SvD-medarbetare gör yttrandefriheten till ett problem (värre än döda barn och lemlästade kvinnor)

Bästa läsare!

Jag hade hoppats att det skulle ha skrivits någonting om Aftonbladets Facebook-grupp där Adolf Hitler och nazisterna hyllas (vilket annars brukar vara ett fenomen som nämnda tidning gör stor sak om när andra forum får besök av ”troll” med förargande människosyn) när SvD-medarbetaren Sam Sundberg under rubriken ”Kriget förs på Twitter och Facebook” analyserar Gaza-konfliktens intåg i de sociala medierna. Men icke. Och inte heller levererar han ett klockrent försvar till yttrandefriheten.

Sundberg skriver:

”De sociala medierna ger oss ett liveflöde av förvrängda bilder av verkligheten, spridda i syfte att rättfärdiga dödliga angrepp. Företagen har regler mot sådant som hot, obscent material och bilder på folk som skadas, men när stridande parter använder dem som verktyg för psykologisk krigföring sticker de sina huvuden i sanden, vägrar agera och vägrar kommentera.”
[…]
”Youtube blockerade nyligen filmen ‘Innocence of muslims’ efter attacken mot amerikanska ambassaden i Benghazi, för att skydda amerikanska liv. Just nu pågår säkert livliga diskussioner internt om filmerna från Gaza. Utåt är dock det tysta budskapet tydligt: det är endast just amerikanska liv de värnar. Det här är ett ypperligt tillfälle att kräva ökad transparens från nätjättarnas sida, och öppna diskussioner om utgivarskap och publicistiskt ansvar.”

Begreppet ”publicistiskt ansvar” kan jag ana innebörden av. Nu har jag inte synonymordboken till hands (alltså en riktig synonymordbok i papper; inte Microsofts lista över alternativa ord i Word) men jag tror att ordet ”självcensur” skulle platsa bra där. Sam Sundberg vill att Twitter och Youtube tar sitt ”publicistiska ansvar” så att han slipper se bilder på dödade barn och reklam för kommande flygattacker. Ja, Sam Sundberg kallar de som driver de sociala medierna för ”informationens nya grindvakter”.

Mm, jag kan förstå att en medarbetare inom gammelmedia har svårt för att informationen går oredigerad direkt från avsändare till mottagare utan att passera via de gamla grindvakterna, d.v.s. den bransch han själv arbetar inom och uppbär sin lön från. Men det är så det nya fria medielandskapet ser ut, och jag är glad över det. Låt den källkritiskt medvetne nyhetskonsumenten själv värdera bägge sidors propaganda utan att den ena sidan ställs till favör av någon tidningsjournalists hemliga sympatier.

Jag kan bara beklaga att filmen ”Innocence of muslims” plockats bort frånYouTube. Den åtgärden bevisar att den politiska islamismen är precis så farlig som den får kritik för. Men bevisföringen sker i det här (förhoppningsvisa) unika fallet på yttrandefrihetens bekostnad. Det är djupt tragiskt, och sett ur min synvinkel betydligt värre än att Israel och Hammas sprider propaganda mot varandra – vi förväntar oss inget annat av dem. Under stundom kommer en och annan guldklimp i denna självförhärligande ”rapportering”, som t.ex. Hammas-ledaren som står på ruinerna av sitt ödelagda kontor och säger att ” – Vi har vunnit en stor seger!”.

Okeeeej…  

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Demokrati och frihet, Medierna, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till SvD-medarbetare gör yttrandefriheten till ett problem (värre än döda barn och lemlästade kvinnor)

 1. kallepelle skriver:

  Den där bilden av den segrande ledaren är en klassiker. I egna ögon vinner dom alltid alla bråk och krig som dom startar. När dom står där på den färska grushögen så vet dom ju att våra politiker vrider upp pengakranen ännu mer så att man kan köpa fler järnrör att bygga Kassamer av, Och det är ju också en sorts seger? Det djävliga är att dom kommer att slåss till sista barn och kvinna offrats.

  • Peter Harold skriver:

   Undrar vad de skulle säga om man förklarade att allt bistånd och bidrag stoppas rakt av? De skulle nog bli allt förvånade. Den civiliserade världens politiker skulle behöva stålsätta sig och klippa navelsträngen, helst till bägge nationerna.

 2. Stig Olsson skriver:

  Det är väl inte så konstigt att gammelmedia, som ju ägs av Bonniers, alltid haft så stenhård censur. Däremot är det skrämmande att t o m våra journalister blivit så lydiga att de inte vågar säga som det är!

  Jag håller helt med dig om ”…att den politiska islamismen är precis så farlig som den får kritik för.”

  Så med dessa två vidriga kolosserna får man kanske snart vara tacksam att dom inte plockat bort min blogg!? Så illa tror jag att det snart kommer att vara om t ex Barry Soetoro aka Obama plötsligt får för sig att stoppa internet, för då kommer säkert den svenska makteliten att hänga på också och stänga av allt de kan här på hemmaplan och skylla på denne mans härjningar på andra sidan pölen.

 3. anna skriver:

  Jag tänker då aldrig hålla käften. Det har jag aldrig gjort och kommer inte att göra heller. Det är som min lärare i fysik skrek till mig och min bästis i femte klass: Men, men , men (högröd i ansiktet) ni har ju för fasen för faaaasen; MUNDIARRE`!!!! Gå UT härifrån! NU!

  Tycker synd om min lärare faktiskt. Han var nog ganska bra, men vi var rätt så sockerhöga efter lunchen eftersom vi alltid skippade matsalen och delade hälften singoallapaket med ballerina… Matsalen var för stökig. Hade vi gått i skolan nu hade vi fått diagnos. Men då hette det ”mundiarre´! Hehe… Älskar det uttrycket.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s