Orätt – ett tillfälligt besök i de haroldska reviren

Bästa läsare!

Jag vet att en del av er besökare av Skrivarens blogg brukar uppskatta när jag blir personlig i mina blogginlägg och berättar om anekdoter ur min vardag eller mitt liv. Det här får bli ett sådant tillfälle…

Jag ämnar här avge min personliga uppfattning om begreppet ”orätt” ifall jag beviljas hålla i dagens lektion av ”livskunskap”.

Jag hör ordet emellanåt och jag kan inte låta bli att reflektera över att det brukas i alldeles fel sammanhang enligt mitt tycke. Den enda som är ursäktad att använda ordet ”orätt” som ett moraliskt specialuttryck är norrlänningen. Förutom ” – Jomenvisst” och dess akustiska synonym (man säger ”jo” som en insugande vissling) är det ett gängse bruk hos dessa infödingar norr om 62:a breddgraden att skapa negationer genom att lägga till ”o-” i många ord. O-bra. O-snabbt. O-torrt. Etc.

För mig som bor söder om Dalälvens flöden är ordet ”orätt” just en o-rätt. En rätt som inte är en riktig rätt. Sallader är det första exemplet jag kommer på. Det har hänt att jag anlänt till måltider som består av olika sallads- och kålslag, utfyllt med skivade rädisor, syrad sparris, med mera, och dessvärre inte sällan nävvis med nötter.

Fy fan för nötter i mat – jag är väl ingen ekorre heller! Två plomber har spruckit under åren på grund av att alla dessa töntiga TV-kockar skall förpesta matlagningen med denna överflödiga ingrediens, och likt ett barn som ser kompisen pilla med skruvmejseln i väggurtaget måste matprogrammens tittare apa efter, fastän allt sunt förnuft säger att nötter skall ätas som nötter, och inte användas som minor i maten för att påskynda behovet av tandläkarbesök. Och även om man får behålla alla tänder intakta så känner man sig besviken efter att bara ha ätit sallad. Som att ha sex med en kudde, typ. Om nu nån provat.

En annan orätt som dyker upp är Toast Skagen. Förekommer ofta vid finare bjudningar av folk som inte alls är hälften så fina som de för stunden försöker ge sken av att vara.  I sig ogillar jag inte Toast Skagen.  Den är oftast smakligare än värdens val av slips för aftonen. Men om nämnda värdfolk haft vett att stoppa in steken i ugnen en timma tidigare så skulle man ha kunnat hoppa över dessa trekantiga tillkrånglade smörgåsar som säkert tog dubbelt så lång tid att bereda jämfört med huvudrätten. Därtill går det minst en eon mellan Toast Skagen och huvudrätten. Till slut vet man inte om smärtorna i magen beror på hunger eller om röran på det halvbrända brödet hade passerat bäst före-datumet… 

Pilgrimsmusslor är också given på topplistan över orätter. En o-skicklig (he, he) kock kan förvandla dem till suddgummin (dock utan suddegenskaperna) och dörrstoppar. Samtidigt bär det mig emot att stoppa något i munnen som inte hettats upp tillräckligt mycket så att bakterierna dött (och jag talar fortfarande om livsmedel, era snuskhumrar). Ungefär lika aptitligt som att hacka ner o-tvättade (he, he, igen) champinjoner, i synnerhet om kocken kläcker ur sig den traditionella repliken ” – Lite skit rensar alltid magen”. Jo, tack du. Om det var din toa jag fick spy ner och du gör rent efteråt, så…

Så. Ni inser att det inte är någon idé att skicka inbjudningar till mig…!

Nils-Gunnar – som förhoppningsvis inte läser detta blogginlägg – skall sitt slipsval till trots ändå ha tack för att ha förgyllt en och annan nyårsafton för mig, även om jag här tagit mig friheten att återge ett av flera avskräckande exempel. Över lag har Nils-Gunnar varit en eminent värd vid dessa kalas. Åtminstonde fram till 2 eller 3-tiden på natten då nämnde hedersman under influens av de klara dryckerna från stetens butik inbillar sig att herr Karlsson – en annan gäst – är ett troll från skogen som klättrat in genom balkongdörren. Men dagen därpå är allt glömt och förlåtet, och vi alla tackar för senast. Och senast var nog för femton år sedan. Ja, det är inte ofta jag går ut…

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Privat. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Orätt – ett tillfälligt besök i de haroldska reviren

 1. cark1 skriver:

  Två andra exempel på orätt är potatisbullar och engelsk konfekt. Det förstnämnda är oftast förekommande i platt form och smakar ingenting likt potatis, snarare bara bränt. Det andra är socker klätt i svart, rosa och vitt. Båda sakerna är ett hån mot ens smaklökar.

  • Peter Harold skriver:

   Potatisbullar har jag aldrig ätit sedan jag slutade skolan. Minns faktiskt inte smaken av dem eftersom jag alltid tog mer sylt än potatisbullar i matsalen. Kanske var det för att kväva smaken av bränd potatis… ja, det var nog faktiskt så.

 2. Anna skriver:

  Jag har sedan länge haft ett ”o-förättat” ärende då jag tänkt att fråga om det här hur substantiv börjat användas som verb och varför man börjat med det här? Jag tänker exempelvis på ordet ”uppväxt” som ju är ett substantiv. ”EN uppväxt”. I mina öron låter det helt knasigt att säga ”jag är uppväxt i stockholm”. Jag är uppvuxen i stockholm, eller jag växte upp i stockholm, BORDE det väl ändå heta? Något man gör eller har gjort är väl ändå verb?

  Vad tänker du om det?

  • Peter Harold skriver:

   Jag själv kan inte säga att jag är uppvuxen i Stockholm eftersom jag är västmanlänning, men hade jag varit stockholmare sedan barndomen hade det varit ett korrekt uttryck. Jag tror att ”uppvuxen” ersatts i folkmun med ”uppväxt” av två olika anledningar; dels rent generellt försämrad språkkänsla (radion är en syndare, i synnerhet i kanaler med högre nummer än 2), och dels för att det talade språket alltmer blir förenklat. Om hundra år har vi nog avskaffat de flesta orden i vårt talspråk och kommer kommunicera medelst grymtningar, stön och rytningar. Ungefär som i krogkön en sen fredagskväll…

 3. Anna skriver:

  Nöff nöff! Undrar vad svenska akademin svarar på detta…

 4. Stig Olsson skriver:

  Heter det inte Svenska Kackademin? 😉

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s