Nu liiite dyrare att plågas i kollektivtrafiken

Bästa läsare!

Rubriken låter roligare om man läser den med Lidingö-dialekt. Men innebörden är inte lika skoj för de som reser i de blåmålade sardinburkarna avsedda för människotransporter. Priset på biljetterna höjs långt över inflationstakten.

Nu skulle jag kunna klaga på hur jäkla dåligt SL är. Men jag vet att kritik sällan biter där. Och faktum är att de värsta problemen i tunnelbanorna och bussarna egentligen inte är vållade utav SL, utan av resenärerna själva.

Låt mig börja med hygienen. Väldigt många resenärer verkar vara helt obekanta med tvål och vatten. Att man inte luktar rosor efter en dag på jobbet kan jag begripa, men nog borde man kunna ha vaskat av sig någorlunda hjälpligt innan man far iväg med morgontåget?!!

Närbesläktat stinkdjuret är aromterroristen som sköljt sig i parfym. Vissa exemplar sitter till och med ogenerat och sprayar inne i själva vagnen. Nu är visserligen allergiker en minoritet som lyckligtvis kvävs till tystnad bara man säger ordet parfymflaska, men som vanlig dödlig uppskattar jag att kunna upptäcka doften av urin innan jag sätter mig i den blöta sitsen. Vilket leder mig över till en mer generell betraktelse av SL:s svinaktiga kunder.

Många klagar på att det är smutsigt eller rent av skitigt i tunnelbanan. Återigen, SL och deras entreprenörer kan blott städa, städa och städa. Men grundproblemet är att folk är dåligt uppfostrade i att uppträda på allmänna utrymmen, och betraktar sin tunnelbanevagn eller perrong som en förlängning av det egna sopnedkastet.

Vissa puttenuttiga tyckare anser att detta är ett informationsproblem…

WHAT THE FUCK????

Behöver man verkligen infooooormera folk om att man inte skall skräpa ner? Till och med 1-åringar lär sig på dagis att hålla rent (ifall någon förälder missat att föra denna typ av predikan). Varför i helvete skall det vara så svårt för en 15-åring att hålla sina Addidas nere på golvet? Varför kan inte ABAB-vakterna tvinga skitungarna att äta upp sina utspottade tuggummin från golvet? Samma sak med utspilld öl. Förfallet i kollektivtrafiksmiljön tilltar i takt med att väktarnas bilringar växer. Fuck.

Jag fattar inte heller att det skall betraktas som en mänsklig rättighet att SL skall upplåta sina transportmedel för de värst alkoholförgiftade resenärerna. Nej, efter 18.00 på fredagskvällar skall SL:s spärrar bytas ut mot en hinderbana á la Indiana Jones ur valfritt fördömt tempel.

Dessutom borde alla tunnelbanevagnar utrustas med ljudsensorer som reagerar på medhavd hipp-hopp-musik och pressa ut Carl Orffs ”Carmina Burana” i högtalaranläggningarna på högsta volym tills dräggen med sina nedhasade byxor flyr tillbaka till sina hålor som de krupit ut ur…

Summering: Att åka kollektivt vore en dröm om man slapp alla jävla medresenärer! Ha en trevlig dag, kära läsare!

Hälsar eder Peter Harold

I prasselmedierna:
DN: ”Nu höjs biljettpriserna”.
SvD Debatt: ”Bilresor skall inte styras politiskt”.

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Stadsliv. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Nu liiite dyrare att plågas i kollektivtrafiken

 1. Max Colliander skriver:

  Haha, tack för ett underhållande inlägg. Trist att du blir så bitter på medresenärerna. Jag har själv aldrig irriterat mig som du beskriver men jag åker väl inte så ofta heller. Men en hinderbana efter kl 18.00 låter riktigt najs på fredagkvällarna. Synd bra om pensionärerna oså.

  • Peter Harold skriver:

   Lugn! Pensionärerna ingår i hinderbanan. Så snart de gått av sitt skift från bankkön under lunchtid skall de förflytta sig ner till tunnelbanespärrarna. 😉

   Jag, bitter…? *garv/blink*

 2. liberum-weto skriver:

  Jag åker bara buss med kända medresenärer – åtminstone i 99% av fallen. Min Vito har nio säten.

  • Peter Harold skriver:

   Ett alldeles förträffligt sätt att resa. Fast även en familjefar skulle tjäna på att ha den gamla överfallsskärmen bakom ryggen när man transporterar barn. Fast Vito finns ju i en äkta skåpbilsversion om barnen är för otäcka! 😉

 3. walker skriver:

  Hehehe, härligt bitter och kul läsning, tyvärr är den väl inte helt osann bild av hur en dag i tunnelbanan kan se ut.

  Ljudsensensor med Carl Orff; tja varför inte..=D

  • Peter Harold skriver:

   Annars ett högfrekvent ljud som bara tonåringar hör. Jag vet att jag kunde höra akustiska råttskrämmare när jag var i 20-årsåldern. Det kändes så obehagligt att jag fick sluta köra varor till den butiken. Borde fungera i tunnelbanan också; där finns ju både råttor och hipp hoppare…! 😉

 4. Gubben skriver:

  JAg har inte åkt buss sedan skolskjutsen mellan gården och realskolan lades ner 1955. Sista turen blev föraren så dragen av alla avskedssnapsar att han körde direkt hem till sig med alla barnen. Vi ungar slapp skolan den dagen!
  Med den erfarenheten i bagaget är det lätt att hålla med om kollektivtrafikens alla fasor och möjligheter 😀

 5. Stig Olsson skriver:

  Efter att ha skrattat gott åt ditt härliga sätt att skriva skulle jag, utöver vad du redan skrivit om, också vilja ha dig med mig någon dag då även jag nyttjar T-banan.

  Då skulle vi tillsammans åka hiss (jag sitter i rullstol) en dag så du även fick se hur många hissar jag tvingas sitta i som är både nerpissade och faktiskt har jag vid några få tillfällen även varit tvungen att åka in med däcken i högar med ren skit!!!

  Det är faktiskt vidrigt, osanitärt och även diskriminerande att det inte finns minst två toaletter på varje perrong!

  Jag kan inte, hur mycket jag än försöker, anse att även jag har rätt att kunna komma hem utan att ha andras avföring med mig in i mitt hem (skiten fastnar nämligen på däcken).
  Lika lite förstår jag över att SL (regering inkl) inte anser sig ha råd med toaletter på stationerna så slipper en stor grupp människor tvingas åka i nerpissade hissar, vilket jag känner mig faktiskt mycket kränkt över.

  Fast när jag skriver såna saker brukar jag få mig en avhyvling av personer som tycker jag ska hålla käft och vara tacksam över att jag ens tillåts vistas i T-banan med andra resenärer… så vi får väl se vad som händer nu 😉

  • Peter Harold skriver:

   Jag skall tala uppriktigt ur hjärtat: Minst en gång i veckan tänker jag en tacksamhetens tanke över att jag kan gå själv. Det är en vana jag har sedan min farmor blev totalförlamad i en bilolycka när jag var liten. Det är så mycket man tar för givet när man kan röra sig själv. Av samma anledning är jag givetvis glad över att jag kan undvika de vertikala pissoarererna i anslutning till SL:s anläggningar. Jag har burit en stor barnvagn med barn enkom för att slippa åka hiss.

   Icke förty så är jag glad över att samhället ändå har en grundinställning som bygger på tillgänglighet. I praktiken fungerar det kanske inte alltid så bra, men det är ändå bra att det finns i bakhuvudet hos planerare, arkitekter och drifttekniker. För tio år sedan blev jag kontaktperson mellan min (dåvarande) arbetsgivare och DHR, varvid jag satte mig i en rullstol och försökte utföra mitt jobb. Det tog en halvtimma innan jag gav upp och fick lov att resa mig. Idag ser där helt annorlunda ut och man kan till och med komma fram med en elektrisk rullstol. Det enda som kvarstår är ju bokhyllorna, men det kan man ordna med lift i själva rullstolen.

   Trots denna positiva grund så kvarstår att medpassagerarna inte kan låta bli att svina ner. Att ha riktiga toaletter i anslutning till perrongerna tycker jag är en förträfflig idé. Hoppas att det sätter stopp för okynnesbajsandet i hissarna. Jag vet exakt vad du talar om, och kränkningen är smärtsam.

   Måhända skulle man binda fast SL-ledningen i var sin rullstol och be dem resa till och från jobbet under en dag så att de fick se resenärsprocessen ur detta perspektiv.

 6. Thomas skriver:

  Jävlars ja:)

  Fast det var länge sedan det hette ABAB;)

  Det låter förstås inte lika schvungfullt med en g4s security servicevakt

 7. Peter Harold skriver:

  Jisses, jag kollar ABAB på nätet och ser att de bytte namn redan 1992. F-n, det börjar verkligen bli stofilvarning på mig! Fast å andra sidan fick jag min skyddsvaktsutbildning i lumpen, så man kan ju inte påstå att jag varit vakt på riktigt.

  G4S är det knepigaste firmanamnet jag någonsin sett i branschen. Ett helt ok namn på mopeder och diskmaskiner, men på batongbärare… näe. 😉

 8. kikki skriver:

  hahahha ❤
  det värsta jag vart med om (bortsett från en fruktansvärt otroligt hög man som klev på en gång när jag for med tbanan med en kompis vid midnatt) var när jag med samma vän åkte vid typ elvatiden och vi fann att när tåget ryckigt startade föll en massa ölburkar och spritflaskor ut under vårat säte över hela golvet, jag stank som fan när jag kom hem. det var inte kul, trodde jag skulle spy.

  annars avskyr jag de som inte vet vad en deo är för något. blääää.
  annars gilar jag att flirta med snygga killar på tunnelbanan (snygga tjejer åker inte tunnelbana, bara någon enstaka gång av det jag vet) ^^ det är trevligt.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s