Sveriges längsta stånd i Stockholm – bokstånd alltså.

UPPDATERAT 2:

2015 års upplaga av världens längsta bokbord på Drottninggatan i Stockholm skall enligt uppgift äga rum söndagen den 16 augusti mellan kl. 11.00-18.00. Mer info här.

UPPDATERAT:

2013 års upplaga påstås äga rum nu på söndag 18 augusti. Vet ej säkert klockslag men troligen från 10 eller 11. Skriv gärna en kommentar här eftersom så många kommer till denna blogg för att leta efter information om evenemanget.

2012 års upplaga av bokbordsmaraton på Drottninggatan äger rum 19/8 kl. 11-18. Läs mer här. (Uppdatering p.g.a. detta blogginlägg återfinns vid googlesökning ”Stockholm + bokstånd + bokbord + Drottninggatan”).

Bästa läsare!

Vi hade i alla fall tur med vädret igår. Till skillnad från ifjol slapp boklådorna på Drottninggatan få sina varor dränkta, och istället infann sig en behaglig ljummen värme i luften.

Undertecknad betade av det enorma bokståndet/bokbeståndet från triumfbågen och norrut. Jodå, det finns en triumfbåge i Stockholm. Två till och med. Kanske inte lika imposanta som dem i Paris och Rom, men de existerar. Tusentals personer går under dem varje dag. Nähä, det ringer ingen klocka? Stockholm. Drottninggatan. Helgeandsholmen… men nu får du väl ge dig! Triumfbågarna är ju de två valven mellan riksdagshuset byggnader!!!

Nå, tillbaka till söndagens bokstånd. Eftersom jag anlände med beskuren budget valde jag att vräka bland böckerna med omsorg. Det förvånade mig att jag redan hade många av de böcker som väckte mitt allmänna intresse. Tur att jag börjat specialisera mig. I år var jag ute efter äldre reseskildringar. Jag hittade några brunsvarta läderband, men dessvärre visste handlaren att ta betalt.

Ett av de främsta intrycken efter att ha vandrat mellan boklådornas bord var att det verkade vara lite si och så med nykterheten bland säljarna. Jag vet inte ifall de preparerat sig för dåligt väder med en och annan cognac på morgonen, men kyparna i de intilliggande restaurangerna hade en hel del glas att bära fram och tillbaka. Dessvärre var ingen handlare tillräckligt onykter för att fresta mig att förhandla fram en oförskämd rabatt på de antikvariska objekten.

I år gick jag inte hela Drottninggatan. Jag missade därför säkert en massa intressanta fynd. Men tro icke att jag återvände hem tomhänt! Jag fick tag i en 20-kronors bok, ”Huset som Hitler byggde” från 1938 med intressant kritik före demoniseringen; en 30-kronorsbok av den gode Dr. Brehm ”Nordpolen till eqvatorn”; samt en odaterad serie i tre band från Bonniers förlag med titeln ”Upptäckter”. Ämnesområdet var naturvetenskap och skriven på charmant ålderdomlig svenska. Jag gissar på utgivningsår 1860-1870. Det borde ju gå att stämma av utifrån den ”modernaste” redovisade upptäckten.

Jag höll dock på att få ett vansinnesutbrott. En tjej i åldern 25+ med tillhörande pojkvän/fästman frågade en handlare efter en serie läderband. ” – Vilken titel?” frågade handlaren. ” – Nä, jag vill ha fem-sex böcker som prydnad i bokhyllan”. Jag höll på att tappa hakan. Det är exakt samma vansinne som IKEA håller på med. Ni vet deras utställningar i varuhusen som kan ha trettioelva exemplar av samma bok stående i samma möbel. Böckerna står där bara för att besökarna förmodas vara så korkade att de inte vet vad en bokhylla skall användas till.

Nä, fy farao. Vilket själlöst liv för dessa läderband. Jag äger förvisso en tämligen brun boksamling (nej, jag refererar inte till Hitlerism) i mitt vardagsrum, men sanna mina ord, varenda volym är inhandlad med omsorg och eftertanke. Här går informationsbehovet före fjollig estestik. Jag hoppas innerligt att denna unga dam skådar ljuset och lär sig att böcker inte är accessoarer för s.k. home styling. Det är ju för fan likvärdigt med livslögn! *mutter*

Ok, jag erkänner att jag köpte lord Byrons samlingsvolym (3:e utgåvan) vid bokståndet ifjol fastän jag inte behövde boken. Men jag försvarar mitt köp med att boken säkert mådde bättre i min bokkasse än att ligga ute i bokhandlarens öppna kartong under hällregn. För i fjol kunde man inte säga att Sveriges längsta stånd hade tur med vädret. Bokstånd alltså.

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Stadsliv. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Sveriges längsta stånd i Stockholm – bokstånd alltså.

 1. kikki skriver:

  böcker är vackra ting, både innan och utan och borde inte få missbrukas av inredningshitlers som egentligen inte bryr sig om vad de innehåller, bara de ser rätt ut.
  hela de konceptet gör mig galen x.x
  synd att jag missade ståndet, hade varit trevligt att se. jag älskar att köpa begagnade böcker på loppis, de doftar och känns trevligare då än om man köper dem nya.

  • Peter Harold skriver:

   Jag håller helt och hållet med. Och mig gör det inget att de är gamla. Vill jag ha färsk information har jag hela Internet att tillgå. Böcker däremot, det är som att ha vänner. 😉

   Jag tror att de säkert kommer arrangera ett nytt bokloppis nästa år. Om jag lever och har hälsan skall jag försöka att komma ihåg att blogga om det innan.

 2. Ilona Öberg skriver:

  Kommer det bli nått liknande i år ?

  • Peter Harold skriver:

   Det kommer det säkert att bli, men Stockholms kulturförvaltning har inte publicerat något datum. Jag kommer att uppdatera denna bloggpostning så snart jag får veta eftersom det tydligen är många som hittar hit till Skrivarens Blogg när de letar på webben.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s