Köksbordssamtal om vårt zoologiska ursprung

Om intolerans mot de intoleranta….

Bästa läsare!

Härom veckan satt undertecknad och åt frukost med dottern Lilla Fröken Harold. Jag satt med knädatorn på köksbordet för att läsa om de bråk som utspelar sig i franska skolor p.g.a. att vissa elever är starka motståndare till att behöva läsa om Darwinismen och evolutionsteorin – alltså den teori som förenklat uttryck anger att människan härstammar från apsläktet. För den som anser att det finns tillräckligt med bevis för att Darwin har rätt är denna teori en uttrycklig lära.

Om skolan enbart sysslade med att förmedla den förenklade versionen av evolutionsteorin/evolutionsläran skulle jag också protestera. Inte för att jag tror att det är fel i att påstå att människa och apa är släkt, men det finns så mycket mer spännande att berätta om saken. Och man skall inte begränsa sig till hoppet från apa till Lucy till Homo Sapiens årsmodell 2012; berättelsen om HUR människan uppstått och spridit sig är minst lika fascinerande om den får redovisas ur ett antropologiskt perspektiv.

Men det är inte detta bråken i Frankrikes skolor handlar om. Istället är det en viss grupp av elever som känner sig kränkta av att bli undervisade om evolutionen. De menar att det bara finns en Skapare. Eftersom denna grupp inte består av kristna utan av en annan religion som jag inte kan särskilt mycket om vill jag inte våga mig på en mer exakt beskrivning av deras argument.

Jag vet att det inte är helt okomplicerat att diskutera evolutionen i närvaro av en djupt bokstavstrogen kristen heller. Jag har blivit vittne till hur en åhörare reste sig upp under en medicinsk föreläsning och skällde ut föredragshållaren när denne redovisade ”reptilhjärnans” funktioner och dess driftpräglade beteende samt ursprung. Nej, vi alla upplystes om att människan är Guds skapelse och avbild. Att kalla lillhjärnan för reptilhjärna var en hädelse.

I flera delstater i USA undervisar man om evolutionen i nästan samma omfång som den motsatta åskådningen om människans härkomst – kreationismen – jämte en tredje åskådning som kallas för ”Intelligent design” där man förenklat beskrivet använt kreationismen men ersatt ordet ”Gud” mot ”intelligent designer”. Kreationismen ligger dock utanför det naturvetenskapliga blocket, men många skolor har valt att ta med den under andra ämneskategorier. Trots allt, man ber ju bön vid morgonsamlingarna. Precis som i Pakistan, Somalia, Irak och andra länder där vi klagar på religiös fundamentalism…

Jag bestämde mig för att göra en reality check på min dotter.

” – Jaha, vad lär dom ut om människans härkomst i din klass?” frågade jag i ett apropålöst tonfall, eftersom jag i talspråk säger ”dom” istället för ”de” och ”dem”.
Lilla fröken Harold tittade inte ens upp ur sin tidning som fylldes med brödsmulor, och svarade likgiltigt:
” – Vi har fått lära oss att det var Jesus som skapade människorna…!

Mitt thé höll på att hamna i helt fel strupe. Vad i hela…?!! Jag kände hur min reptilhjärna sände ut larmsignaler till hela kroppen. Håller de på med att hjärntvätta min dotter med religiöst mumbojumbo? Och Jesus…? Vad fan har han med människans skapelse att göra??? Om de skall fylla barnen med religiösa vanföreställningar kan de väl åtminstone följa Bibeln någorlunda korrekt, tänkte jag upprört.

Jag försökte säga något, men fick bara fram indignerade flämtningar. Då höjde min dotter blicken och log:
” – Ha-ha, där lurade jag dig!”

Det gjorde hon verkligen. Men med tanke på vad som sker i Frankrike, och snart kanske även här i Sverige, så är jag nog inte ensam om att låta mig luras. Det tragiska är att dessa elever glatt låter sig föras bakom ljuset och bli lättköpta offer för vidskepligheter och vanföreställningar. Vi i vår egen kultur har själva varit där när vi brände häxor i Guds namn. Låt oss inte ge grogrund till dylika perversioner igen. Håll religionen på mattan. Bönemattan där hemma helst. Men inte i klassrummen och våra arbetsplatser.

Hälsar eder Peter Harold

 

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Biologi, Politik. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Köksbordssamtal om vårt zoologiska ursprung

 1. zanning skriver:

  Jag skulle betalt en förmögenhet (om jag haft) för att ha fått vara en fluga på väggen och se din min när din dotter sa ”…där lurade jag dig” 🙂

  Som du kanske vet tror jag på gud som skaparen av allt etc… men jag är också intresserad av att läs mig mer om hur evolutionsteoretikerna resonerar.

  Jag får inte deras ekvation att gå ihop, det här med att en amöba släpade upp sin encelliga genomskinliga kropp ur havet och vips hade alla djurater, inkl människan blivit till… ok att det sägs ha gått några miljarder år men ändå…

  För mig spricker det när dessa teoretiker säger att vi människor utvecklades till den smartaste varelsen på vår planet pga att vi har en tumme på var hand… Med det menar dom att just detta skiljer oss från alla andra djur, vi har vårt berömda tumgrepp etc…

  Men varför är då aporna inte de högst stående varelserna som ändock kan använda både händer och fötter, inkl ”tågrepp” plus en svans som de flitigt använder!?!?

  Enligt min begreppsvärld måste ju en apa kunna jobba dubbelt så snabbt jämfört med en människa… tänk dig vid löpande bandet t ex 😉

  Och en chimpans är ju många ggr starkare än en människa så det skiter sig där också när de säger att den starkaste överlever…

  Nä, jag håller nog fast vid min intelligente designer i alla fall… för det är en smart konstruktion han fått till, för jag är ju en av dom 😀

  • Peter Harold skriver:

   He, he… kunde inte låta bli att fnissa när du skrev ”…en amöba släpade upp sin encelliga genomskinliga kropp ur havet och vips hade alla djurater, inkl människan blivit till…”. 🙂

   Man kan ju alltid diskutera vad som är ”intelligent” och vad som sker genom naturligt urval. Jag personligen har svårt att se människan som guds mästerverk. Händer, fingrar, tummar, fötter, näsa och ögon till trots så finns det en varelse som är mycket mer effektiv än människan. Jag tänker på HIV-viruset. Det dödar inte sin värd på flera år och lyckas därmed sprida sig, vilket är drivkraften hos alla levande organismer (statsstjänstemän i synnerhet).

   Sedan uppfattar vi förmågan att göra saker som intelligens. Där delar vi som sagt en hel del med aporna som förutom förmågan att använda verktyg även kan komunicera. Detta gäller även för fåglar, vilka alla kommunicerar, och vissa av dem kan använda verktyg (t.ex. slå sönder nötter genom att släppa dem mot vassa stenar).

   Men det är en illusion att människan är en perfekt skapelse. Om det funnits intelligent design, eller en gud som var upphovsman till människan kan man ju fråga sig hur intelligent det var att skapa en människa som lever i 50-80 år, men förse den med tänder som (om vi ser till hur det var för femtio år sedan) börjar rasa ut vid 40? Eller varför låta urinen gå ut genom könsorganen som ju skall användas till fortplantning? Nä, om det ligger intelligent design bakom människans tillkomst, då hade skaparen en jobbig dag på kontoret.

   Däremot kan jag förstå människans drivkraft att söka svar på varför vi finns. Och det är intressant att det finns många teorier. Man får dock inte försjunka alltför djupt i grubblerier kring detta, för då kanske man missar tillfället att söka svar på en annan fråga: Vad skall vi göra här?

   Fortplantningen är avklarad för min del. Nu skall jag försöka komma på vad som återstår… 🙂

   P.S.
   På mitt jobb har vi grisar som arbetar. Eller åtminstone som använder personalköket…
   D.S.

 2. cark1 skriver:

  Sånt verkar vara på gång bland vissa tokar i Sverige också. Det rapporterades om friskolor där kreationism lärs ut på fullt allvar. Jag trodde vi gick en modern värld till mötes.

  • Peter Harold skriver:

   Njet, den sk.k. andligheten ökar, och då inte specifikt kristendomen, utan mer new age och mystiska åskådningar. Å andra sidan brukar ju moderna trosuppfattningar bygga på att man tar det bästa från andra åskådningar. Verkligheten är för tråkig och komplex; vi måste ha en tro som matchar det tillrättalagda som vi ser på TV…, om jag tillåts uttrycka mig lite cyniskt.

   Själv skulle jag vilja starta en religion som bara ägnar sig åt att deflorera oskulder för att helga den stora guden. Undrar bara vad chefen säger om jag utövar min religion på jobbet… 😉

 3. Marcin skriver:

  Sapolsky nämner något mycket intressant som om det skruvades två varv till, skulle lämna oss på apstadiet jämfört med de nya modifierade intelligent skapade människorna.

  2:26

  • Peter Harold skriver:

   Tack för den intressanta länken, Marcin!

   Borträknat den vetenskapliga biten av föredraget… vilket imponerande skägg!!! 🙂 Jag skall försöka skaffa mig ett sånt när jag blir 50!

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s