Äger du en reservdelsbil? Gå i fängelse!

Vidarepublicerar ett mejl från organisationen MHRF som varnar för att bilentusiaster kommer bli kriminaliserade för sitt innehav av ”reservdelsbilar”.

Hälsar eder Peter Harold
____________________________________________________________

Informera era medlemmar! Kontakta lokalpressen! Det är bråttom!

Naturvårdsverkets förslag är ett hot mot den fordonshistoriska rörelsen!
I Naturvårdsverkets redovisning ”Uttjänta bilar och miljön” finns åtgärdsförslag som kan göra den fordonshistoriska kulturgärningen brottslig. Bland åtgärderna finns förslag som i värsta fall skulle kunna innebära att det kan bli brottsligt att ta emot och demontera en bil för att kunna återanvända reservdelar. Motorhistoriska Riksförbundet bevakar denna och övriga frågor i Naturvårdsverkets redovisning mycket noga och förstår allvaret och de risker detta innebär för den fordonshistoriska rörelsen.

I Naturvårdsverkets redovisning är det framförallt frågan om Illegal bilskrotning som är den motorhistoriska rörelsens bekymmer ( även om mycket annat i rapporten är illavarslande så föreligger inga konkreta förslag på de områdena ) . Nedan har vi plockat ut de argument i redovisningen av illegal bilskrotning som riskerar att göra vårt kulturarbete brottsligt:

Naturvårdsverket beskrivning på dryga två sidor omfattar bara den enskilde som hemmavid ställs som motpol till den legala bilskrotningen. Ingenstans återfinns spår av en kommersiell illegal bilskrotning. Nedan några citat från dessa sidor;

”Åtskilliga kommuner har ärenden som rör denna typ av verksamhet, där det är svårt att bevisa vad som är att anse som en ”yrkesmässig verksamhet” och ren hobbyverksamhet.”

”I många fall hävdar personen att det inte rör sig om yrkesmässig verksamhet, trots att ett stort antal bilar finns på platsen och/eller att det pågått under en lång tid.”

”Det är naturligtvis lagligt att byta olja på sin bil, byta delar osv. Däremot är det inte lagligt att skrota sin bil.”

”Det finns alltså ingen öppning för att någon form av bilskrotning ska ske privat.”

”De som sysslar med bilar som hobbyverksamhet får aldrig skrota sin bil hemma.”
Som framgår av citaten ovan återkommer hela tiden den enskilde en privatperson i hobbyverksamhet som motpol till dagens auktoriserade bilskrotare. Ingenstans finns den illegale parten omnämnd. De, om de nu existerar, som skrotar bilar illegalt gör detta givetvis inte privat hemma som hobby. Den som har fordon som hobby äger inte sällan just ett stort antal fordon, något fler än normalhushållet, d et vill säga tre , fyra eller fler (vad som är ett stort antal framgår ej av redovisningen) och givetvis bedrivs hobbyverksamheten under lång tid – oftast en hel livstid!

Naturvårsverket slutsatser förvånar;

”Naturligtvis är det lätt att dra slutsatsen att en ökad tillsyn vore bra för att komma till rätta med illegal bilskrotning. Problemet är att dessa verksamheter inte alltid är kända av tillsynsmyndigheten”

”All bilskrotning ska ske på auktoriserade bilskrotar, och det finns därför inget behov av att skilja på yrkesmässigt eller ej yrkesmässigt.”

Här skriver Naturvårdsverket att problemet med dessa verksamheter inte är kända och att en ökad tillsyn inte kommer tillrätta med detta. Att exkludera ordet yrkesmässig i en förordning lär knappast bidra till att illegal verksamhet synliggörs. Den som bedriver illegal verksamhet lever ju på att åsidosätta lagen – det är ju själva affärsidén. Därmed lär endast ärliga Lena vara den enda som får stå till svars när hon för gått önskar avregistrera den Austin Seven från 1936 som hennes far en gång i tiden lätt demonterade som reservdelsfordon till sitt projekt och de delar han själv inte hade nytta av försålt till andra. Därtill påstås att ALL bilskrotning ska ske på auktoriserade bilskrotar. Motorhistoriska Riksförbundet känner inte till någon sådan absolut tvingande lag/förordning eller föreskrift och under därför på vilken grund Naturvårdsverket återkommande upprepar detta som varande ett faktum.

Motorhistoriska Riksförbundet ser i lagda förslag en uppenbar risk att enskilda fordonsägare som hel legitimt demonterar sig fordon i alla dess beståndsdelar av enskilda miljöinspektörer kan föreläggas att upphöra med sin verksamhet under viteshot.

Jan Tägt, generalsekreterare MHRF

Läs mer här (http://www.mhrf.se/uttjanta_bilar).  Här finns (utöver den mediala uppmärksamheten samlad, även länkar till

 • Naturvårdsverkets redovisning
 • Motorhistoriska Riksförbundets svar till Miljödepartementet
 • Folkligt uppror och protestlista, läs mer (namninsamlingens stoppdatum är den 10 augusti!)
 • Flygblad med information (som kan skrivas ut eller/och läggas upp på era hemsidor)

 

 

www.mhrf.se – MHRF

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Bil & trafik. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Äger du en reservdelsbil? Gå i fängelse!

 1. cark1 skriver:

  Vilken värld lever de i egentligen? Nog för att det rullar väldigt mycket skrot på våra vägar men detta är verkligen glasyren på tårtan, som engelsmännen säger.

  • Peter Harold skriver:

   Jag försökte kommentera på din blogg idag, men min dator hänger sig. Det är säkert något tillfälligt. Tänkte flagga för Lars Jonssons utmärkta rapport på The Climate Scam om seminariet på Gotland. Läsvärt.

 2. kallepelle skriver:

  Nå helt följdriktigt. Svea Klibbfinger kör sagda klibbiga finger allt högre upp i våra rektala partier. Jag har nu blivit buddist för att förmena Svea att bestämma om min aska när jag väl en gång väl blivit fjärrvärme och aska. Om jag är Svenne minus buddism så äger Svea sedan åttiotalet bestämma över sagda aska. Och gör det plikttroget dessutom!

  Våra svamlare lovar ju då och då att ta itu med rensning av lagträsket. Jag misstänker att det skulle gå lätt som en plätt att halvera Svea (Klibbfinger) Rikes lag till halva formatet. Bara om man stryker Kalle Batong Lidboms alla bidrag så skulle omfånget minska rejält. När kommer förresten Klibbfingeraskens första lila kuvet igång? Hon saknar ju karlsällskap och beklagar sig över detta. (Men hon verkar inte ha en aning om vad det beror på….?)

 3. Peter Harold skriver:

  Så staten kommer inte åt min aska om jag är buddist? Det var goda nyheter; jag konverterade redan som tjugoåring! 🙂

  • kallepelle skriver:

   Buddister och hinduister lär vara undantagna från lagen. Frågan är om dispensansökan krävs. Vi betalar ju fortfarande begravningsavgift till den enda och sanna kyrkan som den högfärdigt kallar sig. Jag har inte läst lagen men den aktualiserades av att en ung svensk tjej dog och kremerades i USA. Det satt hårt inne att hennes aska skulle få delas i två och bisättas för sig i båda länderna. Upprörande eller hur!

   • Peter Harold skriver:

    Vore faktiskt något att titta på, den här frågan. Egendomligt att de gamla vikingarna och stenåldersmänniskorna får ligga där de velat utan att det kommer nån klåfingrig byråkrat som underkänner gravplatsen…

 4. kallepelle skriver:

  Ja hur är det med samiska skelettdelar som ligger i lådor i Rasbiologiska Institutets ruiner? Då och då göres ett ryck för att skicka tillbaks skiten men…
  Skulle Du eller jag bete oss likadant så blir det brott mot griftefriden och det är allvarliga grejer. Rausing förvarade ju hustun hemma i två månader efter frånfället och dömdes idag för samma brott. Han har ju dock så förbannat med pengar så han slipper väl lindrigare undan. Emellertid är det ju märkligt att när skrotten slutat att betala skatt så tar farbror staten hela skrotten i stället? Om man inte är buddist – fan nu blev det ännu konstigare. Enda svaret är att staten är totalt urspårad nuförtiden! Det är kul att läsa Dig – även kortare Linköpingsresor? ger viss abstinens. Hur gör man en Smiley som lyfter hatten?

  • Peter Harold skriver:

   He, he, jag är nog för gammal för att ge råd om hur man skriver smileys, men min dotter konverserar enbart med dem. Hennes mimik är mer dynamisk på datorskärmen än i verkliga livet…

   😉

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s