Lars Vilks, den islamiska staten och nästa smäll.

Bästa läsare!

Det är på intet sätt en nyhet att konstnären – nåja – Lars Vilks är högst upp på den dödslista som Sverigeanknutna al-Qaidaanhängare har ställt upp. Karln står under dygnet-runt-bevakning och man har redan gripit en person för mordförsök och ett antal personer för förberedelse till mord.

Allt detta har sin upprinnelse i den teckning av en s.k. rondellhund som Lars Vilks tecknat och som han inte kunde visa upp på olika utställningar eftersom arrangörerna fruktade repressalier eftersom bilden uppgavs vara en kariaktyr av profeten Muhammed. Dagstidningen Nerikes Allehanda uppmärksammade i augusti 2007 detta i en artikel på ledarsidan som handlade om yttrandefriheten, och denna artikel illustrerades med en av Vilks rondellhundar.

Sannolikt hade Nerikes Allehanda förväntat sig den reaktion som inträffade. Självaste Irans president reagerade kraftfullt och anklagade ickereligiösa sionister för att ligga bakom denna blasfemi. Det är fullt möjligt att presidenten har rätt i detta, men det fina med Sverige och yttrandefriheten är att blasfemi inte är olagligt – till skillnad från Iran och en rad många andra länder.

SÄPO uppger att Lars Vilks-affären och det svenska militära engagemanget i Afghanistan är motivet till de som hotar Sverige och svenska intressen. Det är exakt detsamma som självmordsbombaren på Drottninggatan uttryckte i ett brev han skrev före sitt vansinniga dåd:

Väldigt kort och omfattande till Sverige och svenska folket. Tack vare Lars Vilks och hans målningar av profeten Muhammed,  fred vare över honom,  och era soldater i Afghanistan och er tystnad på allt detta så ska era barn, döttrar, bröder och systrar dö lika som våra bröder och systrar och barn dö.

Nu har islamiska staten uppfyllt vad de har lovat er. Vi finns nu här i Europa och i Sverige, vi är en verklighet, inget påhitt, mer vill jag inte säga om detta.

Andra stycket, citat ”Nu har den islamiska staten uppfyllt vad de har lovat er”. Islamiska staten? Här borde man göra en djupare analys av vad som inbegriper det gärningsmannen kallar för en islamisk stat. Det är tvivelaktigt att han menar en nationell stat, utan istället talar om ett nätverk av radikala och militanta muslimska samfund som verkar i både Europa, Afrika och Mellersta Östern.

Eftersom självmordsbombaren på Drottninggatan tveklöst hade moraliskt stöd av likasinnade är det troligt att han också hade ett praktiskt stöd. I sak har inget förändrats sedan 2010 då dådet ägde rum; Lars Vilks lever under dödshot, och de associerade kring vad som kallas ”Islamiska staten” uttrycker fortfarande hot mot svenska intressen för landets engagemang i Afghanistan.

Så var smäller det nästa gång?

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Brott & straff. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Lars Vilks, den islamiska staten och nästa smäll.

 1. Gubben skriver:

  I USA menar två presidentkandidater på fullt allvar att stormar och katastrofer är Guds straff för staters slappa penningpolitik!
  I islamska världen beror det mesta på om Allah vill eller inte vill.

  I sådan lägen är man tacksam över ljugarbänken i hembyn 😀

  • Peter Harold skriver:

   Absolut! Instämmer! Till fulllo! Visst blir jag lite falskt nostalgisk och känner att det var bättre förr, men världen hade nog kunnat bli bättre om vi männsikor slapp behöva förhålla oss till en massa politikers och prelaters budord.

 2. Pingback: Vad skall man ta med i Lars Vilks dödsruna…? | Peter Harold – Skrivarens blogg

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s