Idag skulle jag ha traskat fram i slasket…

Bästa läsare!

Det är en jäkla tur att detta inte är en videoblogg, för i så fall hade ni hört hur jävla illa det låter när jag sjunger ” – I am dreaming of a white Christmas…”. Den här sången hör den svenska julen till *harkel* och ingen inspelning har väl överträffat den version som Bing Cosby spelade in med John Scott Trotter Orchestra i maj 1942, alltså mitt under 2:a Världskriget. Det är tveklöst en väldigt vacker melodi, givetvis signerad den mångproducerande Irvin Berlin.

För oss svenskar har vi tvingat ty oss till melodin mer än själva sångtexten. Vita jular behöver vi inte så värst ofta drömma om, i vart fall inte vi som bor norr om Skåne och Blekinge. Visst hände det att en och annan jul skedde med barmark när jag var skolpojke i slutet av 1970-talet fastän jag bodde i Bergslagen, men det handlade oftast om att kung Bore haft en trög start på säsongen, och strax fylldes by och skog med massor av snö.

Sen kom kliiiiimatförändringarna. Som bekant är Sveriges mediala mittpunkt belägen på norra hemisfärens 59:e breddgrad och 18:e längdgraden öster om Greenwich. Det vill säga Stockholm. Och i denna kungliga huvudstad har vintern inte kommit till Sverige förrän det börjat snöa utanför TV-huset på Gärdet. I några fall talar man om att vintern helt sonika utgått (fast när jag åkt 15 mil in i landet för att hälsa på i barndomshemmet har det varit vitt och kallt, fy f-n!). Eftersom det under några år ofta var snöblandat regn före julen poppade det upp en och annans statsanställd domedagsprofet, som t.ex. vädermeteorologen Pär Holmgren. Så här såg det ut i Aftonbladet anno 2006:

Inga mer vita jular

När jag klipper in Aftonbladets artikel i mitt ordbehandlingsprogram markerar den för ett antal stav- och språkfel, vilket kanske kräver ett kunnigt öga för att upptäcka. Det är dock fascinerande att Aftonbladet under de sex förflutna åren sedan artikeln publicerades inte rättat sin text. Som vi kan se vet Erik Wiman inte hur man stavar till ”meteorolog”. Det vet jag – om jag får tänka efter noga.

Men poängen med mitt klipp handlar om att år 2006 gav Pär Holmgren den svenska klimatångesten ett ansikte.  Ur Aftonbladets artikel läser vi:

 ”I takt med klimatförändringen växer också svenska folkets intresset för vädret. Meterologerna på SVT får dagligen frågor från oroliga tittare.– Den här hösten har klimatintresset verkligen exploderat, liksom kunskapsnivån hos allmänheten, säger Pär Holmgren. Är du själv orolig över klimatet?
Ja, det måste man vara. Men det viktiga är att oron leder till konstruktiva förslag, som att Volvochefer vill höja bensinskatten.”

Mm, hur är klimatintresset nu sex-sju år senare, efter den stora ”explosionen” på ”kunskapsnivån”. Tja, Pär och hans klimatalarmistiska vänner tycker nog att det är lite si och så med detta numera. Han har t.ex. förbannat den satans jävla demokratin som gör att politikerna inte vågar gå emot folkets vilja och höja bensinskatten. Pär anser att vad gäller debatten om klimatförändringar är det slutdiskuterat och nu skall man gå till handling, bl.a. genom att ge honom anslag så att han kan fortsätta resa land och rike runt och fostra pöbeln till lydnad inför den stora klimatguden. Pöbeln (bl.a. undertecknad) är ju lite mer skeptiska till alarmismen än politikerna som ser en inkomstmöjlighet för staten i klimatfrågan, så Pär är inte riktigt glad. Debatt vill han definitivt inte ha, i alla fall inte med någon kunnig meningsmotståndare.

Vi har tretton år kvar till att lämna barnens pulkor till Nordiska museet och deras utställning om vita jular från förr. Ni kan åka med SJ dit eftersom det inte kommer att finnas snö vare sig på spåren eller i växlarna längre eftersom de vita jularna är ett minne blott, enligt Pär.

Där på museet kan man se nostalgiska bilder på barn och ungdomar som åker skidor utför slalombacken ovanför ett Hammarby sjöstad som begravts i snödrivor. Eller ambulanser som transporterar folkpensionärer som brutit lårbenshalsarna i halkan på Drottningsgatan. Det skojigaste av allt är att dessa nostalgiska bilder kan komma från vintern 2012. För det där med ”inga mera vita jular” har inte börjat gälla riktigt än. Inte i år och inte i världens nav Stockholm. Till skillnad från Irvin Berlin som satt i kalifornisk sommarvärme på ett hotell i La Quinta och skrev längtansfullt om sin barndoms jular i Vitryssland (som familjen sannolikt inte firade eftersom fadern var musiker i synagogan) behöver vi inte offra allt vi äger och har till vädergudarna för att sången skall besannas.

När någon hävdar att höjda skatter skall rädda världen från undergång, då skall man dra öronen åt sig. Det är min livsregel. Ha en god jul ifall du redan nu skall bojkotta mig över julhelgen, kära läsare! Och gå försiktigt; det är ont om slask men gott om snö och is!

Hälsar eder Peter Harold,
med reservation för stav- och språkfel (egna och andras).

Mer på nätet om den haltande klimatalarmismen:
The Climate Scam: ”Nedkylning av klimatskräcken
Vetenskapsbloggen: ”Det blir bättre och bättre”.
Och Carl tipsar på sin alltid läsvärda blogg om ett hett-kallt videoklipp från Sibirien.

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Medierna, Naturvetenskap, Politik. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Idag skulle jag ha traskat fram i slasket…

 1. kallepelle skriver:

  Du har säkert läst på TCS om signaturen Börje S som upptäckt den nystartade (troligtvis av Greenpeace(dataanställd)? och söder(mp)marxister) siten/föräldraföreningen Foraldravralet. Föreningen vill sätta press på våra politiker att dom skall vrålhöja skatterna för att därmed skrämma klimatet så att det blir kallare. Det var visst PIK/Världsbankslögnen om fyra grader som fick det att brista för Föräldravrålarna. BS försökte lugna vrålarna med att klimatet blir vad det blir vad politikerna än tar sig till, men uppmanades bryskt att förfoga sig annorstädes. I klartext a la BS ”Vi vill fortsätta att vara hjärntvättade i fred – stör oss inte igen” piss off! Vrålarna växte snart till 6000 stycken efter ett upprop via Fejan mm till lämpliga barninnehavare/föräldrar. Tänk att det skall vara så skönt att rövknullas av gröntalibaner lierade med affärsdrivande icke ideella jättekommersiella NGOer med politikerstöd att man bara vill fortsätta att blunda!

  • bilist utan barn skriver:

   Gällande Föräldravrålet så är det ironiska att det för klimatet (om man nu tror på CO2-hotet) vore bättre att införa BARNBEGRÄNSNING för att bryta den oändliga kedjan av framtida släktträd av CO2-utsläpp och exponentiell folkmängdsökning. Detta med tanke på kommande köttätande och konsumtion. Lägger man kurvorna för CO2-halten mot folkmängden så borde de följas åt. Så de mesta av CO2-utsläppen produceras ironiskt nog från föräldrarna själva!

 2. kallepelle skriver:

  Letar Du efter logik och sammanhang i den gröna politiken så kommer Du att misslyckas. Dom är undantagslöst virrhjärnor. Koldioxidhypotesen är falsk och måste förkastas. Vi måste sluta att subventionera vindkraft och solceller. Grön ideologi är en återvändsgränd.

  • Peter Harold skriver:

   Nåja, en droppe i havet är alltid en droppe, men problemet med alarmisternas teori är idén om en nära förestående tipping point, vilken inte kunnat bevisa (och som uppenbarligen inte alls ligger nära i tiden eftersom den värme vi har idag inte överstiger 1930-talets värmenivå om jag förstått saken rätt.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s