Studiebesök på slagfältet – EDL och kravallvänstern på var sin sida om stängslet

Bästa läsare!

Lördagen 4 augusti nådens år 2012. Jag tror inte att detta datum kommer vara värt en hågkomst för världshistorien. För de flesta stockholmare var det en helt vanlig helgdag, om än att man så här i slutet av semesterperioden börjar känna av att allt fler skall gå tillbaka till sina arbeten. En och annan flanör noterade att en polishelikopter svävade som en ilsken humla över city. Och det är här min berättelse kommer in i handlingen…

Frekventa läsare av Skrivarens blogg och föregångaren Läsarnas blogg vet att jag är en förespråkare för yttrande-, informations- och åsiktsfrihet. Jag är också vän av anonymitet eftersom man ibland måste säga saker som inte alla gillar.

Ni som är relativt nyblivna läsare av Skrivarens blogg vet att jag av ovan angivna skäl är djupt skeptisk till politisk islam, eller islamism som den också kallas. Islamism är när religionen islam försöker påverka medborgarna att leva efter religiösa påbud, både för de som är av etnicitet eller kulturell härkomst som domineras av islam, och de som utgör värdfolk till migrerade muslimer. Några exempel i Sverige är stopp för skolmat med fläskkött, badhus som hålls stängda för det ena könet, stöd till könsstympning, m.m. Värdlandet Sverige har valt att anpassa sitt samhälle till en minoritet istället för att kräva att minoriteten skall anpassa sig till det svenska samhället. Det finns naturligtvis grader i anpassning från båda sidor, både på ont och gott.

Några som hävdar att islam fått ett så starkt fotfäste i Europa att ursprungsbefolkningens kultur, välfärd och samhällsordning är hotad är organisationen English Defence Leauge som höll ett ”torgmöte” på Norra bantorget i lördags. EDL beskrivs som en högerextrem organisation som ”motsätter sig vad den uppfattar som spridandet av islamism, sharialagar, islamistisk terrorism och invandring i England” (enligt Wikipedia).

Nu undrar kanske läsaren om jag var där? Jodå, svarar jag med en lakonisk nickning. Läsaren ställer måhända den berättigade följdfrågan: Varför i hela helvete var du på ett torgmöte för ett gäng galna högerextremister? Mitt svar skulle kunna bli både uppriktigt och kortfattat: Därför att jag har rätt att göra det!

Men ni trogna läsare vet ju att jag inte skulle nöja mig med att ge er ett svar på åtta ord och ett utropstecken. Så här kommer den utbrodderade versionen.

Mina två – eller snarare tre – huvudintressen möts i en intressant yttring på ledig dag. Yttrandefrihet (skall högerextremister få komma till tals?), islamism (skall vi acceptera att kvinnor måste gömma sina kroppar, söner skickas till krigstjänst att bekämpa folk som vill ha demokrati, döttrar nekas skolgång?), samt terrorism. Därför bestämde jag mig för att göra ett studiebesök på platsen, dock inte direkt bland EDL:s åhörare och inte heller bland motdemonstranterna. Nej, jag placerade mig så nära polisen som möjligt…

När jag kom till platsen vid 14.00 var EDL:s hörn av Norra Bantorget avspärrat med plastband och ett flertal polisbussar (både målade piketer och enfärgade kravallbussar) började rada upp sig. Runt avspärrningarna stod hundratals ungdomar med alternativ klädsel, flera med s.k. palestinasjalar, och andra lite mer uniformerade med svarta kläder och ryggsäckar. Det blåstes i vuvuzelor och slogs på papperskorgar och annat som var av plåt. Hopen vid avspärrningarna vrålade ”E-D-L /Go to hell…”. Jag gick fram till en polisman som efter ett par kontrollfrågor släppte in mig. Andra blev nekade. Några blängde uppretat mot mig och jag uppfattade också att någon siktade mot mig med mobilkamera. Men bakom mina solglasögon kan jag va’ mig själv, eller hur nu sången gick…

Jag letade efter en god plats att sitta och föra anteckningar på (tanken var att live-blogga men det var för ljust). Jag granskade nu deltagarna vid EDL:s manifestation. Eftersom organisationen härstammar ur en huligankultur var det lätt att känna igen deras medlemmar. Men det var inte enbart EDL:are. Jag skymtade ett par personer med persiskt utseende (ursäkta att jag låter som en polistwitter) och också en herre med synbarligt judiskt påbrå. Uppe på podiet, jämte EDL:s flagga med St. Georgskorset hängde en israelisk flagga.

Bakom mig, bortanför polisbussarna som nu ställde upp sig stötfångare mot stötfångare för att hindra en eventuell inbrytning, hörde jag en talkör som skanderade ”Stoppa nazisterna”. Vänta nu, vad gör en jude bland nazister? tänkte jag…

Mitt fjärde privatintresse gjorde sig påkallat genom ett meddelande i mobilen. En god vän (kvinnlig muslim) varnade för att ”EDL vänder upp och ner på stan”. Ögonblicket därpå hördes en kraftig smäll från andra sidan torget. Någon kastade knallskott mot polisen. Jag textade snabbt tillbaka: ”Jag är där. Och det är inte EDL:arna som lever rövare”. Jag hann knappt trycka på sänd-knappen förrän det kom fler knallskott, denna gång mot polismännen tio meter framför mig. Knallskott är att likna vid små bomber, och att få en sådan på sig kan ge köttsår. Träffas man i ansiktet kan man också bli blind. Polismännen hade kravallutrustning på sig, och nu såg de ut att behöva denna. Jag själv var mer oskyddad, även om jag var utom synhåll för motdemonstranterna. Det hindrade inte från att flaskor, ägg och fler knallskott landade mindre än tio meter intill mig. Det var som att vara en krigsjournalist på slagfältet.

Medievärlden är här mitt fjärde intresse, och min vän tittade på ”Aftonbladet live” när hon messade mig varningen om läget i den här delen av stan. Efter vad jag fått höra i efterhand handlade sändningen mycket om att räkna upp vad talarna på mötet hade begått för brott eller vilka rasistiska organisationer de tillhörde samt hur beundrade de alla var av den norske massmördaren Anders Behring Breivik, och att lynchmobben utanför gjorde helt rätt i att störa britternas möte för att ”krossa rasismen, fascismen och nazismen”, typ.

Mina arbetskollegor ringde mig för att höra om jag verkligen vågat mig in i getingboet. Jag svarade jakande på frågan, och fick förklara att det inte var EDL:arna som bråkade, utan motdemonstranterna. De lät lite tvivlande. De hade sett alla skinheadsen i Aftonbladets web-sändning…

Efter en halvtimma började jag tröttna. Det jag med nöd och näppe uppfattade från talarstolen var inga sensationer. Jag har hört värre saker av sossar i min gamla hembygd. Nej, ingen krävde att man skulle bygga upp koncentrationslägren och internera muslimer. I alla fall kunde jag inte höra det. Om de stora barnen med palestinasjalar utanför avspärrningsbanden kunnat hålla sig tysta kanske man hade kunnat höra vad det som var så högerextremt i EDL:s budskap. Nu blev de istället martyrer på yttrandefrihetens slagfält. De enda förlorarna efter gårdagens manifestation och motdemonstration var demokratin respektive skattebetalarna. Polisbevakningen måste ha kostat hundratusentals kronor för att en grupp människor inte kan låta en annan komma till tals.

Det här blogginlägget skulle ha kunnat handla om kritik mot EDL och den ”anti-islamistiska” rörelsen. Men den kritiken dränks i det våld som kravallvänstern gjorde sig skyldig till igår. I mina ögon är de knappast ett uns bättre människor än dem de kritiserar och attackerar. Sorgligt men sant. Ni i vänstern borde skämmas.

Hälsar eder Peter Harold

I mediebruset:
Svenska Dagbladet: ”SDL: Majoriteten av unga muslimerna vill inte ha demokrati”. Svårt att veta om det är SvD eller SLD som misshandlar svenska språket.
Expressen: ”Polis skadad vid EDL-demonstration”. Det var inte EDL:s anhängare som skadade polismannen, utan…. ja, gissa vilka.
Offensiv: ”Hur ska EDL-hotet stoppas?”. Rättvisepartiet Socialisterna anser att ”EDL vill framställa sig som en massiv organisation som inte skyr några medel. Men de är små och isolerade, men våldsamma. Hot, misshandel, vapenbrott och förberedelse till våld förknippas med denna grupp.” Ja, det kan man säga om anhängarna till kravallvänstern och deras värdorganisation Rättvisepartiet Socialisterna… Och igår bevisade det detta!
DN: ”Knallskott mot polisen vid Norra Bantorget”. Egentligen var knallskotten också riktade mot manifestationsdeltagarna.

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Demokrati och frihet, Okategoriserade, Politik, Stadsliv. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Studiebesök på slagfältet – EDL och kravallvänstern på var sin sida om stängslet

 1. Stig Olsson skriver:

  Jag åkte inte dit pga att min 13-årige son från mitt andra äktenskap är på en månads besök från USA. I stället tog jag honom till Sveavägen på kvällen, det var mycket roligare 🙂

  Hade jag varit ensam hade jag nog kollat in demonstrationen också, men jag blir oftast så skogstokigt arg över vänsermaffian och galna islamister som om och om igen visar/bevisar att det är dom som står för både hot och våld!!!

  Vill bara spy på dom!

  Bra att du var där så du kunde berätta om vad som egentligen hände för dyngskallemedia tillhör ju vänstermaffian! Så stort tack! 🙂

  • Peter Harold skriver:

   Nu missade du i och för sig inte så mycket. På grund av polisen avspärrningar var det inte många förbipasserande som tog sig ända fram till manifestationen (vilket jag antar att demonstrationsstörarna gladdes över), så det framstod som att de närvarande var blott de ”närmast sörjande”.

  • Peter Harold skriver:

   P.S.
   Jag styrde också stegen mot Sveavägen efteråt för att kolla in raggarbilarna. För det var dem du menade? I vilket fall som helst var det klart sevärt! 🙂
   D.S.

 2. Anonym skriver:

  Det som är så hemskt är hur vanlig media lyckas fabrisera nyheter som inte visar verkligheten på långa vägar.
  Jag fick som liten lära mig att det är fult att ljuga, men det gäller tydligen inte längre…

  /Henke

  • Peter Harold skriver:

   ”Det som är så hemskt är hur vanlig media lyckas fabrisera nyheter som inte visar verkligheten på långa vägar.”

   Ja, det var en av anledningarna till att jag åkte iväg för att kolla på torgmötet (även om jag mest var intresserad av att se hur polisen lade upp insatsen och genomförde den). Nog kan jag förstå att inte alla kan älska EDL (vissa av dem har ett utseende och attityd som endast en mor kan älska), men de talare som uppträdde i talarstolen talade om yttrandefrihet, mot sharialagar och om ökad tolerans mot de som ifrågasätter migrationspolitiken. Om politikerna och medierna avstått från att kalla alla andra för rasister och främlingsfientliga så skulle vi vid det här laget kunna ha haft en hyfsad och bred debatt om den näst svåraste sociala frågan – och den demografiskt allra svåraste. Och massakern på Utöja hade säkerligen aldrig inträffat.

 3. Iran skriver:

  Hej Peter
  Jag var och tittade på Pride festivalen men hade tänkt och komma över dit men min fru var lite små rädd så vi hoppade över det.
  Så du tror några Iranier fanns där också, kan tänka mig att det fanns såna, säkert de som har mörk hud men ser sig som blonda arier när de tittar i spegeln.

  Jag har faktiskt haft mina små tjafs med dessa vänsteraktivister och sagt att ni får för i helvete inte kväsa dessa EDL.rasister,sionister.. för ni gör de björntjänst bara men det verkar som de inte är villiga och lyssna.

  • Peter Harold skriver:

   Det enda jag såg av Pride-paraden var avspärrningarna. Faktum är att avspärrningarna längs Slussen var svårare att forcera än de runt Norra Bantorget.

   Din fru gjorde nog ett klokt val – det som hände framför LO-borgen var långt ifrån en familjevänlig tillställning.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s