Vem ger trovärdiga svar?

Bästa läsare!

Den svenska regeringen har öppnat en informationssajt vars syfte är att bemöta myter och konspirationsteorier med rasistisk grund. Enligt DN skall man angripa föreställningar som att

Medierna är kontrollerade av judar, barn får inte äta fläskkött i skolan och svenskarna kommer att bli en minoritet i sitt eget land. Påståenden likt dessa dras gång på gång upp i de politiska talarstolarna av personer som vill ha en minskad invandring till Sverige.

Vad beträffar medierna har redan Aftonbladet – den politiska korrekthetens högborg i alla andra sammanhang – redan fastslagit att Bonnier-företaget/företagen äger 90% av alla (svenskutgivna?) tidningar i landet. [Källa: Dagens Media] Och familjen Bonnier kan helt korrekt spåras tillbaka till en judisk släkt i Böhmen. Personligen är jag inte 100%-igt säker på att Bonniers ligger bakom en svensk mediakonspiration bara för att de är judar – den tanken känns lite underlig – men däremot finns det ju en anledning att fundera lite på den ”inavel” som råder inom mediebranchen. I senare led av familjen Bonnier finner vi namn som journalisterna Cecilia Hagen, Johan Berggren och Cissi Elwin; författarna Anna Toss, Maria Bergom Larsson och Tobias Berggren; samt politiska namn som det forna borgarrådet Yngve Larsson. Familjeföretaget Bonnier har sålunda ett stort inflytande i svenska medier förutom tidningsutgivningen. Problemet är inte familjens judiska ursprung. Problemet är att Bonnier-koncernen är en alltför dominerande aktör som kväver konkurenter. Vilket är både konsumenternas och konkurenternas problem.

Vad gäller fläskkött i skolan, eller snarare avsaknaden av densamma p.g.a. närvaron av muslimska barn, kan jag bara intyga att detta är inte en myt. Alla maträtter med fläsk lyste med sin frånvaro på menyn i min dotters dagis. Regeringen medger mycket riktigt att vissa förskolor agerar så.

Mycket av fokus ligger på invandringsfrågan. På hemsidan uppger man att

I dag är knappt 15 procent av befolkningen född i ett annat land. Statistiska Centralbyrån räknar med en näst intill oförändrad andel i framtiden, andelen beräknas öka till 16,5 procent 2050.

Oj fan! 15% av alla i befolkningen är födda utomlands. Det var en högre siffra än jag själv skulle ha vågat gissa. Ja, det kan ju vara så att vi har en hel del danskar, norrmän och finnar som hjälper till att få upp siffran. Ser jag till i min egen korridor är minst två av femton personer födda i utriket. Hm, that makes sense. Regeringen fortsätter:

I grunden bygger myten på att personer med utländsk bakgrund aldrig blir svenskar och att det skulle vara ett problem om människor har en bakgrund i ett annat land.

Här gör regeringen misstaget att generalisera. Det är väl ändå uppenbart för de flesta människor att vissa/många utlandsfödda integrerar sig mycket väl i det svenska samhället. No doubt about that. Men faktum kvarstår att det finns kluster av människor i många förorter som aldrig lyckas integrera sig (lära sig språket/skaffa sig inkomst), antingen för att det är för svårt eller för att de inte vill. Och uppenbarligen är det ett problem att ha en bakgrund i ett annat land. Sedan kan vi alltid diskutera vem som gör det till ett problem. Regeringen har inte lyckats särskilt bra som mythbuster på denna punkt.

Vad beträffar andra frågor som t.ex. kriminalitet bland invandrare kan jag bara stämma in i vad regeringen skriver:

I sammanhanget är det viktigt att poängtera att den absoluta majoriteten utrikes födda, precis som den absoluta majoriteten svenskfödda, aldrig begår brott. […] Brott ska alltid bekämpas och den ansvarige ska ställas till svars. Men när en enskild invandrare begår brott ska vi aldrig skuldbelägga hela gruppen utrikes födda.

Detta är med kunskap bevisat, och jag är själv motståndare till att ”bunta ihop” folk hur som helst bara för att de tillhör en grupp av människor – även om det är jobbigt när väldigt många enskilda individer begår en viss typ av brott.

Vi kommer inte heller ifrån att människor som tror på en sak också kan agera utifrån sin övertygelse. En anarkist kan mycket väl begå brott av ideologiska skäl. Samma sak gäller för en islamist. Låt oss därför slå vakt om yttrandefriheten så att de som förespråkar våld i islams namn kan bemötas. F.n. går utvecklingen i fel riktning där islamkritiker skall kunna bestraffas för blasfemi. Det är absurt! Det är medeltida!

Jag kan blott instämma i den kritik som riktas mot regeringen i dess försök att bedriva opinionsbildning. Den som tror på ZOG litar inte på avsändaren. Men för min egen del har jag ändå dubier över att en makthavare/myndighet skall ge pekpinnar om hur medborgarna skall tycka och tänka. Vi har bl.a. ”Om detta må ni berätta” som handlade om Förintelsen och bildandet av instutitionen Levande historia som nu också (med all rätt) tagit in sovjetkommunismen som intresseområde. Vi har även exempel där svenska staten sponsrat genuspropaganda till tonåringar. Jag känner rent instinktivt att staten inte skall ägna sig åt propaganda.

Myter är intressanta att studera. Egentligen handlar det sällan om uppenbara lögner, utan om brist på nyansering. Den verkliga sanningen återfinner man alltid mellan två antagonister. Så man skall kanske länka till både regeringen och Avpixlat? 😉

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Vem ger trovärdiga svar?

 1. Stig Olsson skriver:

  En annan myt är att politiker är intelligenta 😉

  Självklart ska regeringen INTE ostraffat få sitta och ”pekpinna” oss till vad vi ska tycka och tänka! Det finns ett ord för det fenomenet, nämligen DIKTATUR och jag tycker faktiskt att vi redan är där!

  Sedan är det extremt farligt att bedriva den här sjuka propagandan som politiker nu gjort i snart 100 år, nämligen att aldrig gå till grunden med alla problem utan bara se på symtomen av dom!?

  Hade vi haft en bra invandringspolitik, och regeringen brytt sig om folket så skulle vi aldrig ha några problem som t ex våld, extremism i olika former, fattigdom etc mm osv.

  För det är i grunden fel att inte se på frågan VARFÖR har vi alla dessa sjuka problem i landet och HUR LÖSER VI DETTA?

  Däremot är det INGEN myt att politiker är odugliga, det är bara kalla fakta ;D

  • Peter Harold skriver:

   Ja, inte är det jag som spridit myten om intelligenta politikers existens…! 🙂

   Skämt åsido; man kanske skall undvika att bunta ihop alla politiker, liksom man ju inte skall bunta ihop alla invandrare i en och samma grupp. För fakta är att det är långt ifrån alla invandrare som begår gruppvåldtäkter, säljer knark och går på socialbidrag. Samma för politiker, även om deras arvode säkert ligger högre än en genomsnittlig biddragsutbetalning… Sedan kan man ju diskutera hur mycket det knarkas i kammaren, och ifall inte riksdagens maktutövning kan räknas som en psykologisk våldtäkt av svenska folket… 😉

 2. David skriver:

  Om två Irakier flyr hit och får sju barn, så är ju barnen inte Svenska för det. Om vi ska vara ärliga så måste man väl räkna även andra generationens barn som invandrare.

  • Peter Harold skriver:

   Ja, fast problemet är inte var folk är födda. Problemet är när någoninte vill integrera sig i samhället. Med risk för att jag sätter fokus onödigt mycket på islam… jag har länge funderat på varför man flyr från förtryck i ett islamistiskt land för att sedan predika krav på samma förtryck även i Sverige. Det finns konstigt nog många exempel på sådana personer som är andra generationens invandrare.

   Dessvärre kommer jag inte på så många andra exempel vad beträffar andra trosuppfattningar. Däremot känner jag många första- och andra generationsinvandrare som integrerat sig perfekt i samhället. Så inget utesluter det andra, så att säga.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s