Jag åker nog inte till Göteborg idag…

Bästa läsare!

Behöver jag en god ursäkt för att slippa åka ut i snålblåsten och fara till Göteborg så tror jag att denna borde duga: P.g.a. att den 6 ton tunga satelliten UARS kommer att störta mot jorden mellan 57:e nordliga breddgraden och 57:e sydliga breddgraden under det närmsta dygnet är jag av säkerhetsskäl förhindrad att lämna Stockholm.

Jag vet att UARS kommer att brytas sönder i mindre bitar i samband med återinträdet i luftatmosfären, men faktum kvarstår att metallklumpar på 100-talet kilo ändå kommer att klara sig och falla ner på jordytan. Visserligen är vår jord stor och risken att dö av en nedfallande blomkruka är betydligt större. Men att träffas i skallen av en nedfallande satellit är lika meningslöst som att ta livet av sig – man kommer ju inte kunna höra snacket efteråt.

UARS tillhör en av de tyngre pjäserna som ramlat ner under senare tid. Någon kanske minns de ryska Kosmos-satelliterna som för några år sedan spred oro, och som fick oss äldre skolbarn att bli lite nervösa över de rostiga gasolflaskorna som smeden dumpat i skogen: vi trodde med skräckblandad fascination att detta var reaktorerna som klarat återinträdet.

Men man skall ändå erkänna att inget rymdskrot har smällt och smält lika högt som rymdstationen Skylab som störtade under sommarlovet 1979. Pressen rapporterade om den förestående störtningen under flera veckors tid, och datumet för Skylabs nedkomst sköts upp, om man tillåts vitsa om saken. Men till slut dråsade den ner, och en del av skrotet hamnade i Australien.

Det intressanta är att Skylabs haveri har en tvist i dagens klimatdebatt; orsaken till att Skylab störtade flera år tidigare än förväntat berodde inte på några räknefel. Nej, det som hände var att den ökade solaktiviteten fick atmosfären att expandera. Atmosfärens översta skick ökade i höjd och därmed också friktionen. Även om det inte går att andas i rymden är det fel att tala om ett absolut vakuum. Det finns fortfarande en tunn atmosfär som bromsar in rymdskeppen och får deras bana att sjunka.

Om solaktiviteten kan få atmosfärens yttergräns att fluktuera, är det då helt orimligt att tillskriva solaktiviten förändringar i klimatet? Någonting miljöministern funderat på? Nä, jag tänkte väl det…

Hälsar eder Peter Harold

Prassel, prassel:
DN: 6-tons satellit störtar mot Jorden.
Vasa-bladet: Nasa-satellit kraschar mot jorden.

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Naturvetenskap. Bokmärk permalänken.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s