Sorry, Hollywood! Jag pyntar inte för skit. Jag offrar inte ens tiden.

Bästa läsare!

Det är ju ingen hemlighet att den globala film- och skivindustrin hejar på för att handelsavtalet ACTA skall bli lag ända ut till textens yttersta bokstav, allt för att de inhemska lagstiftarna skall kunna ge nöjesindustrin kontroll över Internet; gärna så till den milda grad att man kan ta betalt flera gånger för redan betald produkt. Teleoperatörernas blockering av Skype är bara ett exempel.

Mer på temat girighet:

Filmindustrin i Sverige rapporterar att deras försäljning sjunkit med 15% mellan 2010 och 2011. Själv inhandlar jag så få filmer för min egen skull att en reducering räknas till och med i 33 eller åtminstone 25% om jag köper 1 st. DVD mindre än vanligt. Och jag är rädd för att det faktiskt hänt.

Varför sviker jag filmindustrin? Sitter jag och laddar ner alla deras filmer ”gratis” på Piratebay? Nix. Det är mitt intresse som sviker. Eller snarare: det är Hollywoods kvalitet som sviker. Det görs sällan bra filmer längre. Actionfilmerna är överdataanimerade, filmmusiken består av låtar som skivbolaget vill ha reklam för. Skådespelarinsatserna reduceras till produktplaceringar av dem själva. Jag vill se film med skådisar utan mediebelyst privatliv, skådisar som inte ploppar upp så fort en val strandat eller en bondby raserats av en jordbävning i Långtbortistan. Mitt samvete sköter jag själv på egen hand, tack.

Framför allt vill jag inte sponsra en industri som har som främsta ambition att skapa ett Internet som styrs genom godtycklig censur. Hellre får film- och skivbolagsdirektörerna dö sotdöden än att Internet begränsas till ett slags kabel-TV med tio godkända nöjesportaler och miljarder nedsläckta hemsidor och bloggar bara för att skribenterna använt ett ord som nöjesindustrin tagit patent på för 5000 år. Typ.

Nej, jag skall inte vara raljant. Message to Hollywood: Era filmer är inte värda vare sig betalningen eller tiden det tar att se dem. Har man sett en Adam Sandler-rulle har man sett alla. Det gäller även för Jack Black, hur charmig och underdog han än är. Det duger för min del bra med det utbud som portioneras ut genom de reklamfinansierade reklam-TV-kanalerna. Samma gäller för action-rullarna som sänds efteråt. Men erkänn att utbudet sällan är något man vill ha på en försilvrad plastskiva i ett tjockt fodral på den redan trånga filmhyllan.

Jag klarar mig bra utan Hollywood. Om ni inte vill förnya er verksamhet i attraktiv riktning… så finns det annat att göra. Att läsa en god bok är mitt givna alternativ till flimret på TV-möbeln.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Film, Musik. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Sorry, Hollywood! Jag pyntar inte för skit. Jag offrar inte ens tiden.

 1. cark1 skriver:

  Håller med. Mer behöver man inte säga.

 2. Stig Olsson skriver:

  Hade du haft en sån knapp hade jag tryckt på den, för jag håller helt med både dig och cark1 🙂

  Sen funderar jag en bit till vad gäller detta extrema övergreppsförsök som ACTA faktiskt är, dvs att författarna, artisterna, skådisarna mm ska ha betalt så länge för en produkt de redan lagt ut på officiella media!?

  Ska då inte t ex snickaren som gjort bord och stolar få ha samma rättigheter, för de möblerna har ju ändock en faktiskt nytta, eller är det bara de kommersiella produkterna som ska ”skyddas”!?

  Inte ens de största målarna får ta betalt fler gånger för sina konstverk som skänker oss odödligt ögongodis!

  Men feta mediamoguler tar sig friheter som saknar motstycke i fräckhet!!!

  Jag har inte köpt någon musik eller film på flera år bara för att jag ogillar hela hanteringen… Som om Lena PH skulle beskyddas mer än de som tillverkat min köksmöbel!? 😉

  • Peter Harold skriver:

   När vi talar om pengar till musikartister, skådespelare, scenarbetare, konstnärer, etc, så skall man utläsa det som ”pengar till bolagsägarna i nöjesindustrin”. Och så länge de medverkande är glada för sina korvören och kan hålla på med det de gillar så kommer de hålla sig på mattan.

   För min egen del har jag börjat lägga ”guldpengar” i gatumusikanternas hattar. Hellre att min borskänkta slant går till Systembolaget via musikern än via en censurivrande skivbolagsdirektör. Ja, jag har tydligen en proletär sida också… 😉

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s