Tråkigt språkbruk i SvD om presidentkandidaters miljöpolitik

Bästa läsare!

En snabb liten kort iakttagelse ur Svenska Dagbladets jämförelse mellan presidentkandidaterna Barack Obama och Mitt Romney i miljöfrågorna. Icke denna heller gång råder någon tvekan vilken kandidat SvD tycker är ”bäst”.

Karin Henriksson börjar med Obamas pluspoäng därför att han i kampen mot alla amerikanska klimatförneeeekare, typ, ”[…] tvingades gå regleringsvägen när han inte kunde få igenom miljölöften, som handel med utsläppsrätter, i kongressen.”.

Vad som är pluspoäng enligt Karin tvekar jag inte säga är en fet minusfaktor. Dessa utsläppsrätter är en lek med konsumenternas pengar och har skapat en ny marknad för kriminella där falska utsläppsrätter säljs som äkta, och där organisationer med rätt att sälja utsläppsrätter blir rika på denna verksamhet (den forne demokratiske vicepresidenten och fredspristagaren Al Gore är en av dem som byggt upp sin förmögenhet med dylika affärer). Någon inverkan på klimatet kan inte spåras, och det mest intressanta av allt är att den globala uppvärmningen avstannat i mer än ett årtionde. Alltså måste någonting annat än människans utsläpp av koldioxid ha drivit den tidigare uppmätta värmeökningen. Detta är viktigt att ha i åtanke när SvD betygsätter nästa kandidat, Mitt Romney.

SvD noterar:

Var förespråkare för grön energi i Massachusetts, med kritik mot ett kolkraftverk och avdrag för energisparande åtgärder i villor och företag. Har inte miljö som egen punkt i plattformen utan säger bara där att han vill skydda miljön utan att ”förstöra jobb och paralysera industrier”. Hävdar att Obamas ”gröna agenda” varit en katastrof. Vill inskränka naturvårdsverket EPA:s befogenheter. Lovar mer oljeprospektering både utanför kusterna och på mark i federal ägo. Sa i ett tal ”Vi vet inte vad som orsakar klimatförändringarna på vår planet”.

Så tidningens slutsats är:

Trots kritik om att Obama inte gjort nog under sina nära fyra år kan framhållas att han faktiskt har genomfört flera reformer: bränslesnålare bilmotorer, ökning av förnybar energi, förbättring av elnätet, tilläggsisolering av offentliga byggnader.

Det intressanta är att bränslesnålare bilmotorer knappast kan räknas som en unik politisk reform, eller en reform över huvud taget. Kraven på lägre utsläpps förnyas regelbundet, både i USA som här i Europa och i många andra länder runt om i världen. Ända sedan 1970-talet har biltillverkarna ständigt arbetat med att få ner bränsleförbrukningen, och det är knappast något Barack Obama kan ta åt sig äran för (även om både han och svenska medier vill det). Dessutom skall man notera att de moderna bränslesnåla bilar som kommit ut på marknaden nu började utvecklas redan på den tiden då den av alla avskydde George W Bush var president. Usch, usch, bush…

I övrigt skall man notera att klimatfrågan varit i det närmsta helt död i debatten mellan de två presidentkandidaterna, även om vi alla vet av erfarenhet att debatter är en sak och verklig utförd politik en annan. Att begrepp som ”förnyelsebar energi” ger orgasmvibrationer hos svenska journalister (där över 40% i kåren är miljöpartister; därav det tvivelaktiga nyttjandet av ordet ”klimatförnekare” i deras texter) vet vi sedan länge, och därför vill de knappast tala om baksidorna av denna energiutvinning. T.ex. att man har stora problem i England med vindkraftsindustrin och dess lobbyingverksamhet  (vi börjar få det även här i Sverige också eftersom vindkraften är ekonomiskt olönsam och inte ”räddar” klimatet) och att ”illusionen om sol- och vindkraft som ett realistiskt alternativ i landets energiproduktion är äntligen på väg att krossas.” [TCS]

Nej, nu skall jag åka till doktorn. Vi hörs!

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Medierna, Politik. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Tråkigt språkbruk i SvD om presidentkandidaters miljöpolitik

  1. JT skriver:

    Bra PH än en gång alla rätt!

  2. Peter Harold skriver:

    *bugar*

  3. Pingback: Al Gores klimatmiljarder syns inte i min web-läsare | Peter Harold - Skrivarens blogg

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s