Journalism – ännu en ”ism” med politisk anknytning.

Bästa läsare!

Jag har sagt det förr, och jag säger det igen. Mediekritik är ett nödvändigt ämne att lära ut i skolorna. Att belägga sina påståenden med ”- Jag har läst det i tidningen” är det första argumentet för att saker och ting skall nagelfaras.

Sveriges Television 52% av journalisterna miljöpartister. På Sveriges Radio är det 54% som sympatiserar med det partiet. Då skall man ha i åtanke att Miljöpartiet vid det senaste riksdagsvalet fick 7,3% av rösterna. Detta är uppseendeväckande och obehagligt. Men det är inte oförklarligt eftersom vänsterns ”härskarteknik” bygger på att infiltrera offentliga instutitioner. På detta vis behåller man kontrollen över dagordningen, även om svenska folket skulle vara olydiga och utse en hööööögerregering emellanåt.

Jag personligen är inte förvånad över att vänsterblocket har absolut majoritet hos den svenska journalistkåren. Det ser man på innehållet och attityden i såväl svensk press som i etermedia. Klimatdebatten är ett juvelexempel på framgångsrik politisk kampanj. Och reaktionen på centerriksdagsmannen Staffan Danielssons debattartikel som handlar om ensamkommande barn som ljuger om sin ålder ger absurt nog Sverigedemokraterna full pott. Danielsson efterlyser en sansad debatt om missutnyttjandet av svensk flyktingmottagande. Till svar får han från Sveriges radios medarbetare Nanna Johansson följande spya:

Innan vi överhuvudtaget börjar med ålderstester så finns det ett mer akut test man borde göra , nämligen att testa psyket på människor som skulle skriva debattartiklar på DN. Är Staffan Danielsson verkligen frisk nog att få påverka opinionen och borde vi döma honom som tillräknelig eller avfärda honom som en ensam galning?

Tror ni att detta uttalande – där man liknar en svensk riksdagsman med den norske massmördaren Anders Behring Breivik – skulle vara möjligt i radion ifall fördelningen av politiska sympatier på SR var fördelat mer efter verkligheten?

Detta, plus en rad andra exempel där den forne kommunistledaren Lars Ohly via Twitter liknar centerpolitikern Danielsson med nazister, ger ett kvitto på det vi anklagar sverigedemokraterna för att vara en lögn, nämligen deras påstående att det är tabu att diskutera invandringspolitik, i själva verket är sant. Det är nu uppenbart att det tyvärr förhåller sig på det viset. Tragiskt! Reaktionen på Danielssons debattartikel visar med all önskvärd tydlighet vilka konsekvenser som uppstår när en politisk åskådning anser sig ha tolkningsföreträde i medievärlden.

Nu tänker jag inte ondgöra mig över att (M) är det parti som har minst sympatisörer bland svenska journalister. Nej, inte alls. Faktum är att den stora skandalen består i att majoriteten av journalisterna – vars yrkeskod är saklig och neutral nyhetsrapportering – skaffat sig politiska sympatier för något parti över huvud taget. I det här fallet får jag ge Jan Guillou heder; han anser att en journalist inte kan vara trovärdig om denna har kopplingar till ett parti.

Vi kan dock aldrig avkräva journalister att de skall sluta gilla en politik. Därför är det så förtvivlat viktigt att vi lär oss förstå att nyheter är budskap, och att det vi läser i tidningarna, ser på TV och hör i radio, är ett medium för att förändra våra egna tankar. Läs bloggar, surfa på Internet. Leta efter alternativen. De finns. Gammelmedierna har inte monopol. Och tag gärna själv plats i bruset. Det gör jag. Alltid retar det någon.

Hälsar eder Peter Harold

I mediebruset:
DN: ”Mest MP-stöd bland murvlar”. Ja, så lyder rubriken i artikelns URL. Men DN har nog inga riktiga murvlar längre. Man hänger sig precis som de flesta andra blaskor åt att trycka TT-telegram och förmedla pressmeddelanden.

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Medierna. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Journalism – ännu en ”ism” med politisk anknytning.

 1. Stig Olsson skriver:

  Och det är ju att reta som är såååå sjukt kul också 😉

  I övrigt håller jag med… det är mycket som skulle behövas läras ut i skolan men som inte gör det, tyvärr.

 2. Peter Harold skriver:

  Ja, så länge man retas med glimten i ögat är det en njutbar sysselsättning att retas. När det är en blåtira känns det mer besvärligt!
  🙂

 3. Marcin skriver:

  Grytlocket kommer bara hamna längre ifrån spisen.

 4. Urban Medin skriver:

  Ja, ett tänkvärt inlägg. Jag tror eller iaf hoppas på, att de flesta redan vet om det. Men man kan nog aldrig för ofta, ta upp det.

 5. kallepelle skriver:

  Egentligen är det för djäkligt att journalisterna skall vara så tiltade. Inte undra på att gammalmedia ligger på sotsängen. Vad gör ägarna? Vill dom inte ha några utdelningar längre?

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s