Ett varv om det svenska kulturarvet – som tydligen inte finns…?

Bästa läsare!

Sveriedemokraterna är skit. De lyckas locka fram de lägsta instinkterna hos sina politiska motståndare.

Jodå, jag vet att den slutsatsen känns lika begåvad som att påstå att kvinnomisshandel beror på att offren varit dumma nog att födas som kvinnor. För min egen del är Sverigedemokraterna bara ett vanligt parti bland de åtta som är representerade i riksdagen, och deras politik är minst lika kränkande mot mina libertarianska frihetsideal som de övriga partiernas – fast ofta på ett annat vis. Det är faktiskt inte klokt hur (sd), (s), (v), (mp), (c), (fp), (kds) och (m) kan klara av att komplettera varandra i att håna svenska folket. Alltid är det någonting varje dag som får mig att bli förbannad…

Nå, nu har jag idag ändå valt att utgå från den allmängiltiga infallsvinkeln att det är sverigedemokraternas fel att motståndarna gör så klena insatser i den politiska dialog… eh, debatten. Släpp fram en SD-are och nivån sjunker till ett djup långt under Glocalnets påstådda lågpriser. Här bidrar nu det miljöpartistiska miljölandstingsrådet Ylva G Karlsson med en strålande insats om hur det kan gå när man är en relativiserande motvallskärring. Eftersom miljöfrågor på länspolitisk nivå tillhör länsstyrelsen har ”miljölandstingsrådet” gott om tid att orera kring kulturfrågor och göra reklam för sin politiska agenda, men det är en annan historia.

Bakgrunden är att det vid sessionen i Sörmlands landsting uppstod en debatt där (sd):s representanter krävde revidering av landstingets kulturplan eftersom den saknade tillräckliga inslag av bevarandet av kulturarvet, och istället innebar många kostsamma satsningar på mångkultur (och som bekant är mångkultur inte Sverigedemokraternas favoritämne). Ylva G Karlsson gick då upp i talarstolen och yttrade följande ord (enligt transkribering från Flashback):

Det svenska kulturarvet ja… […] Det svenska kulturarvet… Skulle jag vilja påstå, det finns inte… Det finns inget som skulle kan kallas det svenska…  kulturarvet…

Det finns ingenting som är så världsomspännande och lika, i världen, också påverkande och befruktande… runt världen. Det finns inget som enar så mycket som kulturen och det finns inget arbetsområde… där människor engagerar sig som inom kulturen. Det finns ingenting som är så världsomspännande där man arbetar tillsammans i hela världen.

Jag är själv utövande konstnär, konsthantverkare och är utbildad i svenska…  öh… eller traditionella textilia metoder och jag har verkligen kunskap om de här frågorna.

Nu fick väl Sverigedemokraterna så att de teg, inte sant?!? Nä, skämt åsido. Detta var faktiskt ett mönsterexempel på hur illa det kan gå när en politiker med alltför mycket självkänsla tror sig kunna ”ta debatten” med de främlingsfientliga invandrarhatarna eller vilket epitet som känns skönast att dra till med. Å andra sidan sade Ylva G Karlsson precis det som förväntades av henne.

Visst är det bekvämt att attackera sina politiska motståndare genom att hävda att de försvarar någonting som inte finns. Det är lite som att säga till (s)-ledaren Stefan Lövén att ”- Sorry, du kan inte vinna debatten som socialdemokrat eftersom socialismen är död”.

Så, låt oss analysera vad miljölandstingsrådet Ylva G Karlsson hävdar, nämligen att det svenska kulturarvet inte existerar (och sålunda inte behöver/kan bevaras). Att det finns något som kallas för kulturarv är ganska uppenbart, och det kan nog både ni kära läsare och jag vara överens om. Just i år firar vi det romska kulturåret, även om intresset varit ganska litet bland allmänheten. Att romerna äger ett kulturarv verifieras av Göteborgs universitet där man faktiskt forskar kring ämnet. Vore synd att spendera forskningsanslag på något som inte finns, även om jag personligen har en känsla av att det är just detta som sker när det forskas kring ”global uppvärmning”…

En annan grupp som är närvarande i det svenska samhället är kurderna. Att de besitter ett eget kulturarv intygas väl bäst genom att den turkiska staten gladeligen under lång tid skulle vilja utplåna detta. Men kurderna har slagit vakt om både sitt språk och kulturarv, bl.a genom att fly till Sverige. I förorten Alvik finns det Kurdiska biblioteket vars syfte är att öka och sprida  kännedomen om det kurdiska kulturarvet.

Sett ur detta perspektiv känns det lite underligt att Sverige med sina 449 964 kvadratkilometer inte lyckas prestera något som politiskt sett kan definieras som kulturarv. Enligt Wikipedia utgörs kulturarvet av:

”…vad tidigare generationer skapat och hur vi i dag uppfattar, tolkar och för det vidare. Kulturarvet är inte statiskt utan något som ständigt förändras och omformuleras. Varje tid bildar sig en egen uppfattning om vad som är kulturarv och vad det betyder.”

Det innebär alltså att kulturarvet är vad vi idag vill se och minnas av de forna dagarnas Sverige. Kulturarvet är politiskt formbart genom att styra anslagen till vad som skall manifesteras. I år är det August Strindbergsåret, och många hävdar att hans litteratur och dramatik utgör en viktig del av Sveriges kulturarv. Andra skulle nog förorda Astrid Lindgren och Ingmar Bergman. Kulturarvet handlar om det som varit förr och som påverkar oss idag. Här är ju den svenska dansen kring midsommarstången ett givet exempel, då den har sitt ursprung i en förkristen tradition. Det finns säkert fler unika exempel, men jag är långt ifrån kulturell så ni får bygga listan själva.

Att bevara kulturav är en internationell angelägenhet. Därför arbetar FN med certifiering av s.k. ”kulturarvsminnen”, där bl.a. Skogskyrkogården i Stockholm är ett av de svenska bidragen. Ett annat är mulltimmershyttan i bruksorten Ängelsberg i norra Västmanland, en anläggning som jag personligen känner väldigt starkt för.

Det finns ytterligare ett inslag av kulturarv som FN försöker slå vakt om. År 2003 fastställde UNESCO konventionen för ”skydd av det immateriella kulturarvet”. Det innebär att bevara icke-materiella kulturella komponenter så som muntlig tradition, traditionell musik, dans och teater, sociala seder (även ritualer och festseder), kunskap om naturen och universum och traditionellt hantverk. Såvitt jag vet har Sverige inte ratificerat denna konvention, men det har däremot Norge och Island. Med tanke på att Sverige ju politiskt sett inte har något kulturarv kanske inte denna FN-konvention är aktuell för vårt land…? Det är Sverigedemokraternas fel!   🙂

Att säga att Sverige saknar ett eget kulturarv är en förnekelse på gränsen till ett mentalt sjukdomsssymptom, som möjligtvis kan försvaras som semantik om man är generös, men troligtvis grundar sig på regeln att alltid säga tvärtemot sverigedemokraternas representanter. I så fall kan man fråga sig vem som har makten i debatten? Ylva G Karlsson har det inte. Och ändå är hon miljöpartiets starkaste namn i Södermanlands landsting och tillika ett landstingsråd. Jag skulle skämmas om jag vore miljöpartist.

Hälsar eder Peter Harold

I mediebruset:
SN: ”Hård debatt om kultur” .
SvD: ”Lyssna inte på nätets mörkermän”. Vad? Heter det inte ”mörker-hen”?

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Historia, Litteratur, Okategoriserade, Politik. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Ett varv om det svenska kulturarvet – som tydligen inte finns…?

 1. Läsare skriver:

  Kul skrivet! 🙂 Jag undrar om det finns en site någonstans där någon samlat på de värsta svamlerierna som politiker klämmer ur sig, Karlssons uttalande platsar definitivt. Men värst vad det varit MPfolk som kläckt ur sig på sista tiden. Kemiska giifter-någonting i flygkondens, plocka bort krigiska statyer och ersätt med något myspysigare.

 2. Peter Harold skriver:

  He, he, det är bara att slå på radion och TV:n så får du de senaste svamlerierna från våra politiker…! 😉

  För någon månad sedan såg jag någon slags citatsamling utifrån ”grodperspektiv”, men det var såna som var mer humoristiskt betonade.

 3. anna skriver:

  Om det funnits något pris för bästa nätskribent skulle jag tveklöst röstat på dig! Du inger verkligen hopp och tröst i många svenskars annars så förtvivlade hjärtan, och utan att uttrycka dig bittert eller alltför ilsket- och det är inte lite presterat med tanke på samtida medmänniskors totala brist på såväl klarsynthet som analytiska förmåga.

  Tack för att du finns- och att du orkar uttrycka och sammanfatta vår tragiska samtid! Du borde verkligen vara politiker.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s