När universum begagnar svenska reportrar som sitt sammanhängande nav för att inte falla i bitar….

Bästa läsare!

Vad krävs för att skriva en ”ledarspalt” i en gratistidning för förorten i Stockholm? Tja, min gissning är att det behövs inte mer än vad som erfordras för att skriva ett ordinärt blogginlägg. Det är bara att rycka en förtretlighet ur vardagen och signera det med skribentens namn och lägga till titeln ”reporter”. Det är så Eva Tonström skrev sin ledarartikel i Tidningen Årsta/Enskede (23 februari-1 mars 2013).  

Personligen anser jag att det hade varit rimligare att döpa blaskan till Tidningen Enskede/Årsta eftersom namnen då kommer i bokstavsordning. Måhända är publikationen en hastig centralframställd produkt där sidhuvudet totades ihop med ena handen i PageMaker (och andra handen hållandes en halvfull kaffekopp) av en assistent med hemlängtan varvid stadsdelarnas namn kom i slumpmässig (fel!) ordning. Direktpress AB ger ju ut lokalavisor av samma format i de flesta stadsdelar där majoriteten av befolkningen talar och läser svenska. Här grubblas det nog inte lika mycket som när New York Times en gång i tiden skapade sitt tidningshuvud. Nå, tillbaka till sidan två…

Eva Tonström, reporter, inleder sin text med ”Det är visst inte meningen att man ska åka kommunalt mitt på dagen i Söderort. Bara om man har jäääättemycket tid. Mellan klockan halv tio och fyra går SL-trafiken nämligen med femton minuters trafik, tio om man har tur. I måndags skulle jag åka från Sockenplan till Dalens sjukhus, en sträcka på knappt två kilometer, det tog 40 minuter”.

Som läsaren av denna blogg anar vill jag här påpeka att inget problem är ett problem förrän det drabbat en journalist. Ett hus brinner, men om det inte bor en reporter på gatan så har eldsvådan inte inträffat. Ingen rök utan lite trycksvärta. Och nu är det ett problem att bussarna inte går oftare än var tionde minut om man har (o)tur… Hm! Där jag växte upp i Bergslagen kunde bussen gå varannan timma. Och man var aldrig framma i centralorten förrän trekvarts timma senare. Tidigast klockan halv sex på morgonen gick första turen och senast klockan kvart över tio på kvällen kom sista hem. Konstigt nog hade vi trots detta hyfsad nyhetsbevakning i Bergslagens lokaltidningar…

Sedan undrar jag lite försynt… om man skall från Sockenplan till Dalens sjukhus och inte vill ägna 40 minuter år att åka buss – varför inte använda apostlahästarna istället? Det kan absolut inte ta mer än 25 minuter (själv har jag idag promenerat 1,5 mil på 3 timmar). Dessutom får vederbörande reporter en hel del frisk luft på köpet. Men reporter Tonström är rasande; är det meningen att en hårt arbetande journalist skall behöva ägna en och en halv timma av sin arbetsdag åt att åka buss? Nej, självklart inte. Därför tänker reporter Tonström ta fram cykeln till våren. Dock med invändningen att det inte går att parkera den någonstans utan att den plockas i bitar. Vad Tonström däremot definitivt inte vill göra är att använda SL:s ”Reseplanerare”. Varför inte, framgår ej. Men Tonström vägrar resolut. Kanske är den för modern och avancerad? Att med hjälp av Internet ta reda på hur man snabbast tar sig från punkt A till punkt B i Söderort kan ju vara på gränsen till grävande journalistik för en restrött lokalreporter, även om det bara behövs att man skriver två olika adresser i sökfältet – dels där man är och dels dit man vill. Men reporter Tonström har en hög journalistisk integritet och vill inte fuska sig genom sitt allmännyttiga värv med hjälp av suspekta Internettjänster. Nej, sånt må det icke författande ofrälset använda sig av, ni soms erverar mat i skolor, torskar stjärten på gamlingar eller undervisar gymnasieelever som inte vill lära sig. Ja, det är nog där problemet ligger; fy skäms på SL som inte har en buss som ständigt står och väntar exklusivt i Svedmyra på att universums centrum, den lokala nyhetsskjutjärnsreportern, skall ut på skrivjobb. Vet hut, SL!

Ni övriga resenärer må använda er av den föraktfulla reseplaneraren… Fnys.

Lyckligtvis kan man göra som de flesta andra gör med tidningens sida nummer 2  – bläddra förbi. Längre in i blaskan hittar man en och annan notis som verkligen är av intresse. Fast man skall ju inte förvånas över att det kläms in en artikel om att en ung miljöparasit… miljöpartist fått ett nytt förtroendeuppdrag någonstans. Gäsp. Hade det däremot handlat om en moderat eller sverigedemokrat hade jag tappat hakan ner till gylfen. Tidningen Årsta/Enskede har nog även den sin beskärda del av vänstersympatisörer i redaktionen. Där som över allt annars i den svenska medievärlden. Fast det tycker inte min gamle vän M.S., utbildad reporter men sällan i gamet, om att jag säger. Vi i sociala medier ska inte ägna oss åt att skriva om sånt som vi tycker är sant enligt honom och hans likar. Det räcker så bra att journalisterna gör det via sina egna kanaler.

I beg to differ….

Häpp, så inser jag plötsligt att jag skapat dagens blogginlägg genom att rycka ut en vardaglig förtretlighet – en gratistidnings ledarsida – och skriva om det. Det här känns verkligen som en metahändelse…!

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Medierna, Stadsliv. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till När universum begagnar svenska reportrar som sitt sammanhängande nav för att inte falla i bitar….

 1. kallepelle skriver:

  Ja!

 2. Stig Olsson skriver:

  …och i Jämtlands inland, byn Kaxås i Offerdals Socken (den enda numera existerande socknen i Sverige) går bussarna med följande täthet:
  Kaxås-Östersund 06.40-07.50, 07.45-09.10, 15.55-17.10
  Alltså tre turer på HELA DAGEN!!!

  Så när den där kärringen klagar borde hon kolla turlistan på glesbygden, se bif länk 🙂
  file:///C:/Users/stig/Downloads/Linje%2013_154-1%20(3).pdf

  Så tack för ditt inlägg av en ”metahändelse” 😉

  • Peter Harold skriver:

   Det var som sjutton, jag har okunnigt envisats att kalla församlingarna för socken. Låter klokt av folket i Offerdal att behålla sitt rätta fiskala namn på bygden. Men faktum är att när jag var aktiv i hembygdsrörelsen på 1980-talet delades fortfarande bygderna upp i socknar. Det var en förträffligt lagom avgränsning, och jag tror att många skulle vilja se kommunala gränser efter de gamla sockengränserna.

 3. Hans skriver:

  Hur förtretligheter vänds till förträffligheter skulle du kunna skalda samt överräcka alstret till nämnda gratispublikation. Men Bergslagen?! NU börjar det bli intressant. Därur emanerar ju jag!

  • Peter Harold skriver:

   Nåväl, de flesta skulle nog inte kalla mig för riktig bergslagsbo eftersom jag kommer från den västmanländska delen (med betoning på Västmanlands län). Numera har jag dock levt längre i Stockholm, och det är inte mycket kvar av min dialekt – om jag nu hade någon. 🙂

 4. Hans skriver:

  Jag friade i Norberg en stund, det var nöjsamt -mest med henne då.
  Men rent geografiskt kanske Bergslagen sträcker sig uppemot södra Dalarna och då mina vänner, är vi hemma!

  • Peter Harold skriver:

   Det finns en misstanke om att jag kan ha blivit till i Norberg, men jag har inga konkreta bevis. Har dock bott där på somrarna som barn. Eller rätttare sagt borta vid gruvbyarna på andra sidan sjön.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s