Att manipulera eller manipuleras. Det är frågan.

Bästa läsare!

Två artiklar i Dagens Nyheters web-utgåva väcker mitt intresse. Det ena är nyheten om ickenyheten med världens första sexskola som inte existerar, och det andra är ledarspalten som anser att politikerna tiger dumt. I den senare anser jag att oberoende liberala DN gör självmål när de anklagar statsrådet Birgitat Ohlsson för att vara blek i debatten när hon i en TV-debatt säger det hon behöver säga men inte mer.

Ohlsson började bra med att konstatera att som liberal vill hon lämna så mycket makt som möjligt åt individer och föräldrar snarare än att stifta lagar om var i butiken Ica måste placera sitt tuggummi. Men snart blev kontrasten tydlig mellan konsumentministern och övriga deltagare. De andra brann för frågan och älskade att finnas på plats för att diskutera den. Ministern fanns på plats.

Jag såg inte debatten själv, men min åsikt är att bara för att andra skriker högre och oftare behöver inte det betyda att de har mer rätt. Fettskatt, lagstiftning om vad folk får äta eller ej, und so weiter, är utslag för pekpinnepolitik och omyndigförklarande av vuxna människor. Vi kan lika gärna satsa några miljarder på att bygga gigantiska dårhus och erbjuda medborgarna fritt boende där mot att de överlämnar vardagsbesluten och någon välmenande auktoritär myndighet? Vad? Tycker du att det är ett dåligt beslut? Ja, men är det någon skillnad om nationen Sverige utgör detta fysiska dårhus, och vi ändå låter auktoritära men välmenande myndigheter bestämma våra liv. Det behövs inte tegel och glas för att göra ett dårhus; det räcker så bra med lagstiftning.

I övrigt kan jag hålla med DN:s ledarspalt om fisbleka ministrar som inte vågar sticka ut dubbelhackorna i debatten. Ja, med undantag för jordbruksminister Erlandsssons inlägg i tidelagsdebatten om att stryka någonting gott på könsorganet som djuret kan mumsa på. En klassiker! Orsaken till ministrarnas osynlighet kan ju diskuteras. Vissa vill jag höra så lite som möjligt av. Ask till exempel. Det kan hända att Ask föregått med så många illavarslande exempel att de övriga ministrarna är rädda för att gå i klaveret. Den slutsatsen drar DN, och jag har ingen tes som säger emot. Möjligtvis då att Reinfeldt kanske har samma ledarstil som Göran HSB Persson.

Vad gäller artikeln om den planterade icke-nyheten så ser jag ett allvarligt demokratiproblem. Inte i det att en reklambyrå lyckats dupera flera tidningar i världen att skriva om den icke-existerande sexskolan. Nej, det allvarliga är om vi mediekonsumenter inte vågar vara skeptiska till nyhetsförmedlingen. Ingen ifrågasätter att man skall tvivla på något som står på Internet. Däremot tror folk blint på det som står skrivet i tidningarna eller sägs på TV. Gör inte det. Och tro inte heller att svenska medier förmedlar utländska nyheter autentiskt. Jag brukar roa mig med att kolla upp TT-telegram mot lokala nyhetsmedier ute i världen. Inte sällan finner jag att namn, händelseort och annan information är felaktig i TT-telegrammen. När det gäller politik är det mer regel än undantag att TT förvanskar utländska nyheter. Vad som händer i kvällstidningarna skall vi bara inte tala om. Kanske därför politikerna inte vågar öppna munnen? De vet att allt de säger kan vändas emot dem. Då utnyttjar de den polisiära rätten att hålla tyst.

Hm. Sverige är inte en polisstat. Sverige är en mediestat. Kanske lika illa om nu medierna medvetet gillar att göra ”fel”? Manipulera eller manipuleras. Det är frågan.

Hälsar eder Peter Harold (morgontrött, så ursäkta eventuella obegripligheter i texten)

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Medierna. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Att manipulera eller manipuleras. Det är frågan.

 1. cark1 skriver:

  Detta berör min egen bloggpost från häromdagen. Varför ska det alltid ropas på lagstiftning så fort nåt inte stämmer i samhället?

  • Peter Harold skriver:

   Lagstiftning är det effektivaste sättet för en pekpinnemänniska att tvinga sin omgivning att göra som den vill. Hemskt men sant. Det andra styrmedlet är ekonomi. Vilket betyder skatt. Men generellt handlar handlar denna typ av politik om att kunna visa ”att man gör något”.

 2. Stig Olsson skriver:

  Här har du ett mycket intressant inlägg! För är det nåt som Sverige är bäst på så är det undanhållande av sann information från både media och politiker!

  Första exemplet tycker jag är den ”heta” nyheten igår om att Iran nu håller på att bygga en urananrikningsanläggning 80 m under markytan… allt enligt en anonym iransk diplomat i Wien i förrgår… TROVÄRDIGHET NOLLA!!!
  Så när jag läser TT-meddelandet i DN igår blir jag såklart nyfiken och vill dels veta vad denne diplomat heter, eller de två diplomater som påstår sig ha fått denna info, eller annan ytterligare information som skulle kunna peka på att ”nyheten” är korrekt.

  Det enda jag hittade var en massa propagandaartiklar i New York Times över en längre tid.
  Så min slutledning kan bara bli en och det är att snart får vi uppleva ännu ett bombmatte krig från USA mot Iran, baserat på samma mängd lögner som Irakkriget!
  Och det kommer självklart att ske på bästa TV-tid också så att vi kan beundra de skador alla deras nya vapen kan ge… JAG SPYR på sånt här skitsnack och vidrigheter som mest kommer att slå mot civila människor… igen…

  Andra exemplet är mer generellt och är helt i linje med det du själv skrivit, nämligen att politiker håller käft eller ljuger så fort de öppnar munnen… vilket som är bäst resp sämst får andra tycka till om, jag ogillar bägge lika mycket!

  Det vore intressant om vi, folket, kunde tvinga våra ”folkvalda” att komma med kommentarer, säga vad dom själva, personligen, tycker och tänker… Vilket härligt och sunt debattklimat vi skulle få i landet och jag är säker på att det också skulle bli bättre för oss, folket 🙂

  Tack för alla dina härliga och välskrivna inlägg 😀

  • Peter Harold skriver:

   Så lustigt; jag har precis skrivit några rader om attentatet i Teheran idag! 🙂

   Något som jag tycker är intressant är när politiker bloggar. Säga vad man vill om Carl BIldt, men det är bra att han är aktiv i sin blogg. Sen finns det enskilda riksdagsledamöter som också skriver intressant och engagerat. Och emellanåt till och med kritiskt (mot sitt parti). Varför märker man inte det i den etablerade pressen? Måste alla politiska utspel gå via partikanslierna? Fan, vi har ju valt in 349 representanter till riskdagen – det är väl deras åsikter som behövs så att inte regeringen blir ett ensamt maktorgan… *grrr*

   Ibland tror jag att nyheter är något som redaktionerna använder för att fylla ut utrymmet mellan annonserna.

 3. Stig Olsson skriver:

  Jag håller med till hundra procent på sista meningen 🙂

  Skulle de skriva nåt med lite krut/substans i får de ju på skall’n av ägarmaffian!

 4. Peter Harold skriver:

  Stig! Vad sjutton har din blogg tagit vägen?

 5. Stig Olsson skriver:

  VA? Ser du den inte? Jag blev så nervös så jag kollade, men den ligger där så fin på http://cyberliv.se/blog.html !?!?

  Kanske det var nåt temporärt fel bara, eller kan det vara så att man försöker blockera min blogg igen!?!?
  Jo det har hänt förut att ”dom” gjort det och en gång var det så i en hel vecka. INGEN kunde läsa den, förutom mig då så klart, så jag blev den siste att få veta det :/

  Så kan det gå i den sista Sovjetstaten Sverige!

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s