Maja Gräddnos ”gillar” storögd isbjörnsmat

Bästa läsare!

Maja Gräddnos, ett smeknamn jag gett en av mina f.d. arbetskollegor och som olyckligtvis förtränger hennes riktiga namn ur mitt ömtåliga minne, har ”gillat” Världsnaturfondens statusuppdatering på Facebook. Eller snarare skall man kalla det för WWF-reklam. De annonserar ut möjligheten att bli isbjörnsfadder. Det som gör annonsen väldigt intrikat för WWF är att man illustrerar den med ett fotografi på en gullig liten storögd sälkut.

sb wwf isbjörnsmat

Icke förty skriver WWF så här: 

Klimatförändring bakom massdöd bland grönlandssälens ungar?

Mer än en miljon grönlandssälskutar har dött under de senaste tre åren på grund av brist på havsis, enligt flera studier som publicerats av forskare vid Institutionen för fiske (DFO) Kanada. Den arktiska havsisens tjocklek har varit rekordlåg under de senaste… åren och under förra sommaren ungefär 50% mindre än normalt.

Det här är den största kända massdöden bland alla däggdjur och sannolikt är den orsakad av klimatförändringarna. Det är väl känt att både isbjörnar och valrossar påverkas negativt när deras livsmiljö – havsisen – krymper och de här studierna visar en dramatiskt ökad dödlighet hos grönlandssälens ungar.

Som Isbjörnsfadder hjälper du oss i vårt arbete att motverka klimatförändringarna och arbeta för att minska koldioxidutsläppen, både i Sverige och globalt. Läs mer och bli fadder idag på http://www.wwf.se/bli-isbjornsfadder – tillsammans kan vi göra skillnad!

 Någon som såg det där lilla frågetecknet i den inledande meningen? För oss som vet att svaret är ett nej vet att frågetecknet inte är tryckfel. Men en mer okritisk läsare kanske undermedvetet gör om det till ett utropstecken. Vilket gynnar WWF som är en av många aktörer i den lukrativa välgörenhetsindustrin. Man kan säga att pengar är för WWF vad lamm är för vargar… mums!

Okej, om vi skall förstå händelsekedjan rätt: För lite is ger dåliga möjligheter för sälar och valrossar att föda barn, och då får isbjörnarna mindre med mat. För den stackars sälkutungen lär det nog inte göra någon skillnad om den dör av isbrist eller slits i bitar av en hungrig isbjörn. Men jag tror att Maja Gräddnos såg bilden på den gulliga sälungen och Världsnaturfondens skickligt marknadsförda logotyp och tyckte synd om det lilla oskuldsfulla djuret och klickade på ”gilla”-ikonen. I värsta fall har hon även tecknat upp sig för att bli fadder. Inte åt sälungen, utan åt isbjörnen. Eller snarare, åt de som står på WWF:s lönelistor.

Några andra FB-användare var lite mer kritiskt sinnade och författade kommentarer till postningen. Jag citerar några:

”Hur vore det om ni la energi på något för naturen viktigt istället för att tigga pengar baserat på populistisk kvasivetenskap? (Men cred för marknadsföringstekniken, lägg upp en bild på en ”gullig” säl och 80% av fårflocken har inte ens källkritik i bakhuvudet)”

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/en-miljon-salungar-doda-i-kanada
viktigt att påpeka att grönlandssälen ökat dramatiskt i antal i Kanada de senaste decennierna. Sedan 1970-talet har stammen femdubblats.” ”Det är ingen risk att grönlandssälen dör ut, säger Tom Arnbom på Världsnaturfonden (WWF).” Men visst ååå va gulligt här får ni pengar…”

”Går pengarna till att mata björn med säl eller används den gulliga kuten som pengamagnet? Briljant pr men etisk nej… Undrar om ni kommer visa söta små lamm och renkalvar för att dra in pengar till vargens bevarande, det vore väl mest troliga med den sortens pr ni bedriver idag. Jag var medlem förr när det var lite mer seriöst och mindre populism i föreningen.”

”Den får väl göra som sin kusin ”Vikaren” gjorde i Luleå skärgård för 20000 år sedan.. Anpassa sig när isen drar sig undan.. Det har ju laxen också fått göra & idag det obegripliga betendet med att dö efter parning var begripligt på den tiden dom dog i isglaciärs bäckar.. Det fanns ingen näring för ynglen för än dom gödde upp biotopen med sina lik…!”

” Jag vet mycket väl hur förhållandet är mellan isbjörn och säl. Frågan är varför man inte då använder sig av en bild på en sälkut som fått påhälsning av en isbjörn istället? En bild på storögd kut ger mycket mer pengar i kassan än en bild av isbjörnshona som drar skinnet av en kut för att komma åt det näringsrika späcket. Vore mer ärligt att använda en polarräv istället. Den har iallafall en direkt gynnsam relation till isbjörnen.”

” Men är det bara jag som tycker det är svinkul att WWF använder en gullig sälunge som ansikte utåt i kampanj för att donera pengar till isbjörnen?! Well played WWF. Well played…”

Jag känner att jag inte har så mycket att tillägga om saken. Snarare bara fler frågor. Vad skall svenska Världsnaturfonden göra åt den påstådda isbristen (som f.ö. återställer sig själv någon säsong senare)? Köpa en jättestor isfabrik och fylla havet runt Grönland med iskuber? Eller samla pengar så att deras styrelseledamöter och generalsekreterare kan åka jorden runt och vara med på viktiga konferenser och berätta vad mycket man gör för att förhindra att planeten Jorden går under? Jag gissar på alternativ B.

Jag skulle ju i o f s kunna fråga en av mina gamla bekanta som sitter just i styrelsen för WWF om den här saken. Men jag vet att hon är en affärskvinna och knappast bryr sig särskilt mycket om kräken i naturen, utan mer om fondens intäkter. För det är därför hon sitter i styrelsen. Punkt shit.

Hälsar eder Peter Harold

P.S.
Ytterligare ohederlig marknadsföring i miljöns namn finner man på The Climate Scam där Per Wellander skriver om Södertälje kommuns energibolag vars affärsidé är att ta betalt för förmedlad energi utan en enda kilowatt av egen produktion.
D.S.

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Gör det med djur. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Maja Gräddnos ”gillar” storögd isbjörnsmat

  1. Pingback: Är jag utsatt för en mikroskopisk DOS-attack? | Peter Harold – Skrivarens blogg

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s