En snorre i vädret är också ett yttrande

Bästa läsare!

Trots att jag tagit ställning mot islamism och politisk islam har jag ändå yttrat en sak som kan tyda på att jag är inkonsekvent i min kritik, och som jag vill ta upp i inledningen av dagens bloggpost. Jag har nämligen sagt att ett förbud mot niqab och burka strider mot yttrandefriheten. Så för den oinvigde som inte förstår mitt libertarianska sätt att resonera kan det ju te sig märkligt att jag kritiserar ett förtryckande inslag i en religion (att kvinnor tvingas skyla större delen eller hela kroppen), och samtidigt accepterar att de klär sig i enlighet med detta påbud. Men bara för att jag ogillar något har jag ju inte rätt att förbjuda någon annan att behaga sig själv medelst ekipering.

Detsamma gäller även om det sker utan ekipering.

Nu skall staden San Francisco (ej bögklubben med samma namn i Stockholm) införa restriktioner mot nakenhet på allmän plats. Med 6 röster för och 5 emot beslutade stadens ledning att agera för ett förbud som innebär att nudisterna inte längre kan klä (av) sig som de gjort tidigare (Topless är dock fortfarande ok). Det dröjde inte en lång stund innan det bildades en demonstration med deltagare i varierande grad av nakenhet; en demonstration som polisen fick ingripa mot, där de handgripligen försökte klä på folk.

Nudisternas argument är att förbudet strider mot den konstitutionellt lagskyddade yttrandefriheten. Frågan är om att gå naken är ett yttrande? Ja, skulle jag vilja säga, och det definitiva svaret lär vi få om nudisterna vinner den stämningsansökan de lämnat in mot statden. Det här kan bli spännande.

Som försvarare av total yttrandefrihet måste jag säga att vi får acceptera nakenhet lika mycket som vi måste acceptera burkor och niqab. Och även om nakenhet inte är yttrandefrihet i ett juridiskt perspektiv skall individen själv ha rätt till sin kropp så länge den inte skadar andra. Jodå, jag vet att det är många tokiga saker man som libertarian tvingas försvara. Men alternativet – att politiker och andra makthavare skall reglera vilken klädsel jag får och inte får bära – är bra mycket sämre än frihet. Jag försöker bara vara konsekvent.

Självfallet är jag medveten om att det är oerhört pinsamt att möta en man med snorren i vädret mitt i stan. Men notera att denna ekipering inte är något problem hos naturfolk. Alltså är det vår moral som är ”problemet” – inte klädseln. Förargelsen uppstår utifrån betraktarens värderingar. Nudisternas syn på nakenhet är ofta avsexualiserad*, så då torde ju vi påklädda äga en synnerligen översexualiserad syn på nakenhet eftersom vi ju blir förargade. Det kan jag inte påstå är en komplimang mot oss själva…

Hälsar eder Peter Harold

* Dock skall man ha i åtanke att viss nakenhet som äger rum i gay-distriktet Castro är avsiktligt provocerande för att väcka uppmärksamhet för HBT-frågor.

I mediebruset:
SvD: ”Nakenstopp i San Francisco”.
Mercury News: ”SanFrancisco orders nudists to put their pants on”.
Jezebel: ”San Francisco nudists want to keep their dongs out because of freedom of speech”. Jezebel belyser också att det påverkar den mentala hälsan menligt för textilaren att ha en kuk framför ansiktet när man åker buss.

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Sex, Stadsliv. Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till En snorre i vädret är också ett yttrande

 1. cark1 skriver:

  Jag drar mej till minnes ett inslag i Rapport för länge sen från ett nudistläger där även reportern visade sej i födelsedagskostymen. Sen blandar folk ofta ihop naturister och nudister. Naturister går avklädda för jämnan, överallt, medan nudister bara är avklädda i vissa sammanhang och på vissa platser.

  • Peter Harold skriver:

   Fast när de är nakna ser man ingen skillnad på naturister och nudister…! Skämt åsido, det är ingen tvekan om att naturisterna är med ideologiska i sin nakenhet. Jag tror att bägge kategorier är involverade i San Francisco-fallet.

 2. kallepelle skriver:

  Klart att dom skall burka sig! Två funktioner fyller plagget!

  1. Varningssignal synlig även på längre håll.

  2. Förbättring av vyn. (Dom är oftast vackrare i tältet än avtäckta!)

  Jag ställer mig aldrig i en kassakö med ett tält i. Rätt vad det är kommer hela klanen bakifrån, bärande på affärens halva lager och tränger sig fram till tältet där framme! Ja ja jag vet det är deras kultur och inte midsommarfirande och sådant tönt – eller hur Måååna?

  • Peter Harold skriver:

   He, he.. jag säger inget, och jag tänker inte avslöja att jag nickar instämmande. Men jag skulle gärna vilja köpa ett sånt där klädesplagg (av skäl som jag inte tänker gå in på här). H&M?

 3. anna skriver:

  Kan också vara fördelaktigt att stå i en kö där tälten står bakom… Nyligen fick jag betala 279:- för ett helt staket på Bauhaus. Tältet hade puttat ut min kundvagn innehållandes staketet så att det hamnat ända ut vid utgången medan jag pratade med kassörskan. Med resultatet att jag betalde för en liten bit av staketet som jag höll i handen. Så jag betalade lite förvånat medan jag såg att vagnen stod där den hamnat liksom…

  Betalade och tänkte att inte faan går jag tillbaks och hämtar vagnen…
  Fick ett staket som skulle kostat mer än 4000:- för 279:-.

  Min släkting som jag handlade åt, var tacksam för det och gav mig lite provision… Alltså de här tälten är ju helt i sina egna världar!

 4. anna skriver:

  Haha- äntligen! Jag har försökt få killar att förstå varför de ska klä sig i sånt här länge. Innan verkar ha fattat varför det vore så klockrent! Äntligen!!! Du måste antingen stjäla ett set eller också ha goda kontakter med de som bär de.. Och låna! Men jag har en liten aning om att det inte är så lätt att låna en sån. Men lycka till!

 5. anna skriver:

  Måååna- kan du inte spåååna, så jag dig kan hååååna
  när du en kvinnas sjal du lååååna, eller du kanske bara dig fåååna
  ???

  Jaja, lugn och fin nu. Sitt Fido, sitt!

 6. anna skriver:

  Jag tror att det vore väldans roligt detta med nudism. Jag välkomnar det så länge jag inte själv behöver vara naken. Det var några år sedan som jag var snyggare naken än med kläder på… Bara nudisterna tar med sig en stjärtlapp att sitta på under resor med kommunala färdmedel så är det helt ok för mig. Tittar mycket hellre på snorrar och fittor under resan än på tält.

  • Peter Harold skriver:

   Tro mig, jag har varit på nakenbad och vissa genitalier gav mig mardrömmar. Mest för att man inte såg dem under pälsen…

   • anna skriver:

    Jo, jag vet vad du menar. Älskar att simma i simhallen men avskyr duschen. Usch. Varför är det bara jag som rakar mig överallt? Könshår hör till stenåldern, enligt min mening. Man kan ju åtminstone ta bort håret som löper utmed låren…?

    Naturligt är inte lika med = vackert.

 7. anna skriver:

  Peter- ursäktar min fråga så här helt apropå- helt off the topic. Tänkte på att eftersom du skriver så gudabenådat skönt, skulle det vara så bra om du tog upp det här fenomenet med knarkandet av trygghet som är ett tämligen nytt fenomen i svedala, jämfört med exempelvis USA.

  Tänker på detta med portlås (aptussystem bla.) som innebär att värden installerar ett lås till porten porten är låst dygnet runt utan annan möjlighet till att komma in komma in antingen med bricka, eller porttelefon som är kopplad till en telefon (hemtelefon eller mobil).

  Jag är mycket överraskad över att systemen, trots att jag träffat på grannar i tvättstugan som låst sig ute osv- ändå är så otroligt nöjda med systemen. Själv är jag väldigt oroad. Eftersom jag vet att brandmännen och polis inte får ta sig in med våld utan att först se med egna ögon, att det är en akut situation i huset.

  Jag har fått ingripa ett antal gånger när jag sett hur syskon som ska vakta sina yngre syskon, låst sig ute medan de bara skulle prata med sin kompis eller låsa upp för sin kompis osv…

  För mig är det uppenbart att det är ren business detta- man säljer lösningar till ´”otryggheten” och värdar köper detta eftersom de får rabatt på försäkringspremier hos försäkringsbolagen. Värdar säljer in detta och behöver inte göra särskilt mycket för att övertyga sina hyresgäster om det otroligt nyttiga i detta system… De vägrar sätta in portkod.

  Jag tycker att det speglar ganska så bra hur samhället i övrigt- funkar. USA som verkligen köpt allt detta om hur hemska vissa människor är- med hull och hår- som registerar allt och som förstör livet för helt vanliga människor som inte gjort ngt annat än att vara 18 bast men som gjort en 15-årig flickvän på smällen och blivit reggade som pedofil- för resten av sina liv. Jag ser en början på ett litet USA här också.

  Tvivlar på att alla incidenter som inträffat just pga aptus-systemen i landet (om ens något?) – skrivits om övht!

  Kan inte du skriva något om det här???

  • Peter Harold skriver:

   Jag skall fundera lite på det. I vår tvättstuga står dörren öppen jämt och tvättider bokas på en upphängd kalender, men jag förstår vinkeln.

   • anna skriver:

    Ja, kan du inte luska lite om hur lagen egentligen ser ut – hur krångligt får en värd egentligen göra för sina hyresgäster, utan att fråga om deras åsikter. Och vad värdarna tjänar på det. Att de lägger ner såna summor på såna system bara för att göra det ”tryggare” för sina hyresgäster, köper jag inte alls. Då hade de ju satt in säkerhetsdörrar till lgh som saknar det fortfarande.

    Kalender i tvättstugan? Åh vad skönt- då kan man ju se vem som glömt sena strumpan i maskinen och ringa på hos den osv. Saknar den tiden- det var säkert 15-20 år sedan vi had det systemet i vårt hus… Anonymt är inte alls lika med tryggt och smidigt. En mängd stressfaktorer bara som addats till. Det märkliga är ju att systemet innebär att hyresgästerna får mindre kontakt med varandra, medan värden får tillfälle att se exakt hur du rör dig.

 8. kallepelle skriver:

  He he Måååna är i hetluften igen. Sedan april detta år är hon styrelseledamot i Systembolaget (väldigt vanlig sinecur i hennes bransch!). Det blir många Tobleråååne det. Det är bara ett problem! Hon har inte fattat att man skall delta i styrelsens möten också – så nu är ordföranden förbannad på henne.Visst farao har hon en sjudjäkla otur hela tiden?

 9. anna skriver:

  Systembolaget? Asgarv. De kan inte ha någon vidare bra PR-chef… Fast å andra sidan kan det ju utgöra en effektiv varningsklocka att ha Mååååna Alkohååååla som akterfigur. Dricker du för mycket riskerar du att bli som Måna helt enkelt- är nog effektivare än vilken propaganda som helst.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s