Rysshotet kräver att man ser längre än näsan räcker.

Bästa läsare!

SvD:s Jan Blomgren har en kolumn där han skriver under rubriken ”Putin ett hot – mot sitt eget land” och ber oss att inte vara oroliga över en rysk invasion mot Sverige. Som grund för detta menar han att de ökade ryska anslagen på landets militär äts upp av korruption och sociala utgifter, samt att ökningen bara är en bråkdel av vad USA lägger ner. Osagt om han menar i jämförelse med USA:s hela anslag kontra rysk ökning, eller rysk ökning kontra amerikansk ökning.

Istället menar Blomberg att ifall Putin vill kriga så är Ukraina, Vitryssland och Georgien troligare mål än Sverige. Men notera att Blomlunds resonemang förutsätter att Rysslands president heter Putin. Och det är här det krävs en mer förutseende analys.

Att stärka Sveriges försvar låter sig inte göras på en pisskvart. Även om Blomqvist anser att allt är frid och fröjd längs Sveriges gränser därför att Putin bara är en despot på hemmaplan så betyder det inte att detta kommer vara förhållandet om tio, eller ens om fem år. Vad som talar för att läget kan bli annorlunda är just det faktum att Putin bygger upp en enpartistat (under demokratiskt alibi) vilket är en drömposition för den person som lyckas störta Putin, antingen genom en intern kupp, eller med hjälp av militären. En kombination är inte heller utesluten.

Det talas alltför sällan om att dagens Ryssland är dömt till undergång på samma sätt som det gamla Sovjetunionen [1]. Ryssland är toppstyrt och all makt utgår från president Wladimir Putin. En president utan lust att dela sin makt skapar för sin egen skull en stark statsapparat, vilket innebär auktoritär socialism. Och socialism är ett hot mot fri marknad. Och när marknaden kanaliseras genom statsapparaten grundar man ett system som både skapar korruption och blir beroende av den. Ekonomin blir lidande. Och alla pälsklädda ryska turister i Gamla stan till trots så är Rysslands folk generellt sett fortfarande mycket fattiga.

Denna utveckling leder förr eller senare till att Putins auktoritet kommer att ifrågasättas av både medborgare och maktintressenter. Det finns två vägar till hans fall; dels de som kräver att marknaden släpps fri för att kunna skapa välstånd vilket erfordrar mer demokrati; dels de som anser att mer demokrati är ett hot mot statens auktoritet och därför kommer avsätta Putin ifall han blir för ”blödig” mot sitt eget folk. Vi vet inte i förväg när detta kommer att hända och vilken väg utvecklingen tar. Om de auktoritära vinner maktkampen riskerar vi att se ett nytt krig som syftar till att samla landet – kanske till och med ett krig som syftar till att utvidga Ryssland till samma omfattning som Sovjetunionen. Vi återfår samma positioner som under Kalla krigets dagar. Och då kommer Sverige ånyo att vara landet som kläms mellan de två supermakterna.

Att förbereda sig för denna situation kräver planering och satsningar. Och första steget är att ta en diskussion om hur vi vill ordna landets försvar ifråga om politiskt samarbete (Sverige har en solidaritetsgaranti med sina grannländer) och val av prioriteringar av våra vapenslag. Vad SvD:s kolumnist Blomfors än anser så är det hög tid att diskutera öppet om Sveriges försvar när Ryssland regelmässigt övar anfall mot Sverige.

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s