När medierna inte vill ställa frågor tas halmgubben fram istället

Bästa läsare!

Det är snart dags för mig att överge min bevakning av det amerikanska presidentvalet. Det mesta tyder på att det blir ett högst ointressant oavsett vem som vinner det. Möjligtvis skulle jag kunna skriva vidare på ämnet utifrån ett mediekritiskt perspektiv, men numera tycks det bara vara redaktionerna som inte förstått vilken kritiskt låg nivå den svenska journalistiken nått. Det är synd tycker jag, inte minst med tanke på att vi har väldigt många välutbildade journalister i vårt land. De kan i vart fall stava hjälpligt, och ibland kan de åstadkomma en hyfsat läsbar artikel från tid till annan. Trots det kommer vi inte ifrån att nyhetsmedierna hamnar på jumboplats i förtroendeindex.

Sålunda skulle jag ju kunna avstå från att skriva dagens blogginlägg, ty det handlar om ovan nämnda ämne – presidentvalet i USA. Men jag kan inte låta bli att reflektera över den DN-artikel som bär rubriken ”Republikanernas främlingsfientliga kampanjer är politiskt nödvändiga”. Före min genomläsning funderade jag på huruvida artikelförfattaren Martin Gelin lagt fokus på att smutskasta republikaner i synnerhet eller amerikaner i allmänhet? Fast problemet är att jag med den attityden därmed går rakt in i en fälla som jag själv är med och triggar som mediekritisk skribent.

Saken är den att Martin Gelins artikel egentligen kan utgöra precis det jag är ute efter. En lite mer djupgående analys om ett ämne som dagspressen annars – för att citera Göteborgs-Postens Lars Åberg som recenserat Gelins nya bok om den amerikanska högern – ”kortar, formaterar och likformar”. Att lägga in ordet ”främlingsfientlighet” i artikelrubriken är måhända bara ett sett att locka läsare?

Så vad består den republikanska främlingsfientligheten av enligt Martin Gelins egna ord? Artikeln bygger på hans samtal med olika konservativa republikaner under konventet:

På Republikanernas partikonvent i Tampa, under nomineringsprocessen av Mitt Romney, träffar jag Jan Brewer. Hon är Arizonas kontroversiella guvernör och mest känd för sin stenhårda invandringspolitik.

Aha, där är första rundningsmärket: ”stenhård invandringspolitik”. Vilket betyder ”skärpt gränskontroll (mot Mexico?) och ingen amnesti för illegala invandrare om man söker vidare på Internet.

En bit bort på konventgolvet står Texas delegation, ett par hundra stolta republikaner i matchande gräddvita cowboyhattar.

De undrar om jag vill hänga med dem och se filmen ”2016” nästa kväll.

– Hela delegationen ska gå tillsammans, säger en ung delegat entusiastiskt.

”2016” är en konservativ dokumentärfilm som attackerar Obama för att vara antiamerikansk, med ett invecklat argument om att hans främsta politiska drivkraft är ett hat mot USA och kapitalismen, som finns nedärvt i hans kenyanska gener (en tes som ackompanjeras av kenyanska trummor och bilder på Nairobis slum).

Ja, detta låter ju som det brukar låta i amerikanska valkampanjer. Dirty. Eftersom USA fortfarande har yttrandefrihet kan vem som helst göra dokumentärfilmer (om man har kamera och redigeringsmöjligheter, och det har ju de flesta idag. Michel Moore är en annan dokumentärfilmare som presterar alster med dyngdoft). Men efter 3½ år med Barack Obama i Vita huset törs jag påstå att han har fler gener från Keynes än Kenya; det federala budgetunderskottet har stigit med en rymdfärjas hastighet till astronomiska nivåer. För att ta sig ur krisen lånar/tillverkar Obama mer pengar ur tomma luften.

Det är inte jag [Gelin], utan den moderata republikanen David Frum som säger att oppositionen mot Obamas sjukvårdsreform till stor del grundades på äldre vita amerikaners ovilja att se skattepengar spenderas på deras ickevita grannar.

Likaså är det Lee Atwater, den legendariska republikanska strategen, som berättar att den omfattande republikanska attacken på välfärdsstaten som tog form under Reaganåren blev så effektiv just för att den innehöll rasistiska signalord.

I ett så stort parti som republikanerna kommer man nog aldrig ifrån att det finns en och annan ful rasist som öppnar sin stygga trut och spyr galla över negrer, degosar, gulingar och vad man bär för öknamn i egenskap av invandrare. Men den främsta kritiken mot Obamas sjukvårdsreform är att den är icke förenlig med konstitutionen. Flera republikanska politiker menar att det är delstaternas sak att bestämma hur man vill bygga upp sitt välfärdssystem. Kritiken mot Obama liknar i mycket EU-kritikers resonemang om hur EU-kommissionen och EU:s ministerråd vill tillskansa sig mer makt på bekostnad av medlemsländernas parlament och regeringar. Jag vill inte att sexualkunskapsundervisningen i Sverige skall styras av en italiensk politiker. Kalla mig i så fall rasist ifall du vill…!

Det är sant att Ronald Reagan kunde vara raljant om vilka i sydstaterna som utnyttjade de välfärdssystem (som bl.a. demokraten och presidentmördaren(?) Lyndon B Johnson infört under sin tid som politiker. Bl.a. upprepar Reagan sitt uttryck om ”the welfare queen driving her Cadillac”. I grund och botten handlar det om [kritik av ett påstått] ett missutnyttjande av de sociala förmånerna. Det är en debatt som vi skulle må bra av även i vårt eget land och sedan det uppenbarat sig att vissa familjer/anhöriga/aktörer lyckas dra in mångmiljonbelopp på falska grunder. Har vi ingen fri och levande debatt kommer vi myglet att fortleva och växa. Och det gynnar verkligen inte de som behöver hjälp på riktigt.

Sorry för min utsvävning. Vi fortsätter att läsa Gelins artikel:

I 2010-talets USA har den ekonomiska krisen, den sargade nationella självkänslan och faktumet att Obama själv personifierar utvecklingen mot den post-amerikanska värld som skrämmer i synnerhet många vita amerikaner tillsammans bildat en perfekt storm för den amerikanska högerns nygamla populister.

De har insett att de på kort sikt kan vinna val genom att expandera sin väljarkoalition ytterligare bland vita väljare, och i synnerhet bland lågutbildade, vita män, som upplever det som att de förlorat mest på de senaste årens ekonomiska utveckling.

Så Barack Obamas misslyckade politik leder till att vita lågutbildade män blir rasister som röstar på den politiker som är mest främlingsfientlig? Hm, den analysen skulle ju kunna vara som hämtad från Sverige, beskrivandes våra sverigedemokrater ute i landet som bor hemma med mamma, runkar till TV1000-porr och lyssnar på Vit Makt-musik på fritiden när de inte bränner ner någon flyktingförläggning… 

Med andra ord, problemet i Gelins tankebana är inte att politiker saknar lösningar på akuta samhällsproblem, utan att väljarna reagerar olämpligt och att vissa politiker kan anklagas för att utnyttja detta. Det effektivaste sättet att stävja detta problem är ju naturligtvis att avskaffa demokratin eller förbjuda alla politiska partier som inte stöds av en väljarmajoritet… *host*

Det är denna analys som kommer att prägla de två månader som återstår av presidentkampanjerna.

I stället för att motverka partiets utveckling har Mitt Romney nämligen valt att omfamna den, genom att flörta med konspirationsteorier (han skämtade nyligen om Obamas födelsebevis)[…]

Japp, republikaner som skämtar – de fiskar garanterat ”i grumliga vatten” eller hur det nu heter. Och här kommer jag till min konklusion. ”Flörta med konspirationsteorier” betyder i det här fallet rent konkret att det finns en anklagelse mot Barack Obama som handlar om att hans födelsecertifikat är förfalskat. Observera att anklagelsen inte är obefogad eller en vandringsägen; den digitala kopian på beviset som Barack Obama låtit publicera på Internet bär otvetydiga spår av manipulation. Jag har själv sett det med egna ögon. Här kommer DN in i bilden. Denna tidning skulle aldrig våga ställa en kritisk fråga om att Barack Obama kan verka inom ett ämbete som han är förbjuden att inneha. Istället väljer man – precis som de flesta Obamatoleranta nyhetsmedier – att göra en halmgubbe av hans kritiker.

Man skall också ha i åtanke att mediernas agerande ligger helt i linje med vad Demokraterna önskar. Man ser gärna en koppling mellan kritik mot Obama och rasism, och här spelar nyhetsförmedlarna en viktig roll i Obamas valmaskineri. Senaste exemplet handlar om senator Mitch McConnell som skämtsamt sa att Barack Obama har spelat så mycket golf att han skulle kunna medverka i PGA-turnén. Det dröjde inte många ögonblick förrän han anklagades för att ha gjort en rasistisk anspelning på den svarte golfspelaren Tiger Woods och hans utsvävande liv.

Ja, man får inte ens för den politiskt korrekta åsiktsmaffian göra anspelningar till Barack Obamas bakgrund. Sålunda är enskilda begrepp associerade till Barack Obama uttryck för rasism, såsom glosorna ”Chicago”, ”birth certificate”, ”PGA”, ”golf” och så vidare. Även bruket av presidentens namn är rasistiskt eftersom han är färgad. Till och med när nyhetsbyråerna återger hans tal i enlighet med faktiskt uttal (när han talade till en övervägande del färgad publik blev bokstaven ”g” stum i ord som ”complainin’”, ”grumblin’”, ”cryin’”, etc.) anklagas de för rasism!

Det här är ju bara patetiskt och löjeväckande, men i och med att valet mellan Romney och Obama (sorry det förbjudna ordvalet) handlar i praktiken om samma sorts politik – möjligtvis att Romney kan vara mer sparsam med statens medel, men sådant blir man ju inte varse om förrän när det är försent, och bägge lär nog starta kriget mot Iran – får jag hänga upp mig på kränkthetsaspekten som åberopas både ”over there” som här hemma i Sverige. Dessutom ser man aldrig en lika kritisk granskning av Obama-lägret i svenska medier. I vart fall inte av den dignitet ifråga om bykhantering som Martin Gelins artikel, m.fl. Därför kände jag mig manad att skriva min föreliggande litania. Att skapa känslighet för värdeladdade ord eller uttryck för oss steg för steg närmare den dag då tankeförbud införs. Och tro mig, det förbudet kommer inte göra skillnad på ond och god.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Demokrati och frihet, Medierna, Politik. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till När medierna inte vill ställa frågor tas halmgubben fram istället

  1. kallepelle skriver:

    En komplimang till Hr Harold avges härmed1

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s