SR:s åsiktsregistrering är bara ETT av problemet med ”Ring P1”

Bästa läsare!

Som mötesrännande löneslav har jag inte alltid tid att lyssna på ”Ring P1” i Sveriges radio. Jag är inte ens säker på att jag skulle vilja lyssna på programmet även om jag hade tid att göra det. Den svagaste länken i dessa program brukar vara programledarna – den ena faktiskt värre än den andra.

Ärkekommunisten Täppas Fågelberg har ingen som helst skam i sin kropp, och ofta när det är någon som säger vad han inte vill höra blir han rabiat på toknivå. Att han även har kunskapsluckor inom en rad ämnen – det har vi nog alla, men vi kan ju räkna med att de medverkande har koll på sina saker – får konsekvenser i och med att hans påhitt och fantasier förväntas bli antagna som sanningar.

Det har också funnits en yngre kvinnlig förmåga som varit/är programledare (från Jönköping, tror jag), och som lyckas utan uppsåt bli ytterst pinsam. Har hon aldrig hört talas om en sak så har det aldrig hänt eller existerat enligt henne. Man kan höra hur hon sitter med öppen mun och gapar av förvåning. Med tanke på att det är en del äldre som ringer in tvingas de bli ifrågasatta av någon som har totalt noll koll. Det blir så pinsamt att det inte ens längre är komiskt. Inte ens producenten ute i kontrollrummet lyckas rädda lyssnarna från den medkännande skammen – som den unga damen ifråga själv troligtvis inte känner.

Vad producenten har för roll i sändningarna har vi nu fått veta. Denne sitter och registrerar bl.a. de medverkandes namn, politiska åsikter, sjukdomar och religionstillhörighet. En gedigen databas har byggts upp under åren, avslöjas i SvD. Syftet är att vissa medverkande inte skall kunna ringa in och deltaga i sändningarna för ofta. Frågan är vad som är ”för ofta” – kan det vara kopplat till vilka åsikter man har eller partitillhörighet? Ja, jag tvekar inte på vad svaret är, eftersom syftet med databasen är ju just att begränsa dessa medverkandes yttrandefrihet.

Jag är inte förvånad. Sveriges Radio är en del av den svenska socialistkulturen (som ironiskt nog förvaltas så väl av ett f.d. högerparti som kallar sig för Nya Moderaterna). Alltså den kultur som anser att övervakning och registrering är ett praktiskt verktyg för att tjäna sin egen ideologiska agenda. Jag har hört sändningar där kontroversiella ämnen diskuterats, men bara ena sidan av argumentationsspektrat kommit till tals. Om detta är regel med få undantag vet jag inte, men debattprogram som bara torgför en enda godkänd åsikt ger inte mig som lyssnare särskilt mycket.

Men detta är som sagt inte förvånande i mina ögon. Det är då betydligt värre att programmet leds av programledare som saknar objektivitet och ett gott värdskap. Här är det Täppas som kommer till korta. Hans programledarskap präglas av alla härskartekniker från suckar till pålagda lurar. Ibland kan hans frustration över oliktänkande mätas i decibel också. Inom svensk eterverksamhet finns det bara en till människa som kan tävla med Täppas om titeln Radiovärldens Praktarsle, och det är hans partikamrat Robert Aschberg.

Med andra ord finns det en förklaring till att jag föredrar att lyssna på P2 istället. Åtminstone så länge de klarar av att hålla käft och spelar de klassiska mästerverkan. Som Pjotr Tchaikovsky, till exempel.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Medierna. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till SR:s åsiktsregistrering är bara ETT av problemet med ”Ring P1”

 1. cark1 skriver:

  Då ska du lyssna på P4 på lördagarna & söndagarna. Lugnt och stilla, lite rockhistoria, lite Wermelin, inget politiskt tjafs eller dumma åsikter hit och dit. Bara att låta hjärnan fara iväg lite som den vill. P4 på vardagarna är bara att glömma för då är det lokalradion och de som har den, oavsett region, har ofta än mindre koll på världen än Täppas har.

 2. Peter Harold skriver:

  Tack för tipset, Wermelin brukar (brukade?) göra intressanta dokumentärer om jag minns rätt.

  Lokalradion brukar annars vara duktiga på att läsa ur lokaltidningen, i alla fall när jag växte upp i Västmanland.

 3. anna skriver:

  Själv är jag ju lite av en tekniknörd- har ställt in så att jag vaknar till den skönaste mixen någonson: Ministry of sound/ chillout session, på lördagarna. Minns inte vilket årtal det begav sig, skulle gissa runt 2002. Vardagar är det inställt på cartoon network. Söndagar väcks jag först av grannarna eller sonen zzzzzzzzzz. Önskar ibland att det hade funkat med ”sovgörande” musik också, särskilt som nu då jag ska upp och flyga redan vid 6 -tiden. Borde sällat mig till john blund redan, men får väl vara sådär mysigt julvaken när jag kommer fram… God JUL!

  • Peter Harold skriver:

   Flyga…? Jag skulle ligga sömnlös i fyra nätter före och stirra i taket. Jag skall inte ge några exempel på varför, men näst efter att sitta i kartläsarens stol på en rallybil är nog tanken på att flyga något som besvärar mig. Ja, jag ogillar ju atombomber också för all del…

   God jul på dig också! 🙂

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s