1 miljard för att läsa en brunnen GPS…

Bästa läsare!

Först av allt: jag anser att SÄPO behövs. Vi har ingen orsak till att leva med illusionen om att Sverige är ett fridfullt land där ingenting kan hända. Men när jag läser ett telegram från TT (publicerat här i DN) undrar jag lite vad vi får för den 1,1 miljard som staten anslår till SÄPO:s verksamhet. En viss information ges i artikeln; kostnaderna för personskydd (livvakter till kung, statsråd, andra hotade politiker) har ökat, och så även anslagen för kontraterrorism. Ett exempel på vad man får för denna präktiga miljard är bl.a. följande:

”Att motverka terrorattentat i Sverige och andra länder fortsätter att ha högsta prioritet”, skriver Anders Thornberg i årsrapporten, enligt Sydsvenskan.

Där beskrivs också hur man avslöjade den exakta rutten för Taimour Abdulwahabs bilfärd från Tranås till Stockholm före det tänkta självmordsattentatet i december 2010.

Man lyckades få fram information ur den GPS som satt i Abdulwahabs sprängda och utbrända bil.

Säpos IT-experter kunde visa att han kört vilse utanför Stockholm och att han ett tag var på väg till centrala Norrtälje eftersom han råkade knappa in Drottninggatan i Norrtälje som slutdestination.

Wow! Plötsligt har vi fått svar på alla våra frågor om hur det kom sig att terroristen och självmordsbombaren Taimour Abdulwahabs genomförde sitt sprängdåd…! Nä, det här känns lite som ”Goddag, yxskaft”. Att man i efterhand lyckats lista ut att den onde islamisten har taskigt lokalsinne tillhör säkert rutinen i utredningsarbetet, men det kan omöjligt vara ett särskilt uppseendeväckande exempel på vilken nytta SÄPO gör. Får man vara lite kritisk så är egentligen alla utredningar som görs EFTER ett utfört brott ett misslyckande i SÄPO-sammanhang.

Detta kan dock inte tillskrivas att SÄPO är odugliga, för de är de inte. De får inte vara FÖR effektiva, för de skulle de endast kunna vara i en totalitär polisstat. Däremot finns det andra exempel på där de gjort helvetes god nytta. Jag tänker då på ingripandet mot de fem män som greps i Danmark där de avsåg att utföra en massaker på Jyllands-postens redaktion i Köpenhamn. Dådet kunde avstyras tack vare ett samarbete mellan svenska SÄPO och danska PET.

Att TT (och DN) kanske undviker just detta exempel kan bero på en viss beröringsskräck man har mot utpekande rapportering kring denna typ av kriminella. Dessa har kamrater utanför fängelsemurarna, och svenska medier gör allt de kan för att inte reta upp islamisterna. Och som bekant krävs det inte mycket. Men det är synd. Finns det något ämne som vi borde lära oss att diskutera sansat och öppet så är det religioners inflytande i politiken i allmänhet och islam i synnerhet.

Som ett kvitto på mitt resonemang dyker nästa telegram upp medan jag skriver detta inlägg: Två misstänkta terrorister har gripits i Danmark. Tyvärr står det inget om saken i DN än. Jag är inte förvånad. Den redaktionen är bemannad med sommarvikarier året runt…

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Brott & straff, Demokrati och frihet, Medierna, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s