In your face, SVT!

Bästa läsare!

Professor Gunnar Karlsson på KTH har fått in en kort men kärnfull debattartikel i SvD:s Brännpunkt där han anför att SVT/Radiotjänst luras när man begär in TV-licens för innehav av datorer och surfplattor med stöd av att SVT börjat sända via webben.

Lagen definierar tydligt vad som är en avgiftsbelagd mottagare: 2 § En tv-mottagare är en sådan teknisk utrustning som är avsedd att ta emot utsändning eller vidaresändning av tv-program, även om utrustningen också kan användas för annat ändamål. Lag (2006:798).

Nyckelordet är utsändning. Det är ett tekniskt begrepp som innebär att en och samma signal når alla mottagare inom räckhåll, oavsett om de tar emot signalen eller inte. På engelska kallas det broadcasting, ett mer beskrivande ord. Utsändning sker via markbundet radionät (drivs av Teracom i Sverige) eller satellit. Vidaresändning som tekniskt begrepp är samtidig och oförändrad återutsändning i kabelnät.

Internet stöder inte utsändning: Data sänds enbart på begäran och når endast den mottagare som begärt det, ingen annan. På engelska benämns detta unicast. Så en internetansluten dator, datorplatta eller mobiltelefon är inte en tv-mottagare enligt definitionen ovan därför att strömning av video över internet inte är utsändning eller vidaresändning av tv-program i teknisk mening.

Nu kan ju SVT vifta bort denna kritik med att påstå att det hela är en semantisk fråga. Vilket juridik till stor del faktiskt handlar om. Om man inte följer lagens bokstav utan godtyckligt tillämpar lagen efter egna syften – som SVT gärna gör – har vi frångått alla principer om rättssäkerhet.

De fakta och den slutsats som professor Karlsson presenterar kan omöjligt vara främmande för SVT:s ledning. Förenklat kan man säga att en TV är en TV och en dator är en dator, och det är bara TV:n man kan ta ut en avgift för. Men då bortser man från att SVT de facto står under statens kontroll (även om koncernen rent formellt styrs av en stiftelse till vilken man bemannar med ”folkrörelse”-människor och politiker; d.v.s. med politiskt närstående individer och politiker) och att man gör som man vill. Vilket motsvarar att låta ryska maffian sköta domstolarna vid traffickingbrott. SVT har inte mycket att förlora på att kräva in licenspengar, och bortser nog gärna från sådana teknikaliteter som KTH-professorn anför.

Om SVT är så bekymrade över att folk grattistittar på TV via Internet finns en utmärkt lösning: sluta ”strömma” gratis eller lägg ”strömningen” bakom en lösenordsskyddad inloggningssida (lösenordet distribueras via den kvartalsvisa licensavin).

Hälsar eder Peter Harold

Annonser

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Det här inlägget postades i Dumburk. Bokmärk permalänken.

En kommentar till In your face, SVT!

  1. anna skriver:

    Åh fan- jag som alltid kommit undan med att svara att jag bara kollar enstaka program på datorn och att jag inte har tv för att jag inte gillar dumburkar… Undrar om de kan komma i efterhand och säga att ”du har själv sagt att du tittar på tv via datorn, så nu är det bara att börja betala”!? Det skulle inte förvåna mig ett dugg…

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s