När all tankeverksamhet på DN nästan utplånades

Bästa läsare!

Karin Bojs DN-artikel ”När allt liv på jorden nästan utplånades” inleds med:

Höjda halter av koldioxid och metan i luften satte i gång ett händelseförlopp som dödade nästan allt liv på jorden. Det visar den hittills bästa studien av historiens största mass­utdöende.

Det är möjligt att Karin refererar till världens bästa studie om en av historiens största massutdödande. Men Karins slutsats om att koldioxid och metan i luften satte igång ett händelseförlopp som dödade allt liv på jorden är troligtvis bara kvalificerat struntprat. Eller i värsta fall en lögn.

Enligt artikeln skall en kedja av vulkaner i Sibirien vräkt ut en massa koldioxid. Det är f.ö. så en stor del av koldioxiden kommer ut i atmosfären. Det sker i ett kretslopp där vulkaner spyr ut koldiox som fångas upp av växtligheten, och växterna blir till mat för djur som sjunker ner i dyn och begravs i sedimentlager efter sedimentlager och miljoner år senare blir till olja som sedan fångas upp av magman som sen spyr ut oljan i form av koldioxid som… Ja, det är i alla fall min summariska bild av det hela.

Karins slutsats av studien är genuint politisk korrekt med tanke på att det skall hållas ett klimatmööööte i Durban där politikerna vill tillskansa sig ännu mer makt utan medborgarnas inflytande. Däremot är Karins slutsats sannolikt inte annat än en teori. Jag lämnar över ordet till Vetenskapsbloggen som skriver så här:

Fast själva slutsatsen att katastrofen orsakades av kraftigt stigande temperaturer verkar också vara fel. De hävdar ju att katastrofen började med gigantiska vulkanutbrott i vad som nu är Sibirien. Varenda stort vulkanutbrott i historisk tid har kylt världen, inte värmt den! Det finns ingen anledning att tro att vulkanerna för 252 miljoner år sedan var annorlunda.

Dessa gigantiska vulkanutbrott kastade ut stora mängder stoft, som skymde solljuset och kylde världen. Följden borde ha varit att stora mängder växter och djur dog. Med allt mindre gröna växter, borde det ha blivit mindre syre och mer koldioxid. Allt dessa ruttnande växter och djur borde ha höjt både koldioxid- och metanhalten. Förutom då att vulkanerna säkert spydde ut en massa koldioxid och metan.

Så nog finns det en rimlig förklaring till att koldioxid- och metanhalterna ökade till följd av stora vulkanutbrott vid den tiden. Däremot finns det ingen anledning alls att tro att utdöendet berodde på någon global uppvärmning, i alla fall inte inledningsvis. Snarare dukade ett stort antal arter under på grund av nedkylning. Först senare kanske den globala medeltemperaturen steg, när stoftet från vulkanerna hade regnat ned till ytan medan koldioxiden och metanet fanns kvar.

Hela inlägget på Lars Kaméls blogg kan du läsa här.

Jag är lite orolig över situationen på DN. Och i medievärlden över huvud taget. Varför skall just klimatfrågan vara kemiskt ren från kritiskt tänkande när journalisterna arbetar? Är det makthavarnas fel? Är det journalisternas fel? Och gäller det enbart klimatfrågan? Inom vilka ytterligare ämnen slarvar redaktionerna med faktagranskning?

Personligen ser jag inget fel i misstanken att ruttnande växter och djur blev till koldioxid. Men studien i Bojs är inte någonting annat än en hypotes om vad som var orsak och verkan i en naturlig process som tog 200’000 år på sig. Om det inte varit för Karins ökända engagemang i klimatfrågan skulle artikeln kanske inte lagts upp på DN. Det sensationella i studien är hypotesen att de enorma vulkanutbrotten inte orsakade global kyla, vilket annars är konsekvensen av stora vulkanutbrott. Kamél ställer den berättigade frågan om varför vulkanerna för 252 miljoner år sedan var annorlunda. Det gör däremot inte Karin Bojs, och det är i mina ögon väldigt talande.

Hälsar eder Peter Harold

LÄS ÄVEN:
TheClimateScam: ”Döden i Durban”.
Med örat mot rälsen: ”Vad menas med mild vinter? ”.
No Tricks Zone: ”Der Spiegel calls UN weather…”

 

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Naturvetenskap. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till När all tankeverksamhet på DN nästan utplånades

 1. Anonym skriver:

  kikat på mängden vulkaner som sibirian trapps motsvarar?

 2. bom skriver:

  @Anonym

  Menar du att småvulkaner kyler medan utdragna långvariga värmer? Läs TCS där signaturen tty utreder saken fullständig och dessutom drar ner brallorna på Thomas Palm så det sjunger om det!

 3. Anonym skriver:

  de sibiriska vulkanerna var inte explosiva i den form att de kastade upp speciellt mycket stoft i atmosfären, vi pratar lava som rinner ut genom stora sprickor i berggrunden. Såldes kan vulkanerna mycket väl ha höjt co2-halten och på så sätt startat en global uppvärmning.

  • Peter Harold skriver:

   Nu talar vi inte om ett vulkanutbrott likt de småputtrande vulkanerna på Hawaii. Och även det i hundratals år varande vulkanutbrotten i Sibirien var kliniskt rena från sotpartiklar… det förtar inte mättnadsfaktorn av koldioxid i atmosfären som växthusgas. Ja, såvida inte man heter Al Gore och fuskar med gymnasiefysik. Med betoning på fuskar.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s