Idag är (Världsbok- och) Upphovsrättsdagen! Så fira med måtta!

Bästa läsare!

I press och radio proklameras idag firandet av Världsboksdagen. Men det kan vara på sin plats med ett litet förtydligande här. Idag den 23 april är det formellt Världsboks– och Upphovsrättsdagen. I skenet av det integritetskränkande handelsfördraget ACTA (och dess efterföljare) så känns det inte alls bekvämt att ställa upp på detta av världsregeringen arrangerade jippo. Ett firande idag kan ses som ett moraliskt stöd för den korporativistiska nöjesindustrin, även om det är yrkesgruppen författarna som nämns officiellt. Och det ställer jag inte upp på. Det är nämligen ett FN-organ (UNESCO) som skapat denna dag och som sedan 2010 försöker bekämpa upprätthållandet av kanaler för distribution av icke kontrollerad media (World Anti-Piracy Observatory).

För mig personligen är det en världsboksdag 365 dagar om året. På väggen har jag satt upp en egenhändigt utskriven tavla föreställande ett sumeriskt(?) bibliotek där jag skrivit in texten ”Vita sine libris mors est”. I andra änden av rummet har jag en annan rolig utskrift av en tavla föreställande en korpulent herre som står uppe på en bibliotekstrappa invid en mastodontisk bokhylla. *avundsjuk*

Jag är vad man kan säga en bibliofil. Förvisso älskar jag det digitala mediet när jag söker efter information (därför använder jag mig flitigt av archive.org) men under ett sammanhängande läsande är det böcker som gäller. Men besvära mig inte med diskussioner om svenska deckare och polisromaner. Jag läser dem inte – inte ens baksidestexten. Är jag sugen på kriminalitet och spänning väljer jag hellre att umgås med någon polis i min bekantskapskrets. På köpet får jag fakta som inte ens varit i närheten av en tryckpress.

Nej, den litteratur jag konsumerar mest är reseskildringar från 1800-talet. Dels kommer dessa från en tid då världen inte var helt utforskad (det är den fortfarande inte eftersom vi glömmer bort att det mesta av jordklotet ligger under havsytan) och dåtidens författare behärskade konsten att uttrycka sig i skrift. Dagens litteratur har ersatt språkets skönhet med sensationslystnad. Visst finns det undantag; jag tänker då främst på författare som försöker vårda Mark Twains arv, som t.ex. Stephen Fry. Vill jag läsa någonting modernt är humorn en viktig beståndsdel.

Apropå Mark Twain så är det faktiskt en av hans böcker som ligger på mitt nattduksbord just nu; ”Snälla gossar och stygga”. Det rör sig om en satirisk novellsamling med alster från både början och slutet av hans karriär. Jag har kommit till historien om när han vikarierade som inkompetent redaktör för en lantrbruksorienterad lokaltidning. Underhållande.

I digital form är det senaste lästa verket en skrift med titeln ”Robert Louis Stevenson: Champion of freedom” som skrivits av en viss Robert K Stevenson. Släkting? Ämnet är R L Stevensons personliga politiska åskådning som faktiskt har relevans bl.a. i dagens debatt om välfärdsstatens varande och utbyggnad (Stevenson är som ni anar ganska kritisk till den ambitionen). I texten finns ett vittnesmål som har en kritisk hållning till de trendiga socialisterna som migrerade från England till USA under 1860-talet(?), vilka R L Stevenson noterar har fokus på pengar men inte moral. Vilket är en anmärkning som är applicerbar även på många andra aktörer i vår värld.

Sedan skulle jag kunna skriva några rader om de alster som är till prydnad i min boksamling, och det är min kompletta samling av i Sverige utgivna titlar av Jules Verne. Ja, jag har faktiskt fler än de som getts ut på svenska; uppe i bokhyllan står en mapp med de första c:a tjugo sidorna i ”Drama vid Saharasjön” som ännu inte mött sina läsare. Detta alster är onekligen en raritet eftersom den varken blivit fullständig eller ens utgiven. En dag kanske jag har tid att fullborda det projektet. Vore kul att få bidraga med ytterligare en Jules Verne-titel på svenska. Han är ju trots allt min favoritförfattare.

Hälsar eder Peter Harold

I mediebruset:
HD: ”Världsbokdagen firas
HD: ”Dans och trädgård på Världsbokdagen
UNT: ”Läs – för barnens skull
SvD: ”Bokfirandet tar sig nya uttryck
Corren: ”Varning för barn på stadsbiblioteket
GP: ”Partille bokhandel stänger

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Litteratur. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Idag är (Världsbok- och) Upphovsrättsdagen! Så fira med måtta!

  1. kallepelle skriver:

    Jag hoppade till när Du skrev ”världsregeringen” men sedan såg jag att Du avsåg dess wannabe dvs FN. För väl att de ännu inte lyckats med sina kupp-planer.

    F Ö vad tror Du om vår nya MOT EU organisation? Den med Sohlman+Ahlenius. Något att hoppas på?

    • Peter Harold skriver:

      Du menar ”Forum för EU-debatt”? Ja, jag har läst herr Sohlmans artikel på Newsmill http://www.newsmill.se/node/50258 men jag såg namnet Carl Tham bland undertecknarna. Jag skall nog inte säga mer än så eftersom jag själv bytt parti. Men jag har till skillnad från honom inte bytt från mitten till vänster… 😉 Dock är det positiva att EU-kritik förenar många från olika politiska håll. Vi är nog många som är frustrerade men framför allt oroliga över utvecklingen.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s