2000-talet kommer ifatt 1800-talet/Digitaliseringen har nått Sverige!

Bästa läsare!

Som jag redan tidigare berättat är jag en entusiastisk användare av archive.org där man kan hitta en hel del äldre litteratur, företrädesvis 75 år och äldre (jag har hittat böcker från 1700-talet) som scannats in. Numera har ju även Google Books genomfört ett liknande projet, och archive.org har sökfunktion som omfattar Googles inscanningar.

Jag har också använt Google News Archive som förr hade en behändig tidslinje att göra avsökningar i, men någonting har hänt så att sökverktyget har blivit mindre effektivt för mig som söker gammal information. Där har jag hittat många tidningsartiklar med nyheter som är samtida med de romaner jag skapat under senare år. Sådan research är A och O, ty man kan t.ex. inte skildra en lugn och romantisk seglats i Indonesien samtidigt som havet ligger höljt i ett töcken från ett gigantiskt vulkan; eller beskriva hur en spion mördar sitt offer i Paris tunnelbana exakt samma vecka som den står stilla på grund av generalstrejk. Typ.

Till dags dato har jag använt mig mycket av Helsingfors universitetsbibliotek för att orientera mig bland svenskspråkiga tidningsnotiser. Men under nästa år finns det en chans att man skall kunna använda gamla Aftonbladet och Svenska Dagbladet eftersom deras 1800-talsutgåvor skall scannas in och bli digitalt sökbara. Jag törs förutspå att detta kommer att påverka litteraturen, inte minst därför att vi författare blir oerhört inspirerade av att kunna fånga dåtidens atmosfär. Jag törs nog också påstå att samhället i övrigt kan komma att påverkas; kanske får den viktorianska eran en renässans i form av mode, stil och seder? Inte mig emot; jag har alltid velat gå i cylinderhatt och ryckig gång, precis som i de gamla journalfilmerna…!

Hälsar eder Peter Harold (som är mer än väl medveten om att journalfilmerna kom långt efter den viktorianska eran)

I gammelpressen:
SvD: ”Digitaliseringen har nått till 1800-talet”. Man kan också säga att digitaliseringen nått till Sverige. Vi ligger oerhört långt eftermånga andra länder.

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Litteratur, Medierna. Bokmärk permalänken.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s