Michelle Yeoh är också en hjältinna i mina ögon

Bästa läsare!

Man ser henne numera så pass ofta på biodukarna att även en person utan min gula feber känner igen den malayiska skådespelerskan Michelle Yeoh. Ja, det är kanske inte säkert att biobesökaren är helt införstådd med att hon är från det landet, även om hennes familj har kinesisk härkomst. Sålunda identifierar man henne som en av alla dessa Hong Kong-baserade filmstjärnor jämte Maggie Cheung, Chow Yun-Fat och Jo Kuk. Okej, den sistnämnda är väl definitivt inte känd av svenska cineaster, men hon har ett roligt namn i alla fall…

Michelle Yeoh är nu bioaktuell i filmrollen som den burmesiska politikern och fredspristagaren Aung San Suu Kyi, en roll som tvingat henne att banta bort tio kilo vilket man kan förstå eftersom San Suu Kyi inte direkt lider av övervikt.

Michelle Yeoh säger att hon gestaltar en sann hjältinna, och jag kan nog hålla med. Visserligen får man göra en reservation; San Suu Kyi lever med en stark martyrroll utan någon egentlig politisk prestation. Som politiker har hon endast medverkat som uttalad förkämpe av demokrati och mänskliga rättigheter, och hon har fått sin position i egenskap av dotter till en mördad demokratiskt vald premiärminister i Burma – även om hon själv bott större delev av sitt liv i utlandet innan hon hamnade i militärregimens klor. Det är dock ingen tvekan om att hennes person har ett stort symbolvärde.

För min egen del hyser jag nästan lika stor respekt för Michelle Yeoh som skådespelerska och människa. Till skillnad från de flesta andra av er så har jag känt igen henne – och även följt hennes karriär – sedan tidigt 1990-tal. Det började med filmen ”Super Cop” som tillhör en av de klassiska Jacke Chan-filmerna. I denna rulle finns ett par spektakulära scener, bl.a. där Michelle Yeoh kör med en motorcykel på ett tågtak. Jackie Chan hade ordnat så att en stuntman skulle göra scenen. När Michelle fick veta det protesterade hon. Jackie Chan svarade att det inte gick eftersom hon var kvinna. Han fick en sekund på sig att fly från en rasande Michelle Yeoh. Resultatet ser vi i filmen. Hon är en tuff brud.

Michelle Yeoh har även medverkat i ett antal seriösa filmer, bl.a. ”En geishas memoarer” och ”Mumien 3”, men bäst kommer hon till rätt i kinesiska kostymdramer enligt min ödmjuka åsikt.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s