Det är inte lätt att vara nyhetskonsument eller skattebetalare

Bästa läsare!

Eftersom det är ett känsligt ämne har DN stängt kommentarsfältet till sin författarlösa artikel med rubriken ”Miljard öronmärks för somalisk invandring”. Inom parantes kan sägas att SvD gör inte ett dugg bättre. Därmed är det lite svårt för medborgarna att fylla i med den förklaring som jag tycker att artikeln tarvar.

De fyra regeringspartierna har inför höstbudgeten enats om att ge bidrag till kommuner för att ta emot somalier som invandrar som anhöriga till flyktingar som kommit till Sverige tidigare, rapporterar Ekot.

Det rör sig om1,3 miljarder kronor, fördelat på fyra år. Det mesta av pengarna ska delas ut de första två åren.

En del kommuner kritiserar förslaget för att det är för lite pengar. Men det tycker inte integrationsminister Erik Ullenhag. Gruppen somalier som kommer nu är egentligen inte så stor om man jämför med andra grupper som kommit vid andra tillfällen, menar han.

Regeringen räknar medatt knappt 4 000 anhöriginvandrare ska komma från Somalia de närmaste åren, mest barn. Tidigare beräkningar har talat om 20 000.

Sedan en tid är den väpnade konflikten i Somalia mindre intensiv än den varit på decennier. Men landet är ett av världens absolut fattigaste och det råder brist på allt.

Hm. Om vi bortser från att fattigdom inte är i sig ett skäl till flyktingstatus så skulle jag vilja få en förklaring till varför man hamnar på siffran 1,3 miljarder när man genomför satsningen på mottagande av anhöriga somalier? Dessa SEK 1’300’000’000 delas ut under fyra år (SEK 325’000’000) till 4’000 anhöriginvandrare. Det blir drygt SEK 81’000 per person och år om jag inte räknar fel. Vad jag skulle vilja ha sett i artikeln är hur kommunerna förväntas använda dessa pengar som man tilldelas för sitt lokala flyktingmottagande. Och varför kommunerna anser att detta belopp inte räcker.

Fast vi skattebetalare har väl som vanligt inget med saken att göra, kan jag tänka mig?

Hälsar eder Peter Harold

P.S.
Eventuella korrigeringar av min uträkning mottages tacksamt. jag är rädd för att jag håller på att bli matematikdyslektiker (dyskalkyli).
D.S.

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Politik. Bokmärk permalänken.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s