Jantelagen i USA – the Barack Obama version

Bästa läsare!

Ni har nog inte sett det i de svenska medierna (i vart fall har inte jag gjort det) att det utbrutit en storm kring formuleringen i ett utspel av USA:s president Barack Obama. Anledningen är att han i sin valkampanj vill påvisa hur viktig staten är för framgång, och i förlängningen övertyga om att han är den lämpligaste presidenten att styra. Men denna fras har retat många småföretagare runt om i USA:

” – If you were successful, somebody along the line gave you some help. There was a great teacher somewhere in your life. Somebody helped to create this unbelievable American system that we have that allowed you to thrive. Somebody invested in roads and bridges. If you’ve got a business — you didn’t build that. Somebody else made that happen.

Vad Barack Obama säger är att bakom varje framgångsrik – men uppenbarligen otacksam – småföretagare står en samhällsapparat som skapat företagarens framgång. Det är ett resonemang som förvisso är något mer intellektuellt än Mona Sahlins ”[…] det är häftigt att betala skatt”, men icke desto mindre nedvärderande gentemot de som tar risken att driva en egen firma. Vad Barack Obama inte säger är att alla dessa lärare, vägar och broar finns tack vare de framgångsrika småföretagarna som genom företagsskatten finansierar utbildningsväsendet, infrastruktur och till och med president Obamas lön!

”You didn’t build that” har nu blivit ett stående och flitigt nyttjat skämt, även om denna typ av humor av ideologiska skäl inte smittar av sig på den 80%-igt rödgröna journalistkåren i vårt eget rike.

Ett av skämten over-there är egentligen ganska allvarligt menad. Det är det här fotot där man menar att Obamas presidentskap inte är hans förtjänst, utan snarare storbolagens och medieföretagen. Det värsta är att detta egentligen inte är ett skämt eller ens en lögn. Barack Obama har varit minst lika lämplig president för etablisemanget som George W Bush (krigsmaterielindustrin inberäknad).

Men här i Sverige är det inte någon skugga som faller på Barack Obama. Här lyder man cirkusdirektören Francois Bronett och erbjuder största… möjliga… tyssssstnad så fort Barack Obama hamnar i blåsväder.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Politik. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Jantelagen i USA – the Barack Obama version

 1. liberum-weto skriver:

  Det hade jag missat — men det hör inte till ovanligheter att jag missar vad som händer internt i USA.
  Det jag inte riktigt begriper är egentligen varför vi har så många journalister – när de ju precis som munkar på medeltiden mest sysslar med att kopiera vad andra skrivit och bara ändrar på stilen, men inte innehåll.

 2. eeyoresque skriver:

  ja….men även om Obama också har sponsring att tacka för så om man måste välja mellan två onda ting så väljer man det minst onda…

 3. Claes Hjalmar skriver:

  USA:s ekonomi går inte alls bra nu:
  http://www.thegatewaypundit.com/2012/07/just-nuts-obama-now-blames-his-trillion-dollar-deficits-on-bush-tax-cuts/
  Men har ni sett något om den lilla detaljen i svenska media?

  • Peter Harold skriver:

   Jo, jag läste i nån artikel att alla elaka republikaner jämt och ständigt sätter käppar i hjulen för Barack Obama, men tack vare hans superkrafter går det inte alls så illa som det kunde ha gått om det varit en republikansk president, typ… 😉

   En snabb genomgång av de senaste dagarnas nyhetsflöde anger att Barack Obama kritiseras för vekhet i utrikespolitiken av Mitt Romney (Sveriges radio), Obamas medkänsla för de drabbade biobesökarna (SvD, svenska YLE), att Obama är originalet (AB), att Obama sannolikt får fyra år till (Norrtelje tidning), att Obamas hälsovårdsreform var en triumf (SvD) och så har vi finska Vasabladet som citerar Obama: ”Eurokrisen ett hot mot USA”…

 4. more skriver:

  As a Newbie, I am continuously browsing online for articles
  that can be of assistance to me. Thank you

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s