Också mamman fick sparken för dotterns skymf mot profeten!

Bästa läsare!

Eftersom jag uppenbarligen är en jobbig besserwisser så är det lika bra att jag utnyttjar det till att komplettera det TT-telegram som återger den tragikomiska historien om den 13-åriga kristna Faryal Tauseef i staden Havelian i Pakistan som stängts av från undervisningen p.g.a att hon använt ett otillåtet ord i sin uppsats.

*tar fram en ny ask med kommatecken*

Lite bakgrund: Eleverna i Faryal Tauseefs klass fick i uppgift att definera begreppet ”na’at” i ett skriftligt prov. Na’at är motsvarigheten till våra psalmer, som dock framförs utan instrument som ackompanjemang, och har en poetisk grund för hyllningar av profeten Muhammed. Na’at används i flera språk, bl.a. arabiska, persiska och turkiska.

Medan TT-telegrammet medelst tre textstycken (inklusive ingress) beskriver att flickan skrev det blasfemiska ordet av misstag ger andra (utländska) nyhetskällor en lite mer annorlunda bild (samt att hon faktiskt heter Faryal Bhatti!). Anledningen till att flickan kastades ut var att hon redan tidigare gett uttryck för ringaktning av profetens ord, och att det var uppenbart att hon avsiktligen skrev som hon gjorde.

En liten provokatör, med andra ord!

Vad TT-telegrammet också undanhåller är att även modern fick lämna sin ordinarie arbetsplats, uppenbarligen som straff för dotterns tilltag, sedan flera uppretade demonstranter krävt att flickan måste straffas hårt!

Sedan 1986 råder stränga lagar mot hädelse av islam i Pakistan, och landet är näste för muslimska och islamistiska  organisationer som försöker påverka omvärlden att införa dylika hänsyn i lagstiftningen. Dessvärre sker detta med ett icke försumbart stöd från pakistanierna själva. Det känns därför glädjande att en 13-årig flicka medvetet offrar sig för att visa det absurda i dylik lagstiftning. Om jag inte redan nominerat en fredspristagare till året Nobelpris så vill jag föreslå Faryal Tauseef. Tufft jobbat, tjejen. Keep up the good work!

Hälsar eder Peter Harold

UR PRASSELMEDIERNAS NÄTVERSIONER AV TT-TELEGRAMMET:
DN: ”Elev avstängd efter att ha skymfat”.
Hela Gotland: ”Elev avstängd efter att ha skymfat”.
ST.nu: ”Elev avstängd efter att ha skymfat”.
Metro: ”Elev avstängd efter att ha skymfat”. Liksom Göteborgsposten. Aftonbladet. Laholmstidningen. Skånskan. Corren. Svenska Dagbladet. Same, same, and not different

UTLÄNDSKA RAPPORTER:
The Express Tribune Pakistan: ”Girl accused of blasphemy for a spelling error”.
The Vancouver Sun: ”Pakistan school expels girl for blasphemy”.
The Dawn: ”School in Havelian expels girl for blasphemy”.

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Brott & straff, Demokrati och frihet, Medierna. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Också mamman fick sparken för dotterns skymf mot profeten!

 1. Ylva Lindberg skriver:

  Får man fredspriset hamnar man i så tvivelaktigt sällskap. Finns det inte något pris för frihets /civilkurage- pris. Jag har för mig det, annars borde någon säga till lämplig miljardär att inrätta ett.

 2. Stig Olsson skriver:

  Ja är det inte märkligt att mod och civilkurage hittas hos 13-åringar när det gäller detta märkliga gubbvälde (som f ö Gudrun Shyman ALDRIG kritiserat!?!?) kallat Islam???

  Jag tycker också att det vore att besudla denna tuffa tjej med ett Nobelpris, föreslår i stället det Alternativa Nobelpriset: Right Livelihood Award till och för henne. 🙂

  Det är omöjligt att inte beundra en så modig tjej, oavsett ålder, eller kanske just för den!

  ”Applåderar henne entusiastiskt”

  Det bedrövliga är att PK-media inte ens orkar skriva en enda rad extra utan hemfaller, igen, åt att bara klippa och klistra. DET är upprörande, ynkligt och framförallt FEGT!!!

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s