Att jobba med skiten…

Bästa läsare!

Har ägnat större delen av arbetsdagen med att arbeta tillsammans med kommunikatörer. Trots den fasansfulla uppgiften vi stod inför var det inget mot det öde mänskligheten tycks gå mot; på löpsedeln till Expressen informerades alla oroliga medborgare om att Maria Montazamis dansare lämnat henne. Världen står stilla och man kan höra en knappnål falla – i golvet på kyrkan i grannsocknen!

Vi var bägge överens om att man som nyhetskonsument känner sig lite lurad över att få en sådan här icke-nyhet kastad i ansiktet. Man skäms ju lite över att plocka upp en sån där tidning och att folk börjar tro att man är intresserad av vad det nu var vad Maria Montazami gjorde/inte gjort med sin dansare.

” – Fast det är bra att jobba med skiten…”

Jag anade vad kommentaren innebar för kommunikatören. Kvällstidningarna har blivit så lättledda. Ja, inte bara dem – även morgontidningarna och etermedierna har blivit avsändarnas språkrör. Visst kan det vara lite jobbigt att få genom sitt budskap ifall man bajsat i det blå skåpet, men här ser vår skickliga kommunikatör till att bajset inte hamnar i någon fläkt.

En fördel som kommunikatören har är att han eller hon vet vad journalisten vill ha. Kommunikatören anpassar sig, eller snarare tar hänsyn till journalistens behov av dramaturgi. Om journalisten mot all för modan är kompetent, eller allmänt kritisk, så ser man till att ge samma svar fler gånger men med olika formuleringar – alla ändå välavvägda.

Det allra bästa är om kommunikatören har en färdig text. Den skall man hänvisa till ifall journalisten jobbar för en tidning eller propagandacentralen TT. I radio och TV är det lite svårare att hänvisa till en pressrelease. Men kommunikatörens jobb handlar om att göra det lätt för journalisten. Och däri ingår att delvis göra journalistens jobb. Vilket vederbörande tackar för – antingen p.g.a. lättja eller inkompetens.

Vilket Erika Bjerström är skall jag vara osagt, men dagens samtal med kommunikatören på jobbet dök upp när jag läste en postning av den duktige skirbenten och konstnären Lars Jonsson i bloggen The Climate Scam under rubriken ”Korrespondenterna i Vietnam”. Hans text tog avstamp i vad folk skrivit om Erik Bjerström i några tidigare kommentarer som uppmärksammade ett TV-program som hon gjort, och som till stor del handlade om att Vietnam är ett av de första länderna som drabbats hårt av klimatförändringarna.

Programmet har en röd tråd vilket handlar om att Vietnam är en av de länder som först drabbats av klimatförändringarna och att delar av staden översvämmas p.g.a havsnivåhöjningen. Erika börjar med en lång introduktion om de mänskligt orsakade klimatförändringarna som följer de mest alarmistiska tongångarna, fyra graders temperaturökning, flera meters havsnivåhöjning och spekulationer om människsans överlevnad. Jag lämnar dessa för vad de är. Det är dock intressant om de olika påståendena om vad som händer idag i Vietnam är relevanta.

Huvudtemat är att det stigande vattnet drabbar människor vid kusten och att det orsakats av klimatförändringar orsakade av människan. De intervjuade blir på så sätt vittnen som stärker de bild som presenteras. Frågan är om det sant eller ljuger Erika Bjerström medvetet? På den senare frågan kan jag naturligtvis inte svara, hon är kanske så övertygad över CAGW att detta är hennes personliga tolkning. I alla händelser finns det andra förklaringar och som även hänvisas till i kommentarerna. Vi fick t.ex en referens till VietnamNewsToday.com som påstår att delar av Ho Chi Min City sjunker p.g.a. av att allt för hårt utnyttjande av grundvattenkällor. Jag vet inte var Erika befinner sig exakt, och det är en brist i programmet, att vi inte får se en karta eller en förklaring om hur problemet ser ut geografiskt. Men jag antar att det är någonstans i Mekongfloden, kanske i närheten av Ho Chi Min-City.

Jag vill verkligen inte att frekventa besökare av Skrivarens Blogg skall tro att jag är en notorisk hatare av journalister, även om vart och varannat blogginlägg med min signatur handlar om den svenska journalisikens sorgliga tillstånd. Ja, jag resonerar hellre i termer om journalism än journalistik. Och här ger Lars Jonnson på ClimateScam ett utmärkt vittnesmål. Att jag inte hatar yrkesgruppen journalister hoppas jag att ni förstår. Dels ser jag mig själv som en medborgarjournalist genom mitt bloggande, men därtill ägnar jag mig faktiskt åt äkta journalistik verksamhet. Dock enbart med kontakter i utlandet, dessvärre. I min bekantskapskrets har jag också flera journalister (företrädesvis inom teknik och forskning). Så mina mediekritiska inlägg är inte ett uttryck för journalisthat. Inte alls. Om jag hatade journalisterna skulle jag föreslå att det radas upp mot en mur och skjuts ihjäl. Mitt förslag – av ren och skär kärlek, nåja – är den vänliga uppmaningen till Sveriges journalister att sköta sina jobb och rapportera ärligt och kunnigt.

Vi är tyvärr långt ifrån där de svenska journalisterna gör sig förtjänta av denna kärlek. Lars Jonsson beskriver sin syn på varför det är så svårt att känna förtroende för vår statliga nyhetsförmedlare.

Nog är det väl sorgligt att en korrspondent i SVT inte har ambitionen att försöka analysera Vietnams, eller snarare huvudstadens problem på ett mer intressant plan. Hennes reportage snarare försvårar deras möjlighet att komma till rätta med problemen då hon anklagar klimatförändringarna för problemen. Det är svårt att se att SVT därmed bidrar till att upplysa oss om vad som händer i världen utan enbart tar ett allvarligt socialt problem i en del av världen som argument i en politiserad naturvetenskaplig debatt, den om klimatförändringarnas orsaker.

[…]

Havsniåhöjningarna utmed Vietnams kust är i snitt 3 mm per år under perioden 1993–2008 vilket knappast kan ha orsakat att hela byar försvunnit under det stigande havet, vilket är den bild som vi tittare ges när en man sittande i en båt mer Erika pekar ner i vattnet och beskriver var hans by en gång låg. Kanske var byn bara 20 centimeter hög?

Vietnam har många problem, och ett skiftande klimat kan vara ett av dem. DE problem som Erika Bjerström beskriver är antagligen ett utslag av Vietnams dåliga stadsplanering i sin tur ett resultat av enpartisystemet.

Även om jag tycker att det känns både tråkigt och tröttande att skriva om de svenska medierna så känner jag att det ändå måste göras. Eftersom jag vet att SR-folk tittar in i denna blogg emellanåt så hoppas jag att de påminns om att det faktiskt finns tänkande människor vid radiomottagarna som inte köper makthavarnas budskap okritiskt. Vi kanske inte hörs och syns i gammelmedierna, men vi finns här ändå, och vi kommer nog allt till slut få ett inflytande genom det trägna mun-till-mun-arbetet. Eller som det är för Internet: Länk-till-länk. Dessutom kan vi i bloggosfären ge er läsare tillgång till det som mainstream media upphört med, nämligen djupgåande och insiktsfulla analyser. Kanske inte just här på Skrivarens Blogg, men jag tvekar inte att länka till dessa exempel när jag själv skriver om ämnet. Det är så vi jobbar inom den oavlönade medborgarjournalistiken. Utan oss hade vi levt till fullo i en Orwellsk verklighet. Vi gör allt för att bromsa den utvecklingen.

Nu ska jag gå och sova. Go’natt kära läsare!

Hälsar eder Peter Harold

Om Peter Harold

Libertariansk skribent och författare. Driver den libertarianska bloggen "Skrivarens Blogg".
Detta inlägg publicerades i Medierna. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Att jobba med skiten…

 1. kallepelle skriver:

  Erika Bjerström är en av våra sämsta journalister och nu har hon gjort en kalkon till. Gammalt talesätt i mina trakter ”Dum som en logvägg”.

 2. Rune skriver:

  Havet har alltså stigit vid Vietnams kuster utan att det märkts någonting vid Sveriges kuster. Hur är detta möjligt?

  • Klimatalarmisterna menar ofta att vår landhöjning kompenserar för den stäääändigt accelererande havsnivån som ökar värre än vad forskarna vågat tro, etc etc.

   Sedan skall det erkännas att jordklotet inte är en stel sfär som ett bowlingklot. Fast Erika hade som sagt bara en enda förklaringsmodell. Den som regeringen och miljöpartiet godkänt. Mer behöver inte en SVT-medarbetare. 🙂

 3. kallepelle skriver:

  Det är inte möjligt. Bara okunniga klimathotspropagandister som Bjäran och snartblivande professor Rockström kan få för sig något sådant ofysikaliskt. Orsakerna är marksänkning (för högt grundvattenuttag) och minskad slamtillförsel (många nya kraftverksdammar har byggts och kineserna tappar av Mekongfloden). Där har Du två orsaker till att deltat försvinner.

 4. kallepelle skriver:

  För att inte tala om Bangla Desh där Ganges och Bramaputra bildar ett jättedelta (hela detta land är inget annat än ett delta). VarendA DJÄKLa deltaflod t ex Ebro i Spanien uppvisar samma fenomen med deltaförlust. Holländska Reijkswaterstaat kan allt om detta och Bjäran är en obildad svensk journalistkalkon som bara är för dum eller för indoktrinerad för att fatta något. Lars Johansson på TCS var för en gångs skull djävligt elak när han förmodade att den sk ”försvunna vietnamesiska byn” borde varit lägre än 20 cm!
  Varför skickar SVT sin värsta idiot till Vietnam för att fastslå att en enpartistat är optimalt statsskick?

 5. kallepelle skriver:

  PS För bortåt ett halvår sedan skickade SVT Bjäran till Liberia. Som ni väl kan föreställa er så var det också ”klimathotet” som gjorde att havet höll på att ta över Liberia. Hon är som en spårvagn – fullständigt korkad och totalt förutsebar. Sveriges främsta meteorolog/klimatolog (Lennart Bengtsson)blev tydligen förbannad på Rockströms lögncirkus (som var vad SVT erbjöd som ”fördjupningschatt) och kallar honom nedlåtande Agronom Rockström. Han skulle snarare se till att få Rockström vräkt från KVA där denne lättviktare också nästlat sig in. Läs TCS dom professorerna har järnkoll på läget!

 6. kallepelle skriver:

  In vino veritas – jag erkänner att konsumtionen av Mauro har bidragit till att rubba min sinnesjämvikt. När jag är full har jag inget tålamod med idioter!

 7. oldman94 skriver:

  Colorado river!!!

  Når inte ens Mexico…..

 8. oldman94 skriver:

  Aralsjön! F.D.

Du är välkommen att kommentera inlägget! Jag tillämpar yttrandefrihet, men du tar givetvis ansvar för det du skriver. Reklam åker dock i runda arkivet.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s