do it!

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Naturvetenskap. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Ibland är den tekniska utvecklingen idiotisk

 1. Anonym skriver:

  Är det till att ha vaknat på fel sida eller?? 😉 😉

  /Henke

 2. PerH skriver:

  Hej Peter
  Håller fullständigt med vad gäller lövblåsen, vilken j…a meningslös uppfinning.
  Gamla tiders hötorkar kan jag stå ut med i landskapsljuden, dock icke grannars högvarviga lövblåsar.
  Ser även kommunens parkarbetare dra runt med dessa maskiner, sedan kommer vinden och saboterar deras sisyfosarbete.

  Jag har under de 25 år med gräsmatta och grannars lövträd kört med gräsklippare (multiklipp), sedan har maskarna gjort resten.
  Det är mycket uppskattat av björktrastarna nästa vår.
  http://www.bioresurs.uu.se/myller/stad/maskar2.htm

  Tyckte det var meningslöst det som mina föräldrar gjorde varje höst, räfsa och elda kvistar löv (föräldrarna var stadsbor med sommarstuga)
  Jag lovade mig själv att aldrig räfsa löv, det har jag hållit.

  Alltså börja med multiklippen när alla löv ligger, går utmärkt fram till frosten kommer. förutsatt att löven är torra. Kvistar hackar klipparen till småflis som får ligga kvar, allt bryts ned och försvinner.

  Annars kan man vänta fram till det höststvindarna bestämmer vad löven skall slutförvaras 😉

  • Peter Harold skriver:

   Absolut en klok strategi. Det lär väl finnas hur mycket näring som helst i de där löven som gräsmattan mår alldeles förträffligt av. Dock är det svårt att få en torr lucka i kalendern. Har försökt att komma till skott med att olja in trädgårdsmöblerna, men när det inte regnar sitter alltid nån granne och häckar i dem.

 3. Anonym skriver:

  Höstvindarna med riktning mot grannen är underskattat som lövförflyttningsredskap… 😉

  /Henke

  • Peter Harold skriver:

   Där har vi i mitt hus redan förlorat striden. Vi fick sätta upp ett högre staket för att hejda grannens besökare från att invadera vår tomt, samtidigt som hans jäkla björkar lutar in över vår tomt. I gengäld ser hans gräsmatta väldigt näringsfattig ut….!

 4. Stig Olsson skriver:

  Kul att se någon med samma uppfattning som mig själv 🙂

  Det kan bara vara en politiker som kommit på det här med lövblåsaren och då skedde det nog vid något tillfälle denne kopplat dammsugaren fel 😉

  Dessutom är jag också för bra och människovänliga uppfinningar. En av de bästa detta århundrade måste vara den här uppfinningen:

  Mer av sådana uppfinningar vore underbart!

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s