Fönstershopping – den klokaste formen av julhandel innan man skjuter sig själv

Bästa läsare!

Det finns en teoretisk möjlighet att svenska folket kommer att göra precis som jag; d.v.s. att den 23 december få panik och sticka in till stan för att köpa julklappar. Ty hittills pekar inget på att det blir något försäljningsrekord i den svenska julhandeln. DN skriver t.o.m. om tomma butiker och att folk istället strosar förbi.

Jag kan bara å handelns vägnar beklaga. Men struntar vi i det så är väl den uteblivna julruschen enbart ett gott tecken vad beträffar det ekonomiska medvetandet. Uppriktigt sagt, hur stor andel av julklapparna används den 24 januari, om vi exluderar de mjuka paketen som farmor och mormor ger bort? DVD-filmerna är säkert genomtittade till leda. Inomhushelikoptern är söndertrampad. Fonduegrytan ligger kvar i den obrutna originalkartongen i översta kökshyllan, intill den andra fonduegrytan som använts 2 gånger. Digitalkamerans minneskort är fullt men det superdyra batteriet tomt. Etc, etc.

Kanske skall vi tacka lågkonjunkturen för att vi nu har en mycket god ursäkt att bryta den mani som julruschen egentligen är, om man får betrakta fenomenet ur ett kliniskt perspektiv. Kanske det är bättre att lägga tusenlappen på god mat och ett par julkort istället för att köpa värdelösa prylar dyrt?

Däremot skall jag erkänna att jag är tacksam över julhandeln så tillvida att den är en fägring för ögat. Och det är ju avsikten med julskyltningen; den skall trigga oss att drömma om den fantastiska julen med kulörta glaskulor på gröna granen, den fryntliga tomten i sin röda dräkt som säger ”ho-ho”, värmen från den knastrande brasan i timmerstugan med vita snöflingor som singlar ner mot marken utanför fönstret, Kalle Anka som jagar hackspetten…

Den julen som man ser i skyltfönstren tror jag är ganska sällsynt. I själva verket har många en plastgran, ser slasket på den mörka gatan eller de hårda istapparna hänga ner från grannens hustak, hör det monotona bruset från hyreshusets ventilationsanläggning, ringer något syskon som inte har tid att prata, sätter sig ensam i soffan för att uttala Karl-Bertils repliker sekunden innan TV:n själv som en konsekvens av att kommunisterna på SVT fått hjärntvätta tittarna under flera årtionden, innan man suckar djupt och säger att det är tur för inredningen i lägenheten att man inte är med i någon lokal pistolskytteklubb…

Nej, jag skall inte förstöra julstämningen. Det finns andra som gör det så bra. Här får ni en julhälsning från Brynolf Wendt, salig bisittare till den på Flashback utpekade patetiska kåtbocken Hasse Aro i TV3:s ”Efterlyst”.

Ifall det är nån av er läsare som inte har tid att besöka Skrivarens blogg under de kommande dagarna får jag väl önska i förtid en God jul till er alla. Och jag menar det med hela mitt hjärta. Vilket inte kostar mig ett ruttet öre. Fast det är ju tanken som räknas (som mannen sade urskuldande när flickvännen öppnade paketet med sitt raff-set inför föräldrarna).

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Fönstershopping – den klokaste formen av julhandel innan man skjuter sig själv

 1. Anonym skriver:

  Vilken muntergök, den där Wendt! 🙂

  Och med ditt God Jul är det väl som flickorna brukar säga till mig, ”det kom för tidigt…” 😉

  /Henke

 2. Annieverse skriver:

  God fortsättning, Peter! Hoppas din julnsåhär långt har varit angenäm och delikat!
  Apropå ingenting undrar jag vad jag minst av allt skulle vilja heta – Brynolf Wendt eller Hasse Aro. Vilka namn, alltså! (nu fokuserar jag bara på namnen, inte personligheterna…)

  • Peter Harold skriver:

   Jag är f.d. västeråsare, så för mig är namnet Brynolf alltid kopplat till ordet ”Bagare”, alltså firmanamnet Brynolf Bagare. Jag köpte en vetelängd med vitlökssmak hos dem. Jag vet inte om det är en standardsmak hos dem så jag har aldrig handlat från dem fler gånger. 😉

 3. Stig Olsson skriver:

  Suck… det är inte lätt att byta webbhotell mitt i julruschen och därför kommer min kommentar lite sent, men välment ändå 🙂

  Först; Brynolf, vilket underbart klipp!!! Hur lyckas du hitta dom så perfekt?

  I övrigt önskar jag dig en riktigt skön och slapp helg/vecka med många timmar där du får göra precis som du vill utan att styras av klockan!

  Så har jag gjort sen den 23e, vilket kanske kan förklara varför jag är så sen med kommentaren också 😉

  ”Tipp tapp, Tipp tapp… borde vara flipp flopp, flipp flopp”

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s