Hurra för alla trasiga människor!

…eller inte, förresten. Inte om de är på TV.

Bästa läsare!

Det finns några saker som får mig att må illa. Djurgårdsfärjan är en av dem, men den kan jag lyckligtvis undvika. Jag vandrar faktiskt hela vägen runt förbi Berzelii park och längs Strandvägen än åker med denna sjösjukemaskin som – i händelse av en förlisning – kommer försvinna helt ur synhåll om pluggen i skrovet går ur och vraket sjunker ner till Saltsjöns bottensediment.

En annan äckelkälla är folk som tar sig för magen och påstår att det stramar där och att de känner sig lite konstiga. VINTERKRÄKSJUKELARM! Fy fan. Jag skall erkänna att jag talade med en person i telefon som sade sig vara på bättringsvägen, varefter jag efter samtalet lade på luren och sprang in i duschen och skrubbade mig som ett nyskördat våldtäktsoffer. Och ändå gick jag omkring i en vecka och inbillade mig begynnande kräkkänslor.

Den tredje äckelkällan är TV-program som ”COPS”. Ni vet de s.k. ”dokumentära” programmen där bovarna filmas under polisens jakt och brottas ner i marken så att gyttjan stänker. Visst, många av skurkarna förtjänar en hård behandling. Men varje gång jag ser en lodis bli jagad och arresterad för några futtigra gram ”gräs” avsedda för eget bruk, eller en man som arresteras för att han gett en ”gatuflicka” lift, då känner jag att det här bara är för mycket. Inte för att jag vill blunda för verkligheten. Men jag kan inte undvika att må mycket illa över att jag som tittare kränker dessa trasiga människors privata integritet, i synnerhet som jag tycker att knarkarnas droger skall tillförskrivas som medicin, samt att lagen mot sexköp är ett rättsligt övergrepp av staten mot dess fria medborgare. Och vad är det som säger att en pundare eller sexköpare skall få en filmkamera upptryckt i nyllet? Tja, justitieminister Beatrice Ask kan nog tänkas vara positiv, men hon har ju för länge sedan raderat konceptet ”personlig integritet” från sin sinnevärld.

Beatrice Ask och det f.d. socialdemokratiska finansborgarrådet Annika Billström – där har ni två personer som man kan vända upp och ner på och använda som sparbössa.

Det finns andra TV-program i den här kategorin. Dr Phil och dylika terapishower ligger väldigt nära till hands att peka ut i sammanhanget. Folk med allvarliga psykiska problem, inte sällan av förnedrande karaktär, sitter och fläker ut sina och familjemedlemmarnas privatliv till miljoner TV-tittare – av vilka fåtalet ser för att lära sig om människans natur, medan de flesta är ute efter att förfasa sig över densamma.

Jag yrkar inte på något förbud. Men min smak säger mig att jag inte skall vara en av de som bidrar till att höja tittarsiffrorna för denna typ av TV-underhållning.

Inte förvånande finns det en till äckelkälla, även den förmedlad via den blåskimrande lådformade möbeln i vardagsrummet. Americas Funniest Videos med den alltid lika charmante Tom Bergeron! Nej, det är inte honom jag syftar på när det akuta illamåendet uppstår. Det jag tänker på är alla filmsnuttar med småbarn som spyr på födelsedagstårtor, föräldrar eller över sig själva. Eller nyser ut slemmiga snortrådar som för tankarna till ett bungyjump. Detta är så helvetes jävla äckligt att jag önskar att jag vore en revolverbeväpnad Elvis Presley. Ja, jag vet inte var det komme rifrån, men jag såg nån skämtteckning där han satt och sköt på en TV.

Avslutningsvis kan jag ju tillägga att annonsen för medikamenter mot analklåda inte heller är nån höjdare när man satt middagsbrickan framför TV-fåtöljen. Men där blir situationen så opassande att det nästan är komiskt.

Så, nu har jag spytt ut min galla för idag. Ha en trevlig helg, kära läsare, oavsett om ni är trasiga eller hela!

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Dumburk. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Hurra för alla trasiga människor!

 1. anna skriver:

  Guuud, vad jag känner igen din tankegång här: Det ÄR inte ett nöje att se människor som inte vet bättre, göra bort sig. Och jag tänker också att i Beverly Hills minsann är det INTE ok att göra ”reality show” för allmän beskådan eftersom det då handlar om kändisar och folk med inflytande man då filmar, fast de gör samma typ av pinsamma beteenden som i de områden där ”cops” filmar…

  DEt är med en kräkig känsla av olust som jag förstår att det är skillnad på folk och folk. Rätten till att leva sitt eget liv köps dyrt. Rätten till EXKLUSIVITETEN kanske ska ska tilläggas. Har du köpt RÄTTIGHETERNA till ditt eget liv?

  All rights reserved…

  • Peter Harold skriver:

   Fast tyvärr har vi inget eget liv längre. Vi övervakas och bevakas. Nu förvägras skolelever att gå kvar på sina utbildningar i USA ifall de inte accepterar att bära ID-kort med övervakningschip. Med chipet registreras var på studentområdet eleven vistas, eller om den lämnar området.

 2. anna skriver:

  Jo, jag har hört det från släktingarna där. Det torde bero på att det har funnits elever som gått bärsärkagång och skjutit ner folk på skolan. Jag kan tycka som svensk att det är för jävligt att där finns en helt accepterad mobbarjargong i amerikanska skolor och att förutsättningarna för elever ser så olika ut att det mynnar ut i sånt här elände.

  Det är de med cashen som köper sig sin frihet där ändå, de värsta skolorna går ingen i om de har råd att välja annan skola. De flesta ungdomar accepterar att bära badge eftersom de insett att det är säkrare att ha koll på alla. Det är synd att ”kollen” tagit över där omtänksamheten tog slut. Fick alla elever uppmärksamhet och uppmuntran hade det inte gått så snett.

  • Peter Harold skriver:

   Det tråkiga är ju att nästa galne skytt förmodligen tar av sig sin badge innan han börjar vandra omkring och massakrera. Behövs minst ett chip i nacken på varje medborgare för att… nä, den idén försöker jag ju bekämpa med näbbar och klor. Glömde det.

 3. anna skriver:

  Ja, visst är det så. Har man inte kommit dit med ärliga intentioner så hittar man säkert på nåt sätt att överlista systemet ändå. Kommer man dit på det humöret så brukar man inte dra sig för att döda nån först för att byta ut sin badge mot sitt offers och därefter göra det man ska liksom… (Ja, det lär man sig snabbt på vilket tv-spel som helst).

  Hade alla föräldrar och lärare bra kontakt med eleverna kunde man gå handlingarna i förväg och lista ut vem som mår riktigt dåligt och kanske tom hjälper denne? DEt finns alltid gott om varningssignaler som vem som helst kunde se, innan det redan var för sent.

  Inga chip i världen kan byta ut den sociala kontakten människor emellan. PÅ något vis känns det som en tröst ändå för mig att veta.

  Boys will be boys…

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s