När ska Täppas Fogelberg få sparken?

Bästa läsare!

Tyvärr råkade Täppas Fogelbergs beryktade klavertramperi äga rum precis under de dagar jag var ganska dålig och inte hade vare sig lust eller energi att skriva om saken. Att Täppas levererade en text med ett budskap som sätter nytt rekord i intellektuellt lågvattennivå var förvisso frestande, men kommer man inte ur sängen så kommer man inte åt tangentbordet heller. Sorry.

Om Täppas har jag ju redan avhandlat ett par gånger tidigare här på Skrivarens Blogg, dels under inlägget ”Trött på Täppas” (från 2008), och med några ilskna och hädande referenser till honom i ”Sveriges radios slemmiga personal” (från i år). Det kanske finns fler tillfällen, men jag minns inte så noga.

För den som inte vet vem Täppas Fogelberg är och vad han gjort kan jag upplysa om att han är en starkt vänsterorienterad programledare i SR:s ”Ring P1” där han uttrycker sig oförskämt mot de lyssnare som inte delar hans värderingar. Och som om inte det vore nog har han dessutom författat en debattartikel där han föreslår att konstnären Lars Vilks inte skall få behålla sitt livvaktsskydd, m.m. Fogelberg går också till personligt utfall mot Vilks:

Utan att ha en direkt tillgång till Lars Vilks hjärna misstänker jag att det egentligen inte är yttrandefrihet som han slåss för. Konstens och ordets frihet är inte hans primära mål.

Om han haft humor hade jag kunnat köpa det. Men när han med sådan torr vällust gärna rabblar upp omständigheterna kring sitt personskydd får jag istället intrycket av en djupt störd personlighet.

”En djupt störd personlighet”? Japp, det är precis den diagnosen som dyker upp varje gång jag hör Täppas på radion… Jag fortsätter med ett klipp till ur hans moraliskt tvivelaktiga tjuvnyp på Lars Vilks:

Lars Vilks får skylla sig själv. Att smäda en religion och dess utövare är rätt billigt, enkelt liksom. Bland denna religiösa skara finns personer lika korkade och humorlösa som konstnären själv. Dumskallar som retar sig på en annan dumskalle.

Hur många människor har Lars Vilks försökt att döda? Hur många ambassadbyggnader har han satt eld på? Har Lars Vilks planerat att storma tidningsredaktioner och skjuta ner journalister? Vet Täppas Fogelberg på vilka fler sätt man kan smäda religionen? Det kan jag upplysa honom om. Det kan räcka med att vara en liten skolflicka och vilja lära sig att läsa, skriva och räkna, och att modigt slåss för denna rätt i ett land där religiös fundamentalism är grundlag. Den 14-åriga pakistanska aktivisten Malala Yousafzai och två andra skolflickor blev den 9 oktober nedskjutna av en pistolbeväpnad man när hon skulle resa hem med en buss från skolan. Gärningsmannen agerade på uppdrag av de islamistiska talibanerna i landet. Och det är islamister som vill döda Lars Vilks. Det är bara att beklaga att Täppas Fogelberg inte kan få ihop matematiken i denna fråga.

Det besynnerliga är att ingen av Täppas Fogelbergs överordnade reagerat på innebörden av hans utfall mot Lars Vilks. I synnerhet de avslutande stycket, från vilket jag hämtat följande rader:

Dra in hans bevakning och lägg ut stormningen av hans hus på Youtube, sedan kan vi väl glömma alltihop. Snälla. Glöm Lars Vilks.

Låter slutklämmen brutal? Inte då, den är en del av mitt eget konstprojekt.

Det är nästan så att jag själv får lust att göra ett konstprojekt av Täppas Fågelberg. Är det nån som kan rekommendera en konservator? Eller nån offentlig lokal som är i behov av en mänsklig urinoar?

Täppas står inte upp för yttrandefriheten. Jag är inte förvånad. Men jag skall komma ihåg det den dagen han själv känner sig åtsidosatt, censurerad, kränkt eller missförstådd. Eller ha blivit mordhotad och fått sin bostad uppbränd av aktivister. Då skall jag böja mig fram mot honom och påpeka att han faktiskt får skylla sig själv. Finns det en käft som borde hållas stängd så är det hans. Och det tror jag många P1-lyssnare skulle uppskatta.

Hälsar eder Peter Harold

Mer om Täppas klavertramp i medierna:
Vilks.net: ”Täppas Fogelberg irrar i sin labyrint”.
SVT: ”Nej, Täppas. Vi kan aldrig villkora yttrandefriheten”.
SvD: ”Täppas Fogelberg i blåsväder”.

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Brott & straff, Demokrati och frihet. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till När ska Täppas Fogelberg få sparken?

  • Peter Harold skriver:

   Icke sa nicke. Han är bara avstängd i en vecka tills uppmärksamheten ebbat ut. Inte för hans skull, utan för hans chefers skull.

   Men en vecka utan Täppas i etern är i alla fall ett tröstpris! 🙂

   P.S.
   Jag har fortfarande problem med att kommentera på din blogg via Disqus, men ger dig en stor applåd för Språkhörnan. Mycket intressanta artiklar!
   DS

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s