Ibrahim Baylan är beviset för att svensk skola varit i förfall sedan långt före 2006

Bästa läsare!

Politikerfifflaren och den forne socialdemokratiske utbildningsministern Ibrahim Baylan har fått en debattartikel publicerad i Dagens Nyheter. Rubriken lyder: ”Regeringen blickar bakåt på en gammalmodig skolpolitik”. I ingressen gör Ibbe det helt klart vem som bär skulden för att svenskt skolväsende suger pung:

Utvecklingen i grundskolan har gått åt fel håll varje år sedan 2006.

Eftersom Ibbe är en bitter f.d. minister och numera skolpolitiker i opposition kan man ju förstå att han väljer denna problemformulering. Vill man vara helt korrekt skulle man snarare säga – och då utan att göra avkall på sanningen – är att de svenska skoleleverna presterar allt sämre resultat inom flera ämnesområden ända sedan 1960-talet. Ja, den svenska grundskolans utveckling har försämrats i etapper sedan socialdemokraten Tage Erlanders dagar. Förfallet började inte år 2006.

Nu är inte allt Erlanders fel. I alla fall inte enligt Dagens Nyheter som i en annan artikel basunerar ut att svenska barns läsförståelse raseras p.g.a. datorernas intåg i svenska hem och skolor. Nu vet vi ju i och för sig att DN bara skriver vad ”experterna” säger åt dem att skriva, så dylika artiklar blir ju inte bättre än vad avsändarna gör dem till.

Medan professor Monica Rosén för DN påstår att resultatet är förvånande så väljer jag – som medborgare nere och ute  i verkligheten – att opponera mig mot denna akademiska häpnad som hon ger uttryck för. Sveriges skola ser inte ut som den gjorde 1970. Inte ens det svenska samhället gör det. Inte heller eleverna är desamma som då.

Läsförståelse är nämligen avhängigt de språkliga förmågorna i övrigt. Kan man inte tala språket så är det svårt att kunna läsa det (jag vet eftersom jag är novis på franska). Därför är jag främmande till att datorer skulle orsaka skador på läsförståelsen. Om en 15-åring inte klarar av att förstå en svensk text beror det knappast på att denna elev använt en dator och på så vis stupidifierats. Nej, det troligaste är att vederbörande inte har svenska som modersmål, och därför är det inte lätt att efter fem års studier av ett helt nytt språk kamma hem full pott i proven. Baylan borde veta detta själv eftersom han kom till Sverige som tioåring från Turkiet 1982.

Helt utom sjukdomsinsikt är dock inte Baylan. Han fortsätter:

Svensk skola har under en femtonårsperiod uppvisat allt sämre resultat. Trots högt tonläge från de borgerliga partierna när de var i opposition har resultaten fortsatt att försämras under deras tid i regeringsställning.

Sanning med modifikation; vi skall nog inte påstå att förfallet började för femton år sedan. Jag tror att den forne utbildningsministern refererar till Pisa-studierna, av vilka den första kom år 2000 om jag minns rätt. Men det finns fler källor som ger vid handen att skolelevernas resultat/kunskapsnivå sjunkit sedan en ännu längre tid tillbaka.

Baylans botemedel är givet (liksom hans reflexmässiga kritik):

Regeringen skär också ned resurserna till lärares kompetensutveckling. I stället satsar de på sänkt restaurangmoms till en kostnad av 5 miljarder kronor. Socialdemokraterna gör en helt annan prioritering. Vi väljer att investera 5 miljarder kronor i utbildning.

Jag överlåter åt berörd minister i den borgerliga regeringen bemöta påståendet att man skär ner på lärarnas kompetensutveckling. Låt mig istället ifrågasätta Baylans 5 miljarder som han trollar fram ur sin hatt. Var kommer de ifrån? Vilken/vilka andra poster i statens budget får stryka på foten? Eller skall Baylan höja skatten? Måhända höja restaurangmomsen…?

När Baylan kritiserar den borgerliga regeringen glömmer han nämna att den svenska grundskolan inte är en statlig verksamhet utan en kommunal. Detta kan han tacka sin forne företrädare, dåvarande utbildningsministern Göran Persson för, som under hårt motstånd från lärarkåren kommunaliserade landets grund- och gymnasieskolor 1991. Förutom att ansvaret hamnade på kommunerna (med varierande förmåga att finansiera och bedriva skolverksamheten) tillkom en rad försämringar för lärarna som yrkesgrupp. 

Över en natt förlorade de skolanställda många attraktiva förmåner. Jag minns själv hur jag som lastbilschaufför vid denna tid fick en ny kategori av yrkeskamrater som bestämt sig för att sadla om i det att de bytte kateder mot ratt. De krympande sommarloven var nog också ett skäl för dem att lämna läraryrket, inte minst med tanke på att de fortfarande inte fick betalt för att sitta hemma på fritiden och rätta sina elevers läxor och prov. De lärare som visste sitt pris insåg att kommunerna inte var villiga att betala; med ens blev det plats för nya lärare som kanske inte är lika goda pedagoger som sina företrädare.

När Baylan anklagar den borgerliga regeringen för att ägna sig åt en ålderdomlig skolpolitik kan jag bara säga att karln inte vet vad han talar om (Men den slutsatsen hade jag ändå nått till redan när han själv var utbildningsminister). Ett större skämt än honom har nog aldrig arbetat på utbildningsdepartementet, och medarbetarnas skratt ekar nog i korridorerna än idag, sex år efter att hans parti valdes bort av väljarna.

Jag skall inte raljera något om Ibraim Baylans egen läsförståelse, men däremot kan jag ju påminna den gode läsaren av Skrivarens Blogg om en allvarlig händelse år 2005, då han i egenskap av minister mottog en rapport av Skolverket som sade att friskolorna var mer budgetmedvetna och kostnadseffektiva än kommunala skolor, varvid han offentligt kommenterade detta med orden:

” – Den här rapporten som ju i sig är en produkt som man borde fundera på om den någonsin borde ha släppts ut från Skolverket.”

Detta är ett beteende värdigt en blivande ledare för svensk socialdemokrati. Kraftfullt och korkat. Jag är förvånad över att Baylan inte fick jobbet som partiordförande efter Håkan Juholt…

Jag personligen vill – förmodligen ännu mer än Jan Björklund – vrida skolklockan tillbaka åtskilliga varv. Vi skall inte ha lärarlösa lektioner i skolan. Dessa legitimerade skolkpass skall upphöra med omedelbar verkan. Ja till egen kunskapsinhämtning, men varje lektion skall ha minst en lärare som håller ORDNING på klassen och som kan uppmuntra och ge konstruktiv kritik till eleverna. Är det några som skall kompetensutvecklas så är det eleverna!

Hälsar eder Peter Harold

P.S. En del av lärarnas ”kompetensutveckling” lär visst bestå i att rektorerna hittar på krystade dagprogram till lärarkollegiet för att tvinga dem stanna kvar på skolan under de första och sista veckorna på sommarloven. Många lärare vittnar om lekdagar värdiga jobbsökarkurser på AMS. Vilket inte vill säga så lite om hur mycket av Baylans 5 miljarder istället kommer hamna på sjöbottnen… D.S.

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Stadsliv. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Ibrahim Baylan är beviset för att svensk skola varit i förfall sedan långt före 2006

 1. cark1 skriver:

  En stor del av skulden bär Göran Persson för sitt tilltag att låta kommunerna ta över ansvaret för vård, skola och omsorg. Det har bara gått fortare utför sen dess. Men det vill nog inte ”Ibbe” bry sin hjärna med, eller hur?

  • Peter Harold skriver:

   Det värsta är att det fortsätter. Visserligen finns det ju en demokratisk aspekt, om man nu vill se möjligheten till att kommunerna själva fick bestämma allt om utbildningen (fast det var inte så Göran Persson tänkte).

   Men fortfarande är det ju den nationella läroplanen som skall följas. Och så länge inte kommunerna själva (eller regionkommunerna) får fastställa egna läroplaner och staten är kravställare så kan man ju tycka att slanten skall komma därifrån.

 2. zanning skriver:

  Vilken bra och träffsäker läsning om en av de sossar som jag ogillar mest!!!

  Och detta ska erkännas, jag önskar att jag hittat det du hittade, nämligen citatet från 2005… Det är helt enkelt underbart att se hur sjukt vidrig IB är som politiker!!!

  Jag hade ju den stora äran att börja i den svenska grundskolan 1962 och kan därför bara bekräfta det du skriver, nämligen att skolan åkt kana utför inom i stort sett alla ämnesområden.

  Pedagogiken, behöriga och korrekt betalda lärarlöner, klasstorlekarna, läroämnen, prover, betyg, skolmatsnivån etc osv mm i all oändlighet… ALLT har bara gått utför sen ungefär när jag började gå i skola.

  Sen har jag erfarenhet från mina barn och deras skolgång… bara rena kaoset i skolorna!?

  Och allt detta började under sossarna alldeles för långa tid vid detta regeringsroder som sen alliansen bara fortsatt på när de kom till ”det dukade bordet”, för att citera en viss Göran P(roppmätt)?! 🙂

  Så tack för detta inlägg!!! Förresten, får jag kopiera in det på min blogg, för det här är BRA?

  • Peter Harold skriver:

   Var så god och kopiera som du vill! 😉

   Tack och lov blir de flesta ungar som passerar genom skolsystemet hyfsat välartade. Tyvärr kan man inte längre tala om en liten klick som inte lyckas/inte sköter sig; problemen i skolan är inte begränsad till ett fåtal individer i en skolklass, utan det handlar om hela skolklasser där majoriteten av eleverna blir underkända. Det är i och för sig en viss jämlikhet om alla skall vara underkända, men då är det ju inte längre nån vits med skolan…

 3. Anonym skriver:

  Det är svårt lära sig av historien trots att Sverige mycket länge deltagit i dessa jämförelser i skolresultat mot andra länder.
  Sverige har sjunkit, Finland har hållit sig kvar — jämför då.

  Helt klart är att politiker aldrig lär sig.
  Mvh LW

  • Peter Harold skriver:

   Ja, och ändå sägs det att den finska pedagogiken inte skiljer sig nämnvärt från den svenska. Men i myecket annat är ju det finska samhället annorlunda jämfört med det svenska.

 4. bengtbernstrom skriver:

  Bristande läsförståelse … Problemet kanske åtminstone delvis kan förklaras med bristande m e d v e t e n n ä r v a r o i språket. Vad är det jag säger? Vad är det jag läser? Vad har jag egentligen skrivit?

  Som sista utpost på redaktion har jag mer än en gång exempelvis fått ändra ”stadsminister” till ”statsminister”. Ytterligare exempel, bland miljoner: ”VÅR YRA ….” som just nu inleder text vid ingången till ”antikvitetsaffär” vid Karlaplan.

  Det har sagts att min årgång (-56) var bland de sista (om inte den sista) som hann ut grundskolan innan det kunskapsfientliga experimenterandet satte igång. Men det är – förstås – en sanning med rejäl modifikation.

  Efter att i början på 70-talet exempelvis ett flertal separata ämnen slagits ihop till ”SO” resp. ”NO” började experimenterandet på min högstadieskola med matematik. Det kallades IMU (Individuell MatematikUndervisning). Gick ut på att det inte skedde någon egentlig undervisning. Man satt bara i klassrummet och räknade – och räckte upp handen om man ville ha hjälp av läraren. Fick högsta betyg (5:a). Men var egentligen värd en 3:a. På sin höjd.

  Sedan satte det fria fallet i den svenska skolan fart på allvar – med kommunaliseringen knappt 20 år senare som pricken över i:et.

  • Peter Harold skriver:

   Ibland funderar jag på om det där med ”stadsminister” – som jag ser i tidningarna ibland – kan vara besläktat med tourettes syndrom. Jag föreställer mig Journalisten sitta och tänka: ” – Jag ska inte skriva stadsminister, jag ska inte skriva stadsminister” och så blir det lik förbaskat det ordet. Ungefär som när jag skall säga ”skutta”; jag tänker ” – Jag ska inte säga kutta, jag ska inte säga kutta”. Och vad tror du jag säger? Javisst…!

   Alla journalister (eller skribenter) vet att det inte finns en stadsminister. Att stavningen dyker upp måste bero på annat än inkontinens… eh, jag menar inkompetens.

   Freud skulle nog kunna förklara detta bättre än undertecknad.

   😉

 5. Ping: Baylans problemformulering har djupa problem « Peter Harold – Skrivarens blogg

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s