Europeiskt porrförbud! Värsta inskränkningen i yttrandefriheten sedan 2:a världskriget.

Bästa läsare!

Jag vet inte i vilken ända.. eh, ände jag skall börja i. Skall jag klaga över att EU-parlamentet är på färd att införa ett TOTALFÖRBUD mot porr i ALLA medier (press, Internet, TV, etc)? Eller ska jag klaga på att den här censurkampanjen för en av de största inskränkningar i yttrandefriheten sedan 2:a Världskriget förbigås på debattsidorna hos våra gammelmedier?

Under tiden- som vanligt – går diskussionen högt som lågt i bloggosfären, dagar innan gammelmedierna visar sitt slöa intresse. Jag vet inte om Henrik Alexandersson och piratpartiets grundare Rick Falkvinge var först, men det är därifrån jag hämtat min information om ämnet. På tisdag skall EU-parlamentet rösta om en rapport med titeln ”Report on eliminating gender stereotypes in the EU”. Den här rapporten – vars upphovsmän vill se omvandlad till lag – reglerar allt från hur kvinnor framställs i reklam (och att detta är orsaken till bl.a. kvinnors slitsamma hushållsarbete i u-länder), till att förhindra att porr idealiseras. Man vill även kunna bötfälla företag som framställer kvinnor som sexiga. Och inom porrindustrin är det sistnämnda liksom poängen…

När tänker gammelmedierna ta upp ämnet till intensiv diskussion? På onsdag..? Nästa år?

Utöver detta vill rapportförfattarna ha en rad arrangemang som innebär ökade anslag till olika genuspolitiska projekt inom både arbetslivet, forskningsvärlden samt på statlig och överstalig nivå. Vi ser här en formalisering och affärsplan för anti-sexmaffian, om jag får uttrycka mig ärligt. Alltså de som fått härja fritt på svenska högskolor och universitet och devalvera betydelsen för ord som ”vetenskap” och ”forskning”.

Nu förhåller det sig som så att väldigt många – även de som inte använder pornografi – tycker att det är demokratiskt oanständigt att införa denna typ av censurlagar. Därför finner politikerna – i ett fall en socialdemokrat – det vara nödvändigt att maskera de radiakalaste förslagen. Metoden är att ta bort vissa formuleringar i rapporten, men behålla hänvisningar till underlagstexter som omfattas i ämnet vid ett eventuellt bifall till rapporten. Har man tur lyckas man lura både parlamentskollegor och allmänheten, och metoden är både beprövad och flitigt brukad. Nu talar vi om en allvarlig inskränkning i yttrandefriheten, så allt trixande i den här stilen måste få väljarna agera.

Många protesterar mot både rapportens uppsåt och myglet kring den, och mängder av medborgare inom EU har skrivit till Europaparlamentet. Dock till ringa nytta, ty EU-parlamentets registrator har satt upp ett filter som sorterar bort mejl som innehåller kritik mot rapporten!!! Det är lite som när SvD säger sig vilja ha en debatt om tidningsbranchen, men sen raderar alla artikelkommentarer som formulerar kritik mot tidningen och journalistiken… Trovärdigt? Tusan heller.

EU och ordet demokrati kan omöjligt sättas samman i en och samma mening. Men detta är verkligheten, och det är fan i mig på tiden att vi börjar hårdgranska våra beslutsfattare i Bryssel och Strassbourg.

Hälsar eder lunchledige Peter Harold

 

Uppdaterat lördag 9 mars:
Idag kl. 8.40 behagade DN att skriva en artikel om porrförbudshotet. Och de kostar till och med på sig att erkänna att det var vi i bloggosfären som slagit på stora trumman.

Bloggare för yttrandefriget

 

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Brott & straff, Demokrati och frihet, Politik. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Europeiskt porrförbud! Värsta inskränkningen i yttrandefriheten sedan 2:a världskriget.

 1. oldman94 skriver:

  Jaa vem minns inte hur mycket alkoholhandeln under förbudstiden i USA byggde rikedomar……..skapa en ny affärsidé kanske?

  Seriöst så är detta fruktansvärt för inte kommer man att komma åt de värsta avarterna i denna bransch inte……dvs skaker som sker för pengar IRL……

 2. Stig Olsson skriver:

  Varför är jag inte förvånad?

  När ska folken inom EU förstå att vi är på väg mot en diktatur som kommer att få Adolf & Co att framstå som små söta lamm i jämförelse?

 3. Börje Andersson skriver:

  Värnar man yttrandefriheten ska man kämpa för rätten att publicera även det man själv tycker illa om. Annars är man en hycklare. Och hycklare finns överallt. Inte minst hos censurvännerna.

 4. Det var ett intressant och angeläget anförande. Mr Beans bror, Rodney Atkinson, försökte f.ö. bli partiledare för UKIP för flera år sedan.

 5. ericr45 skriver:

  Över hälften av all data på Internet lär ju vara porr..
  Kan bli problem..liksom..

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s