Ska EU hjälpa USA att starta krig?

Bästa läsare!

Europa skall ha en gemensam utrikespolitik”. Jag minns det mantrat för något år sedan när det var lögn i helvete att få medlemsländernas utrikesministrar att göra någonting vettigt – eller snarare att göra någonting över huvud taget – i Sudan-frågan. Istället ägnade man sig åt att relativisera kring de övegrepp som begicks.
” – Folkmord, eller icke folkmord. Det är frågan…” mumlade de politiska posörerna i såväl parlament som kommission.

När det gäller Iran-frågan finns det numera ingen som håller i bromsen. Tvärtom. Nu har EU beslutat om att utöka sina sanktioner mot Iran p.g.a. misstanken om att det landet vill utveckla kärnvapen. Derls handlar det om att det skall bli förbjudet att teckna nya kontrakt om köp av iransk olja, samt att befintliga kontrakt måste upphöra senast 1 juli i år. Därtill har man bestämt sig för att frysa den iranska centralbankens tillgångar i EU.

Iran har redan tidigare deklarerat att man kommer att införa en blockad i Hormuz-sundet, där grannlandet Iraks olja transporteras ut. USA har i sin tur aviserat att man kommer att sända sjö- och flygstridskrafter till området.

Jag tycker detta är problematiskt. Iran hävdar att man skaffat teknisk utrustning för att bedriva utveckling av civil kärnenergi. USA m.fl. svarar att Iran ämnar skaffa sig kärnvapen för att hota Israel. Under stundom har vissa iranska politiker svarat ” – Javisst, självklart! Död åt judarna!”, men formellt och officiellt sett förklarar Iraks regering numera att man inte har planer på att skaffa sig denna typ av massförstörelsevapen. Och just av denna anledning utsätts Iraks anläggningar för tillsyn av internationella atomenergiorganet IAEA:s inspektörer. Faktum är att mellan 29-31 januari skall ett IAEA-team resa till Iran för en ny inspektionsrunda.

Vad jag funderar över är varför Iran inte skulle kunna skaffa sig kärnvapen genom att handla på ”svarta börsen”? Som bekant har ju ett antal stridsspetsar kommit ”på drift” i samband med upplösningen av Sovjetunionen. Ja, OM nu Iran var intresserade av att äga atombomber. 

Dock kan jag ju förstå ifall det fanns en önskan hos regimen i Teheran att bli en kärnvapennation. Det skulle kanske få vissa andra nationer att tveka lite innan de skickar sina hangarfartyg till området…

Men eftersom vi vet att IAEA har kontroll över Irans atomprogram – vilket de själva hävdar – känns det besynnerligt att USA och EU stramar upp sin politik mot Iran, både med ekonomiska sanktioner och ökad militär närvaro. Detta är tydliga tecken på ett förestående krig. Tragiskt. Nu om någonsin behövs diplomati. Och handel. Den bästa metoden att skapa demokrati och hållbar fred är genom handel. Inte genom korståg.

Barack Obama bör i anständighetens namn returnera sitt Nobelpris. Han är det icke värdig!

Hälsar eder Peter Harold

På Internet kan läsas:
Nyhetsbanken.se: ”F.d. IAEA-chef kritiserar Iranrapport”. Läsvärt!

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Ska EU hjälpa USA att starta krig?

 1. Stig Olsson skriver:

  Det är USA all over again, som vill ha ännu mer oljefält i sin ägo. Maktgalen kanske?

  Nej det här är något riktigt tragiskt att USA gör så här, dvs drar igång sin propagandaapparat för att låtsas som om dom vill fred, vilket väl är den enklaste sak i världen att kolla upp!

  USA har varit i skapade krig ända sen 1940-talet, utan uppehåll! Det säger allt tycker jag.

  Sen att EU-packet hakar på som de lydiga och ryggradslösa kryp de är, tja vad annat är att förvänta sig av överbetalda pappersvändare!?!?

  Kanske folken i alla länder skulle sparka alla politiker och tillsätta ”sina egna”, såna med sunt förnuft i stället?!

  Det är nåt jag skulle stödja ända in i kaklet!

 2. Peter Harold skriver:

  He, he, riktigt så skarpt skulle jag nog inte uttrycka mig, men jag förstår din poäng…! 😉

  På senare tid har jag roat mig med att tänka utanför ramen. Vad händer om Iran (ja, det är en diktatur och den styrs av islamister) får möjlighet att förfoga över att atomvapen? Kommer de ladda in den i en kryssningsmissil och bomba Israel? Eller inte?

  Ja, ett skäl till att de inte skulle bomba Israel är ju att det bor väldigt många muslimer i det landet. Vad vinner Iran på att döda muslimer, i synnerhet som Iran ju anklagas för att stödja de islamistiska nätverken där? Nej, det enda jag kan se är att Israel helt plötsligt förlorar ett övertag som de har idag. Israel blir då varse att en kärnvapenattack från deras sida kan besvaras.

  Det kan därför vara så illa – om vi bortser från ett antal andra aspekter – att vi kanske borde föredra att Iran får äga sin bomb. En slags terrorbalans. Ja, det är inte en särskilt trivsam tanke. Allra bäst vore ju om alla gjorde sig av med sina kärnvapen. Och när jag säger ”alla” menar jag alla.

 3. Anonym skriver:

  Tänk så enkelt det vore om vi inte behövde den där oljan, då kunde dom sitta där i sin sandlåda och ingen breydde sig ett smack! 🙂

  /Henke

  • Peter Harold skriver:

   Japp, det håller jag med om. Men det är det som är så märkligt i det här fallet; vi får ju oljan om vi har business med irakierna. Europa handlar ju med (kommunist-)diktaturen Kina som har massor med atomvapen och struntar i MR, men inte en enda parlamentariker skriker om bojkott och attack i det fallet. Lägg därtill de utspel som kinesiska halvdementa generaler gjort om anfallskrig mot USA och Canada för att ge kineserna ”lebensraum”.

   Nej, det här går inte ihop. Fast det kanske man inte skall begära av politik… 😉

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s