Vem mördade Johan? Och Helén? Samt Palme?

Bästa läsare!

Jag minns fortfarande händelsen väldigt tydligt. Jag kommer ihåg tidningsartikeln som berättade att en pojke i min ålder var spårlöst försvunnen. Tioårige Johan Asplunds namn har etsat sig fast i mitt minne. Ett annat namn är Helén Nilsson, som till skillnad från Johan återfanns död. Det dådet inträffade nio år efter Johans försvinnande, och där har man fällt en man mot sitt nekande. Den morddömde gärningsmannen tog senare sitt liv, och lät till och med i sitt avskedsbrev förneka sin skuld.

Det finns också en person som dömts för mordet på Johan Asplund; den rikskände Thomas Quick har erkänt ett stort antal mord och till och med dömts för flera, trots sitt tvivelaktiga psykologiska tillstånd. Men hösten 2009 begärde han resning för att kunna bli frikänd för mordet på Johan, och nu har denna ansökan beviljats till stor glädje för den försvunne pojkens föräldrar som aldrig trott på Quicks skuld.

Om Quick frias – vilket är ganska troligt – innebär det ett underkännande för svenskt rättsväsende. Men det värsta är inte att domstolarna låtit sig duperas av en mytoman – även om det är illa nog. Nej, det som är riktigt tragiskt är att Johans föräldrar aldrig fått veta vart deras son tagit vägen. Det finns ingen kropp, inget mordredskap, inget trovärdigt erkännande; kort sagt ingen verksam bevisning alls. Det kan t.o.m. vara så att pojken aldrig blivit mördad, även om det är mindre troligt.

Jag vet att allmänheten redan nu funderar på frågan om vem som dödade Johan Asplund om nu inte Quick gjorde det. Tanken finns i mitt huvud också. Redan vid hans försvinnande misstänktes Johans styvfar för försvinnandet, och denne dömdes efter enskilt åtal av tingsrätten. Efter överklagan och ny process friades han, och då var anklagelsen utökad till mord. Det hela blev en skandal som uppmärksammades inte minst därför att den kontroversielle advokaten Pelle Svensson företrädde Johans föräldrar. 

Johan-fallet blev preskriberat 2005, men i och med lagändringen för några år sedan har preskriptionen upphört att gälla för alla mord som begåtts efter 1 juli 1985 (en lagändring som tillkommit inför 25-årsjubiléet av Palme-mordet). Det innebär att mördaren kan lagföras om denne var 21 år eller äldre vid Johans död. Detta är faktiskt en försvårande faktor; man kan ju tänka sig att den verklige mördaren med skydd av preskriptionen skulle kunna lätta sitt samvete och berätta vart offret tagit vägen. Nu har gärningsmannen alla skäl i världen att tiga. Detsamma gäller den eller de som är skyldiga till Palmemordet – vilket kanske är lagstiftarnas baktanke ifall gärningsmännen tillhör en särskild grupp som man icke må skandalisera…? *konspiratorisk*

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Brott & straff. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vem mördade Johan? Och Helén? Samt Palme?

  1. Martin skriver:

    Vad svamlar du om? Alla mord som begåtts före 1 juli 1985 är preskripterade. Mördarens ålder är oväsentlig!

  2. Peter Harold skriver:

    I Johan Asplund-fallet har du helt rätt eftersom mordet ägde rum före 1985, men det finns ändå en 21-årsgräns. Se wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Preskription#Preskriptionstider_i_Sverige

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s