När politiker uttalar sig i vetenskapens namn… då kan man ana att de är barfota.

Bästa läsare!

Jag ser att en av miljöpartiets partiledare vid namn Åsa Romson fått fylla ut tomrummet mellan annonserna på DN:s debattsida. I en text med rubriken ”Ny klimatlag behövs för att klara Sveriges utsläppsmål” kör fru Romson de flesta kända platetyder som klimatalarmister brukar dra fram. Till exempel:

 • Våra ökade utsläpp leder till global uppvärmning.
 • För att förhindra att den globala medeltemperaturen höjs med 2 grader måste världens utsläpp vara nära noll senast år 2050.
 • Om världens utsläpp är nära noll senast år 2050 har vi 50% chans att undvika en klimatkatastrof.
 • Om detta är vetenskapen överens.

Åsa Romson påstår också att:

Även om utvecklingen är på väg åt fel håll  så är det inte för sent. FN:s miljöprogram har visat att om världens alla länder investerar två procent av BNP inom tio sektorer, exempelvis energi, byggnader och industri, så skulle den globala ekonomin blomstra och klimathotet undvikas.

Personligen VET jag att den svenska ekonomin inte kommer blomstra, och det av en ganska uppenbar anledning: Vår energi kommer genom olika pålagor från staten – allt från diverse certifikat, miljöskatter, klimatskatter, koldioxidskatter och moms på alltsammans – att sänka vår konkurenskraft. Det handlar som bekant inte enbart om produktion av varor utan även om transporter av dessa. Det finns många skatter att betala innan maten äntligen står på bordet, så att säga. Och mer skatt ger mindre mat, om jag tillåts uttrycka mig bildligt.

Nu behöver vi inte förvandla Sverige till världens nordligast belägna u-land för att skydda oss mot klimatförändringar.  Påstående att ”våra ökade utsläpp” leder till global uppvärmning är mer semantik än fysik, och vad beträffar Sveriges ”ökade utsläpp” (som ifråga om koldioxid faktiskt minskar enligt ett radioprogram som jag hört) så har vår absurda klimatpolitik (á la Romson) ingen inverkan alls på det globala klimatet. Detta är många vetenskapsmän och till och med en svensk myndighet också överens om – som om den hänvisningen vore något att hänga upp i julgranen.

Vad vetenskapsmännen säger är snarast att det råder stor tveksamhet inför det katastrofscenario som medierna frammålar. T.o.m. FN:s klimatpanel medger att klimatförändringarna inte kommer resultera i ökat antal orkaner i bl.a. USA – ett av de främsta exemplen som klimatalarmister larmat om förr.

Politikern Åsa Romson ger uttryck för en bild av verkligheten som hon VILL att vi skall tro på. Inte minst därför att hon säkert själv tror på den själv. Jag tvivlar inte en sekund på att hon betraktar allt som t.ex. ”klimatexperten” Johan Rockström och den inom välgörenhetsindustrin väletablerade Världsnaturfonden säger som dagens sanning. Medierna gör det ju utan att analytiskt ifrågasätta, så varför skulle inte politiker också låta sig förledas av påstått goda intentioner från alla som vill rädda vår planet?

Lena Krantz notetar i ett inlägg The Climate Scam faran med kravet på klimatlagar:

Ibland känner jag det som att vissa som säger sig värna om miljön har blivit fartblinda. Likt ett gäng stjärnögda verumbakterier springer de mot ett mål som hägrar i fjärran. Om vi som gillar demokratiska principer springer med eller inte verkar de inte ens märka. Åsa pekar på en undersökning som visar att ca 75 % av svenska folket vill att politikerna skall göra mer för att motverka det sk klimathotet. Vore det inte på sin plats att fråga oss om vi verkligen vill införa något som verkar likna planekonomi?

Det otäcka med den parlamentariska situationen är att alla politiska partier där – säg mig om det finns något undantag? – tävlar verbalt om att ha ”bästa klimatpolitiken”. Jag är en cynisk människa, och sett ur politikernas perspektiv är ”den bästa klimatpolitiken” den som kan injaga rejäl fruktan för jordens undergång till den magnitud att folk gladeligen betalar ännu mer i skatt för att köpa sig fri från domedagen. Klimatångesten är vår nya religion. Jag tror att vi därför redan har ”bästa klimatpolitiken” eftersom löneslavarna redan åderlåts genom den s.k. ”gröna omställningen”.

Som vanligt är det folket som betalar för sin klimatrelaterade avlat – och Åsa Romson vill att svenska folket skall betala mest. Vad vi får istället? Frälsning från klimatförändringar? Glöm det. Klimatet på vår jordklot kan inte styras. Men politiker som Åsa Romson vill få dig att tro det. Först vill jag se henne gå på vattnet innan jag kommer ändra uppfattning. Saltsjöns vatten i Stockholm är bästa platsen för det experimentet; större delen av regalskeppet Wasa doldes ju under ytan. Jag ser gärna att den svenska självdestruktiva klimatpolitiken göms på samma ställe…

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Naturvetenskap, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till När politiker uttalar sig i vetenskapens namn… då kan man ana att de är barfota.

 1. liberum-weto skriver:

  Varje kvadratmeter i Sverige tar emot 1000 kWh/år i solenergi – vad konsumerar du?
  Vättern som algodling ger tillräckligt med olja för allt i Sverige – vad skall Vätterna var till för annars?
  OK vi kan odla alger runt de CO2 låga kärnkraftverken då.

  Nu skall jag gå till mina chiliodlingar och lägga ned lite energi på nyttigheter.

  • Peter Harold skriver:

   Så sant så, L-W. Vad gäller renodlad solkraft tror jag att man skall invänta de nya 3D-solcellerna, för det kan nog vara ett klokt alternativ i länder med mycket sol och kläder.

   Vad gäller algodling var det faktiskt du som gjorde mig uppmärksam på den tekniken. Jag måste säga att jag gör tumme upp; kan man rafinera dem till ett kvalitetsbränsle är jag oerhört glad eftersom jag behöver kunna köra mer än 9 mil per tankning… eh, jag menar laddning. Det blir numera nästan bara långturer eftersom jag tar moppen för transporter inom hemkommunen.

 2. cark1 skriver:

  Det tycks mej som Åsa vaknat när hon ramlade ur sängen idag. Jag kan inte på annat vis förklara hennes yrvakna sätt att resonera. Varför är nästan alla politiker så bortkomna egentligen?

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s