Ett litet TT-telegram om senaste Sifo

Bästa läsare!

När jag var tonåring följde jag DN/IMU- och Sifo-väljarmätningarna med stort intresse. Det var fascinerande att se trender i statistiken. Ja, om det nu gick att se några sådana. Det var i mitten av 1980-talet och väljarna rörde sig ganska måttligt. Olof Palme var fortfarande statsminister och partiordförande för socialdemokraterna, och det var kanske fler än jag som undrade ifall hans parti skulle komma under den symboliska 40%-nivån.

Sifo är fortfarande aktiva med att mäta partisympatier. Numera granskar väl många dessa siffror för att se ifall socialdemokraterna ånyo skall närma sig 40%-nivån. Fast nerifrån och upp. Av ett TT-telegram i DN verkar det inte gå så bra. (S) får 34,3% i sista (senaste) mätningen. Andra partier det går knackigt för är (KD) och (C) vilka ligger och valsar runt den viktiga 4%-spärren.

Vilka partier går det bra för säger inte TT-telegrammet. Jo, man påstår att Vänsterpartiet har en statistiskt säkerställd ökning. Det torde glädja en och annan TT- och DN-medarbetare. Ännu mer glada är de på SVT, för deras favoritparti Miljöpartiet ökar till 9,9% vilket man kan läsa på deras hemsida. Där kan man också notera att (V), (FP) och (SD) är precis lika stora. Om jag har räknat rätt skulle faktiskt (S) väljartapp ha gynnat (SD), ty det är inte mycket som tyder på att regeringsalliansen knappar in trots vänsterblocket tillbakagång. Den politiska scenen i Sverige går på tomgång. Jag förstår varför jag slutade följa opiniosntrenderna…

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Politik. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ett litet TT-telegram om senaste Sifo

  1. Stig Olsson skriver:

    Det är så trist när censuren är så uppenbar att även TT m fl helt struntar i att redovisa alla siffror, för det finns trots allt 65,7% fler människor som intresserar sig för de andra partierna också!

    Men så här blir det av att leva i en diktatur/polisstat antar jag…

    • Peter Harold skriver:

      Nåväl, väljarna tycks rösta för att vi skall ha auktoritär politik. Man kan förstå att de tycker att FN är så viktigt – för att vi inte ska ha nånstans att fly till.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s