Vill minnas att jag tipsade Victor Müller för en tid sedan om…

Bästa läsare!

Hav överseende mied min självgodhet, bästa läsare. Men jag kan inte låta bli att sätta upp besserwisserns blanka pekfinger och utbrista i ett ” – Vad var det jag sade!”.

Det gäller Saab Automobiles. Minns ni att jag skrev ett blogginlägg under rubriken ”Indien, käre Victor Müller. Indien eller Afrika” tidigare i år? Inte? Nå, det inlägget kan du läsa via denna länk.

Min tes i det inlägget baserades på Saabs problem med att göra affär med kineserna. Och det är fortfarande problem, även om tyngden på Saabs bekymmer är svenska och europeiska. Icke förty är det helt uppenbart att Saab inte kan klara sig på egen hand.

Nu har DN och SvD uppmärksammat en krönika i en kinesisk branschtidning som anger att kinesiska myndigheter stramar åt möjligheterna för utländska biltillverkare att etablera samarbeten med kinesiska bolag. Detta är i o f s inte något nytt (jag vill minnas att jag berörde saken i ovan angiven postning) men den siste som tycks inse detta hinder är Victor Müller.

Därför upprepar jag: flyg till Indien, Victor! För det första är Indien inte en kommunistdiktatur. Redan där skulle Saab vinna en hel del goodwill om nu någon bilköpare fortfarande bryr sig om mänskliga rättigheter. Indien har redan lagt rabarber på f.d. brittiska bilmärken, och enligt min ödmjuka mening så sköter indierna sitt ägande med föredöme. Se bara på Jaguar! Och det är mitt andra skäl till att låta Saab åtminstone bli hälftenägt av indiska intressen. De har stor respekt för bilmärkenas historiska arv.

Alternativet är väl att släppa in den ökände ryssen som är fanatisk Saab-älskare och dessutom sjukt förmögen.

Suck! Är det ingen som gillar enkla och fungerande lösningar på problem nu för tiden…?

Hälsar eder Peter Harold

P.S.
Ja, rubriken hade onekligen varit logisk ifall Victor Müller besökt Skrivarens Blogg. Därom vet jag inte, men varje företag med självaktning brukar regelbundet ”scanna av” bloggosfären. Om Saab har kvar någon självaktning törs jag ännu mindre uttala mig om…
D.S.

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Bil & trafik, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vill minnas att jag tipsade Victor Müller för en tid sedan om…

 1. Thomas skriver:

  En kollega till mig hade en jaguar (numera kör han subaru), Vi hävdade bestämt att hans bil var en stylad tata…

  Antagligen stod han inte ut med hånet utan bytte bil:)

  • Peter Harold skriver:

   Elakingar! 😉 Nä, jaggan är faktiskt stylad av två britter, fast bägge har jobbat hos Citroën tidigare om jag minns rätt. Det tycker jag faktiskt man kan se på den sista XJ6-an.

   Fast snyggaste jaggan på senare år är den prototyp som Bertone byggt, B99:

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s