Anonyma DN-skribenter applåderar kommande Iran-krig?

Bästa läsare!

Jag vill minnas hur företrädare från de etablerade medierna – gammelmedierna – brukar klanka ner på bloggosfären och de namnlösa medborgarna på tidningarnas kommentarsfält eftersom dessa oftast är anonyma.

Därför är jag lite förvånad över att DN låter författaren/författarna till DN:s krigshetsande ledarartikel undertecknas med den intetsägande signaturen ”DN”! Var inte anonymitet på webben såååå förkastligt!!!!???

Artikeln börjar med ett scenario som hämtats ur en amerikanskt krigssimulering där Israel attackerat Iran med bombflyg, och Iran svarat med en missilattack mot amerikanska styrkor vid Persiska viken med 200 döda soldater som följd. DN drar sina slutsatser av USA-militärens bordsövning:

Ett atombestyckat Iran är en mardröm. Landet kommer att agera än djärvare för att bli en regional stormakt. Spänningarna i maktbalansen, kombinerat med motsättningarna mellan shia- och sunniislam, kan fresta grannländer som Saudiarabien att skaffa egna bomber. I förlängningen finns också farhågor om en turkisk eller till och med egyptisk atombomb.

Det DN inte tänker på här är att såväl NATO-länder som USA-allierade nationer (Israel, Saudarabien, Turkiet, Egypten) har eller kan disponera kärnvapen, förutom de kärnvapen som USA har i sina atomubåtar som opererar i farvattnen utanför Iran. Lägg därtill att det även finns kärnvapen i Indien och Pakistan. Sett ur detta perspektiv är det inte förvånande att Israel vågar provocera med såväl hot om flygattacker som egna operationer på iranskt territorium med agenter klädda i ”fiendens” uniformer. DN:s anonyme ledarskribent håller precis samma ton som regeringen i Tel Aviv:

Att avvakta är dessutom en hållning som Israel i dag inte känner ligger i landets realpolitiska intresse. Tiden talar i det här fallet för ärkefienden Iran; för varje dag kommer Teheran allt närmare en atombomb, och för varje dag ökar möjligheterna att skydda atomprogrammet från anfall.

Kanske skall vi vara tacksamma för att DN:s ledarredaktion är så öppna med sin politiska agenda vad gäller Mellersta östern. Det råder ingen tvekan om att DN är för en så omedelbar attack som möjligt mot Iran om inte den nationen rullar över på rygg. Dessbättre är det inte denna redaktion som verkställer politiken, för i så fall skulle nog ovan redovisade krigssimulering bli verklighet. Att DN:s ledarredaktion inte är i takt med tiden kan man läsa av tidningens egna nyhetsartiklar, som t.ex. att Irsaels spionorganisation Mossad är överens med USA:s underrättelsetjänst om att Iran inte har ett kärnvapenprogram.

När man resonerar om Mellersta östern i allmänhet och Israel i synnerhet måste man ha i beaktande att den politiska retoriken i dessa länder är extremt uppskruvad, och det för att tjäna det egna politiska intresset. Ett Israel utan en yttre fiende – vare sig det är Palestina eller Iran – är ett hot mot landets sammanhållning. Därför behövs det ständiga krigsmullret. Alla politiska aktörer i Israel, Palestina och Iran tjänar på oron. Det gör däremot inte folken i dessa länder.

DN:s ledarredaktion bordesjälva  ta krigshotet på allvar. Vi andra kan konstatera att den säkerhetsrisk som är mest potent är Israels oro för ett iranskt kärnvapenprogram. Vad begär då DN av Iran? Jo, detta:

Ett första steg borde vara att med både morot och piska få landet att leva upp till ickespridningsavtalet, till exempel genom att sluta obstruera atomenergi­organet IAEA:s inspektioner. Det är upp till Iran att visa att kärnkrafts­programmet är civilt.

”Obstruera”? Vad kan man då säga om Israels icke-officiella atomvapenprogram? Om Israel inte hade kärnvapen skulle Iran inte ha argument för ett eget atomvapenprogram. Varken IAEA eller någon annan har fått inspektera Israels kärnvapen. Omvärlden har inte ens fått veta det exakta antalet, eller var de finns. Har vi inte kontroll över Israels kärnvapen kommer världen leva med risken att terrorister kan få tillgång till dessa.

Jag kan blott uttrycka beundran för ett folk som (med benägen hjälp från väst) fått ökenlandet vid Medelhavets östra ände att blomstra. Men när det kommer till sättet hur landets ledning utmärker sig kan jag bara känna sorg; varken judar, palestinier, araber eller andra folkgrupper i området förtjänar leva i ständig oro. Det finns bara ett alternativ till vapenskramlet: MAKE BUSÌNESS – NOT WAR!

Naturligtvis kan jag instämma i DN-ledarens rubrik: ”Ta hotet på allvar”. Men i dagsläget är det inte Irans insomnade kärnvapenprogram som är hotet, utan snarare Israels instabila utrikespolitik. Lyckligtvis kan denna förändras – om viljan finns.

Hälsar eder Peter Harold

Uppdaterat 2012-05-22: DN-ledare hyllar oljesanktioner och påstår än en gång att Iran vill utplåna Israel.

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Demokrati och frihet, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

24 kommentarer till Anonyma DN-skribenter applåderar kommande Iran-krig?

 1. Lasse skriver:

  Lysande.

  Jag ville själv skriva en kommentar till denna DN-artikel men eftersom allt redan sagts i denna eminenta skrivelse kan jag bara säga:

  Jag håller med.

 2. cark1 skriver:

  Hela den regionen är ett enda stort skämt. Den som tar parti för endera sidan borde skämmas. De länder som finns där nere borde inte ha fått bli till något av dom. Men vem lyssnar på mej?

 3. kazbf3 skriver:

  Summan av kardemumman, DN är hotet.

 4. The comments skriver:

  DN har tagits över av sionister. Det är därför dom skriver som dom gör – för att hjälpa till att sprida den ultrasionistiska propagandan och lögnerna.

  • Peter Harold skriver:

   Ja, jag tvivlar inte en sekund på att Dagens Nyheters redaktion och ägare tar staten Israels parti. Man kan ju i o f s motivera detta med att Aftonbladet under stundom ogenerat tar den andra parten i besinningslöst försvar. Men om varken DN eller AB kan förmedla balanserad information om Mellersta östern… vem skall då göra det?

   Jag är svaret skyldig.

   😉

 5. Marcin skriver:

  Jag minns våren 2006 på ett torg nära kompassen i Malmö. Mitt i vårsolen stod ett par unga killar med stora plakat som förespråkade att man skulle bomba Iran. Jag gick fram till dem med min bror och frågade om man inte skulle fälla 500kg bomber i huvudet på dem istället? Minns att min bror var konfunderad över varför de propagerade öppet för ett anfall mot ett land. Trots min då stora okunnighet om vem som spelar i vilket lag, var det glasklart att dessa unga män spelade i samma lag som tidningen DN.

  För perserna hugger av händer på barn precis som tyskarna gjorde under första världskriget. Eller?

  • Peter Harold skriver:

   Demonisering är A och O i propagandakriget. Vi har sett allt i historien men inget lärt.

   Ändå ser jag inga rationella skäl till att starta ett nytt krig i Mellersta östern. Det är väl kanske just därför risken är stor för krig…

 6. Iranier skriver:

  Som alltid tycker jag att det är intressant och trevligt att Peter lägger tid på vad som händer på andra sidan klotet.

  DN skriver ”Det är upp till Iran att visa att kärnkrafts­programmet är civilt.”
  Vi släppte in IAEA:s inspektioner men vad var resultatet ju de ansåg att Iran har kapacitet och bygga kärnvapen (de har tekniken) men inget om att vi gör det men Media förvrängde allt och man utgick efter att man bygger kärnvapen, vi lät de intervjuva våran vetenskapsmän och resultatet var att CIA och Mossad fick veta vilka som hade nyckel positioner och man började mörda dessa vetenskapsmän.

  DN det är inte Iran som ska bevisa något, det är Israel och dess allierade som ska bevisa att Iran framställer kärnvapen och då får Iran försvara dessa påstående, en domstol godkänner anklagelser och avvisar en del och då får den anklagade försvara sig och skratta åt de anklagelser som har blivit avvisade.

  Israel är desperat, de vill inte se en fiende i regionen utvecklas och Iran är farlig pjäs eftersom de blir mer och mer självförsörjande och de får mer makt i mellanöstern.
  De vet samtidigt att man kan inte anfalla Iran men kanske hota för attackera Iran betyder att i varje arabisk land så finns det en majoritet som anser att man ska stödja Iran och i varje arabisk land finns det några generaler och officerare som skulle ansluta sig till den iranska armen, Mubarak sa att anfall Iran och ni kommer se varenda shia muslim i världen som motståndare och detta vet Israel.
  Pakistan som är sunni muslimsk land och allierad till USA har redan gått ut offentligt att man kommer ansluta sig till Iran ifall landet blir attackerad.

 7. Peter Harold skriver:

  Tack, Iranier!

  Ja, jag kan bara säga att det är tragiskt att medierna inte går till botten i sina analyser. Kopplingen mellan IAEA:s intervjuer på Irans kärnenergianläggningar och de mördade ingenjörerna har jag inte reflekterat över tidigare, men det är nog ganska givet att de protokollen hamnar hos ”den som är intresserad”… Man kan ju då förstå att företrädarna för irans kärnenergiprogram är ovilliga att visa upp sig. Vi i väst är ju ute efter öppenhet – då skall vi inte ta det som ett tillfälle att göra skada.

  Och jag håller med om att bevisbördan ligger hos den som anklagar, inte den anklagande. Sedan kan jag bara önska att det blev varaktig fred i Mellersta östern och att alla folk där blir fria att yttra och leva sina liv som de vill.

 8. Iranier skriver:

  Hej Peter
  Problemet med vår media är att allt förvrängs, man tar endast upp ena sidan syn på det hela.
  Det ironiska var att Iran skrev under NPT avtalet 1968 och då tycker vi att Iran ska hålla sig till det och det tycker jag med men efter revolutionen så var det många länder som vägrade betala tillbaka lån som de hade tagit från shahen, exempel så hade Iran gjort en deal med USA om vapen leveranser innan revolutionen och USA vägrade ge dessa vapen och man fryste pengarna och USA var så kaxig att man vägrade lämna tillbaka shahen krona och spiral och alla guld och diamanter eftersom de ansåg att alla dessa saker tillhörde shahen och dessa avtal hade gjorts av shahen så man hade inga skyldigheter till Iran.
  NPT avtal gäller men inte de avtal som är nackdel för USA och dess vänner.

  kära Peter, i en av mina tidigare skrev jag om att ingen land får yttrande frihet om man hotar de med krig och dylik, för att någon ska öppna sig måste motparten vara villig och spela med öppna kort och man måste respektera deras vilja och leva som de vill.
  Mellanöstern länder får inte leva som de vill eftersom det finns alltid någon stormakt som vill diktera hur de ska leva men om dessa stormakter slutade och diktera så skulle vi alla se att vi alla är människor och det finns inte så mycket som skiljer oss, endast kultur och sättet och leva men det är det som skiljer oss från djuren, alla lejon lever på samma sätt men människan ska få leva så som de vill där livsättet har blivit påverkad av deras religion kultur historia…..
  men något som är gemensamt för oss alla är att vi alla vill ha respekt och fred.

  • Peter Harold skriver:

   Tack för denna information och historielektion, Iranier! 🙂

   Ja, jag tycker också att det är viktigt att länder inte dikterar hur andra skall sköta sig. Men det är också begripligt att det ändå händer. För att ta ett ganska jordnära exempel: jag som svensk medborgare är både stolt och glad över att vi i vårt svenska samhälle lever sekulärt och att lagstiftningen inte är kopplad till religionen. Därför känner jag mig främmande för samhällsordningar som gör precis tvärtom, och även om det kan vara inbillning så känner jag att mitt sekulära samhälle i Sverige skulle kunna hotas av folk som är anhängare av religiös styrning.

   Man skulle därför kunna tänka sig att jag – med avsikt att bevara mitt eget sekulära samhälle – försöker påverka religiöst styrda länder att bli mer sekulära.

   Man skulle också kunna tänka sig – och nu går jag över till ytterligheter – att en nation som vill sprida sin religiösa styrning så att den påverkar mig, därför måste bekämpas.

   Jag tror att det är den händelsekedjan som inträffat i Mellersta östern, men jag tror också att den äger rum även hos oss svenskar som inte alls trivs med tanken på att olika religioner (ingen nämnd, ingen glömd) får sådant fäste att samhället måste anpassa sig efter dem.

   Jag själv tror på yttrandefrihet. Genom att föregå med gott exempel och slåss för yttrandefriheten i mitt eget land hoppas jag att det inspirerar likasinnade i andra länder. Jag tror att längtan efter frihet är universiell. Det handlar om kampen mot kontroll, och den kampen måste medborgarna föra – eftersom våra politiker inte gör det. De vill ju per se ha mer kontroll.

   Man får inte ge upp.

   Demokrati ger fred. Därför var det lite oroande att läsa på The Comments blogg (se några kommentarer längre upp) om utvecklingen i Israel.

 9. Iranier skriver:

  Hej Peter
  Det var så lite, tack för att du bryr dig och läsa!
  Peter det är exakt det respekt jag pratar om, precis som du känner dig hotad av att någon försöker ta ifrån dig din sekulära livsstil känner sig iranier hotad av väst, de känner att någon utifrån försöker ta ifrån de det kulturell\religiösa livsstilen.
  Därför är din min plikt som Iranier\muslim respektera eran livsstil när jag är här och bor här, går jag till en restaurang med mina kollegor där man har endast griskött så har jag två val antingen äter jag det eller så får jag bli mätt på bröd och sallad och jag misstänker om du kom till Iran skulle du inte klaga på att det inte finns barer och sprit för du respekterar det och både jag och du skulle må bättre om vi respekterade detta.

  du är väldigt förnuftig synd bara att du inte är politiker, felet med vår värld är att sekulära länder vill göra religiösa länder mer sekulära och religiösa länder vill göra sekulära länder mer religiösa.

  Sverige ska inte behöva anpassa sig till vad tex muslimer vill men det är en fördel för samhället och lyssna på deras åsikter och begär för det ser till att man blir sammankopplade, nu menar jag inte vi ska ha böne utrop eller sådant men tex att en muslim på arbetsplatsen ska kunna utöva sina böne tider utan att någon kollar snett på den personen men självklart ska denna person göra det under sina pauser eller fika rasten.
  Iran är kanske en jätte religiöst land och dålig på många punkter men jag gillar deras ide att pynta de kristna iraniers områden vid jul tider, och att de kristna ska ha tillåtelse och köpa sprit och äta gris kött på speciella ställen men spriten får de hålla med inomhus.

  Jag drömmer om en värld där yttrande frihet finns exakt för alla och där respekten för varandra inte går förlorad.

  politiker mulla med skägg eller Carl bildt med kostym och slips är en och samma mynt. Politik handlar om kontroll och innersta sinnen är samma men yttre skiljer sig åt.

  Shia muslimernas första imam säger ”ställ fråga för att lära dig något och ställ inte fråga för att hitta fel hos din motpartner”

  Om en sekulär och en islamist eller inte ultra Jude satt vid ett bord och försökte förstå varandra och ställa frågor för att förstå den andra (inte ställa frågor för att häva sin egen ideologi eller religion) så skulle djupaste respekten födas och yttrande friheten skulle vara den absoluta för ingen skulle se yttrande frihet som en verktyg för att slå ner den andra och då skulle verklig fred visa sig.

  Slutligen du skrev”ag tror att det är den händelsekedjan som inträffat i Mellersta ” Som du finns detta finns överallt nu, barnet inom oss har tagit över den rationella vuxna personen, min pappa är starkare min ideologi är bättre…..

 10. Tomas skriver:

  ”För Israel är en iransk bomb värre än en mardröm, det är ett konkret hot mot landets existens. Irans ledare talar öppet om Israels utplånande, bomben skulle göra detta till en reell möjlighet. Israel är ett geografiskt litet land, så litet att iranska ledare föraktfullt kan säga ”det räcker med en enda bomb” – uttalanden som i Tel Aviv tolkas inte som diplomatiskt machoskryt utan bokstavligt.”

  Jag skulle bra gärna vilja veta källorna på ovanstående. Vilka ledare har sagt att Israel skall utplånas, när gjorde de detta, i vilket sammanhang?

  Vilka iranska ledare har föraktfullt sagt att ”det räcker med en enda bomb”, när gjorde de detta, vi vilket sammanhang?

  Borde man inte uppge källor för att styrka ovan? Har DN spårat ur helt?

  • Peter Harold skriver:

   Tyvärr surfar jag via mobiltelefon just nu och den kukar hur när jag skriver. Jag återkommer.

  • Iranier skriver:

   Tomas
   Iranska ledare har kommenterat Israels existens, Iranska ledare som president sa att Israel kommer sluta existera precis som sovjet unionen ….
   men memri TV som ägs av israeliska underrättelsen förvrängde hans ord och det lät som man ska utplåna det. Amerikanska nyheter tog till sig denna översättningen men efter protest av Iran bad man om ursäkt men DN använder sig fortfarande av denna lögn.

   Rafsanjani som är en reformist och det gröna rörelsens ledare sa en gång att vi behöver ingen atom bomber för att utplåna israel ifall vi blir attackerad eftersom Israel är så liten och det behövs ingen atom bomb för detta.

   Svar på din fråga JA DN har spårat ur helt och hållet

   • Tomas skriver:

    Tack Peter och Iranier!
    Då var det som jag trodde, man blir ju mörkrädd.

    Varför passar inte konkurrerande tidningar på att hacka på DN när de så uppenbart är ute och seglar? Hur är det med pressetiken? Även om det i detta fall rör sig om en främmande makt med en värdegrund och diplomatik som skiljer sig ganska radikalt från Sveriges så borde väl ändå vara på sin plats att hålla sig till fakta och att se objektivt på saker och ting?

    • Peter Harold skriver:

     Det som står i DN är nog samma sak som står i de flesta amerikanska dagstidningar/nyhetssajter. Folk i allmänhet ägnar sig sällan åt att granska medierna, så man kan ganska riskfritt skapa bilder av vad olika länder säger och tycker.

     Däremot kan man ju tycka att politikerna borde ta större ansvar och debattera sakligt. Men politikerna arbetar ju oftast efter någon intressents agenda, och då är chansen stor att man håller käft om hur öppet för tolkning den iranska ledningens utspel egentligen är. Vi vet att det finns krafter som VILL ha igång ett krig mot Iran.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s