Oj, Ron Paul hörs i Sveriges Radio. Kors i taket!

Bästa läsare!

Sorry, här kommer ännu ett blogginlägg om politik. Jag lovar att jag skall försöka köra politikfritt nästa vecka. Observera: jag lovar att försöka. Vilket är ett ganska typiskt löfte en politiker. I deras fall heter löftet ”målsättning”. Min målsättning är att under kommande vecka inte blogga politik. Skall jag lyckas?

Nåväl. Detta inlägg handlar egentligen inte så mycket om politik som om svensk nyhetsbevakning av repulikanernas nomineringsval som pågår. Jag har berört ämnet tidigare (gav en pungspark i nyllet på DN:s Claes Svahn; sen får ni fantisera själva om hur det ser ut med pungsparkar i nyllet – det är väl som med nackskott i pannan) där jag kritiserar pressens bevakning av ämnet.

Idag blev det rätsida på saken. Sveriges Radio räknande de sju republikanska aspiranterna rätt (sju stycken och inte tre som DN skrev). Som löken på laxen fick kandidaten Ron Paul strålkastarljus på sig eftersom han var den enda av de sju som var emot USA:s militära engagemang utomlands. Vi fick till och med höra ett ljudklipp i reportaget där Ron Paul frågade varför USA måste bomba överallt.

Fast är inte det ljudklippet typiskt för svenska nyhetsmedier? Ron Paul infogades i reportaget enkom för dramaturgin. Att fördjupa sig i vad Ron Paul står för i övrigt bemödar man sig icke med. Visserligen är det inte så stor chans att han lyckas bli nominerad till presidentkandidat, men jag tycker ändå att det vore skoj om hans åsikter och idéer kunde uppmärksammas av oss svenskar. Inte minst därför att Ron Paul är en väldigt udda fågel i USA, och att det skulle behövas en av samma art här i Sverige. Men det gör det inte. Närmst man kan komma är Alexander Bard – och då har de ändå få beröringspunkter.

Tja, det vore möjligt att jag skulle kunna ha varit en svensk Ron Paul. Men då får man räkna bort egenskaper som ”påläst”, ”kärnfull”, ”pedagogisk”, ”konsekvent” och ”retorisk”. Jag kan i vart fall säga att Ron Paul är en stor inspiratör för mig, även om vi har olika syn på enskilda frågor som t.ex. abort. Liksom de flesta amerikanska politiker är Paul en troende kristen. Jag är väl i så fall en otroende kristen…

Hälsar eder Peter Harold

Mer om presidentkandidatsnomineringarna i medierna:
DN: ”Romney i ledning inför Iowa”. Ron Paul nämns som trea, men djupare än så går man inte i artikeln.
SvD: ”Romney i ledning inför Iowa-debatt”. Ron Paul nämns som trea, men inte heller här studerar man honom djupare. Om han kommer tvåa lär han nog ändå ignoreras.

Bloggkollegan Henrik Alexandersson skriver undrande om politiska bråkstakar under rubriken ”Ett visst mått av opposition”. Ett ämne som förtjänar ännu mer diskussion, anser jag.

I bloggen Ron Paul Today citerar man hans uttalande i Irakfrågan under debatten:
“To me the greatest danger is that we will have a president that will overreact, and we will soon bomb Iran. We ought to really sit back and think, not jump the gun and believe that we are going to be attacked. That’s how we got into that useless war in Iraq and lost so much.”

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Politik. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Oj, Ron Paul hörs i Sveriges Radio. Kors i taket!

 1. Ylva Lindberg skriver:

  Asch, skippa den där målsättningen. Politik är kul.

 2. Bengt skriver:

  Nja, personligen tycker jag inte att någon av Elefantpartiets kandidater imponerat. Milt sagt. Men när hade USA en vettig president senast från Elefantpartiet? Sedan Lyndon B Johnsons (Åsnepartiet) tid samlar jag på elefanter (inte tvåbenta). Men överväger mycket allvarligt att istället gå över till åsnor. Dock ställer jag mig frågan: Hur i herrans namn kan ett parti ha en åsna som symbol? Jag tror inte att det flesta associerar djuret först och främst med envishet – utan med annat …

  • Peter Harold skriver:

   Ja, och man skall även minnas att Moderata Samlingspartiet fick sina fiskar varma när de under 1980-talet tog fiskmåsen som sin symbol i valmaterialet. Ett skrikande rovdjur som sällan låter folk ligga ifred på stranden… 😉

 3. Anonym skriver:

  Själv skulle jag inte haft något emot att vara en svensk Ron Jeremy… 🙂

  Henke

  • Peter Harold skriver:

   *asgarv*

   Jobbet hans vore skoj, men vete katten om jag ens skulle vilja byta ut min kropp mot hans. Ändå lär visst en och annan av hans kvinnliga kollegor blivit förälskade i honom. Nå, det är ju något som kan analyseras det också…

 4. Anonym skriver:

  Nu behöver man kanske inte byta hela kroppen, jag skulle kunna tänka mig vissa (en viss) kroppsdel… 😉

  Henke

 5. Stig Olsson skriver:

  Hmmm… det verkar som om ämnet Ron Paul har försvunnit, undrar varför!?!? 😉

  Det gladde mig att läsa att även du gillar Ron Paul! Tänk om svenskarna skulle börja kolla lite på alla de youtubeklipp som finns av och med honom!

  Då kanske de skulle börja tänka… Nej förlåt mig… då dog de av överansträngning eller så fick de nåt oroligt i blicken och började gå på LSD eller liknande 🙂

  • Peter Harold skriver:

   Ja, han är faktiskt fascinerande att höra tala, i synnerhet därför att han brinner för frihetsperspektivet, men också för att han är väldigt konsekvent i sina idéer. Och dessutom är han väldigt kompetent. Givetvis finns det säkert sakfrågor som jag inte håller med om, men vi ser bägge att staten skall ha mindre makt över medborgarna. En till sak som skiljer Pauls politiska värld från min är att han är federalist, och vi i Sverige har ju inte en motsvarande konstitution (såvida inte man ser de svenska kommunerna som delaktiga i federationen Sverige…).

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s