DN eller ”En ding-ding värld”? Som går under?

Bästa läsare!

Blunda. Tag varandra i händerna. Nu smäller det. Strax har världen gått under…

Ja, visst har väl Hollywood i ett antal filmer försökt att skilda dessa ödesstunder där människorna stannar upp, blickar upp mot den brinnande skyn eller gigantiska flodvågen som tornar sig upp ute på havet bortom skyskraporna. Världens undergång…

Själv har jag ägnat världens undergång ett antal hypotetiska tankar. Vad händer när mänskligheten inser att den strax kommer att vara borta? Kommer nyhetsuppläsarna gråta på nordkoreanskt vis?  Törs man hoppas på att Titanics orkester spelar to the bitter end? Eller slocknar allt?

Nu är det så lyckligt att det är åtminstone fem minuter kvar innan jorden går under enligt den osignerade  DN-artikel som beskriver en forskargrupps utlåtande. Givetvis under vinjetten ”KLIMAT”:

En grupp forskare som söker beräkna sannolikheten för en global katastrof uppger att världen nu rört sig närmare ”domedagen”. På onsdagen valde man att låta ”domedagsklockan” lägga ytterligare en minut bakom sig. Den står nu på fem i tolv.

Klart oroväckande, sålunda. Och det som fått den amerikanska forskargruppen att ta steget är det man ser som otillräckliga framsteg i arbetet för att minska kärnvapenspridningen i världen samt stillaståendet i strävandena att hejda den globala uppvärmningen.

DN-artikeln är obetydligt längre än detta urklipp. Vilket jag personligen tolkar som att DN ställer sig helt bakom Bulletin of the Atomic Scientists utlåtande genom sin okritiska återpublicering. Men med tanke på tidningens track record som klimatalarmistorgan så vore det kanske förvånande med en nyanserad redogärelse över domedagsprofeternas undergångsprognos. DN vill att vi skall frukta klimathotet på samma sätt som vi ända fram till 1900-talet i varje ögonblick fruktade Herrens vrede. Det är inte seriös journalistik.

DN vrider inte klockan en minut framåt; redaktionen vrider klockan tillbaka till början av 1900-talet när tidningarna torgförde dåtidens globala skräck: kometerna.

Skäms de inte över detta journalistiska ”kvacksalveri” att använda läsarnas kometång… f’låt, klimatångest för att sälja sin publikation?

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Medierna. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till DN eller ”En ding-ding värld”? Som går under?

 1. Stig Olsson skriver:

  HAHAHAHAHA En alldeles perfekt analys av en ruggigt dålig och faktafrånvarande tidning 😀

  Fast egentligen är det skrämmande att de inte ens försöker identifiera åtminstone en av dessa så eminenta forskare som dristar sig till att flytta planetens minutvisare en minut framåt!?!?

  Att dom har mage att skriva om sån skit när det finns så fantastiskt många viktiga saker att rapportera om!!!

  Men skit samma… Jag tackar ändå för skrattet 😉

 2. Peter Harold skriver:

  Var så god, Stig! 🙂

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s